Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2012

Δεν βλέπει πλειοψηφία στην Μπούντεσταγκ για τρίτο ελληνικό πακέτο ο Ρέσλερ

Αφήνει όμως ανοικτή την επιμήκυνση


Δεν παρακάμπτεται το Μπούντεσταγκ, προειδοποιεί ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής
Δεν παρακάμπτεται το Μπούντεσταγκ, προειδοποιεί ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής   (Φωτογραφία:  Reuters )

Βερολίνο
«Προς το παρόν» δεν υπάρχει πλειοψηφία στη γερμανική Βουλή για τρίτο πακέτο προς την Ελλάδα, εκτιμά ο Γερμανός αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ, σημειώνοντας πάντως πως σε κάθε περίπτωση η συζητήση που γίνεται για την Αθήνα εμπίπτει στα πλαίσια του υπάρχοντος προγράμματος -και αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο επιμήκυνσης. «Μην γελιέστε, η Μπούντεσταγκ δεν μπορεί να παρακαμφθεί στο ζήτημα» υπογραμμίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής Νόρμπερτ Λάμμερτ.

Ο γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός ανησυχεί για το ρήγμα στους βουλευτές της συμπολίτευσης που μπορεί να προκύψει εάν ότι το θέμα φτάσει στο Κοινοβούλιο.

Μιλώντας στην Saarbrücker Zeitung, o Φίλιπ Ρέσλερ ανέφερε πως η τωρινή συζήτηση γύρω από την Ελλάδα αφορά βοήθεια από το τρέχον πρόγραμμα. «Για ένα τρίτο πακέτο δεν βλέπω αυτή τη στιγμή μια πολιτική πλειοψηφία» ανέφερε.

Ο Ρέσλερ δεν απέκλεισε πάντως, υπό προϋποθέσεις, μια χρονική επιμήκυνση, όπως για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του προϋπολογισμού. «Περαιτέρω βοήθεια ή μια χρονικά περιορισμένη αναβολή θα υπάρξει μόνο εάν η Ελλάδα θα έχει δρομολογήσει ορατές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Μπούντεσταγκ, Νόρμπερτ Λάμμερτ, ανέφερε στην κυριακάτικη FAZ: «Προειδοποιώ τους απρόσεχτους, κανένας να μην έχει ψευδαισθήσεις ότι θα μπορούσε να υπάρχει ένας δρόμος που να παρακάμπτει το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο» στις συζητήσεις περί επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος ή νέας οικονομικής βοήθειας.

Ο Λάμμερτ ανέφερε ακόμη ότι όλα συνηγορούν υπέρ του ότι όλες οι αλλαγές που συζητούνται, όπως μεγαλύτερα διαστήματα, μεγαλύτερα ποσά ή και τα δύο, υπόκεινται στην έγκριση του Κοινοβουλίου. Ανάλογη εκτίμηση είχε κάνει την Παρασκευή και εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: