Για ποιες εταιρείες υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον
- Η συμφωνία με τους Γερμανούς για τον ΟΤΕ αναμένεται να κλείσει μέχρι το τέλος του μήνα (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Με ταχύτατες διαδικασίες θα συσταθεί το αμέσως προσεχές διάστημα η Ανώνυμη Εταιρεία που θα αποτελέσει τον νέο φορέα συντονισμού των αποκρατικοποιήσεων της περιόδου 2011-2015 ύψους 50 δισ. ευρώ.Η εταιρεία αυτή που αναμένεται να φέρει την ονομασία Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας θα αναλάβει να σχεδιάσει, να υλοποιήσει και να ολοκληρώσει άμεσα το διευρυμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που συμφώνησε η κυβέρνηση με την τρόικα.
Στόχος είναι μέσα στο 2011 να εισπραχθούν 5 δισ. εύρω, το 2012 10 δισ. ευρώ και περίπου άλλα 10 δισ. ευρώ μέσα στο 2013.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του νέου φορέα θα ορίζεται από τη Βουλή και σε αυτό θα μετέχουν αποκλειστικά τεχνοκράτες, με εμπειρία στις μετοχοποιήσεις και στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Τον νέο οργανισμό που θα ασκεί διαχείριση επαγγελματική και ανεξάρτητη θα εποπτεύουν στελέχη της τρόικα που ανά τρεις μήνες θα αξιολογούν την πρόοδο για την επίτευξη των στόχων.
Σημειώνεται πως από τη στιγμή που η κυβέρνηση θα αναθέτει στο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας κάποιο έργο οι αποφάσεις θα θεωρούνται οριστικές και θα προχωρούν ανεξάρτητα από τους πολιτικούς χειρισμούς. Πάντως, η διοίκηση του νέου φορέα θα βασισθεί σε μεγάλο βαθμό στις εκθέσεις που συντάσσουν την τρέχουσα περίοδο οι σύμβουλοι που έχει διορίσει το Δημόσιο.
Σε κάθε περίπτωση οι αποκρατικοποιήσεις δεν θα αργήσουν καθώς ήδη εγχώριοι όμιλοι και ευρωπαϊκές και αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν εκφράσει ενδιαφέρον:
-Στον ΟΤΕ το Δημόσιο θα διαθέσει στους Γερμανούς το 10% των μετοχών σε τιμή που θα διαμορφωθεί από το μέσο όρο της τιμής κλεισίματος της μετοχής τον τελευταίο μήνα συν ένα υπερτίμημα 15%.
-Η γερμανική Hochtief συμμετέχει με 39,9% στο μετοχικό κεφάλαιο του φορέα διαχείρισης – εκμετάλλευσης του διεθνούς αεροδρομίου και φέρεται να πιέζει ασφυκτικά για την άμεση εκχώρηση του υπόλοιπου ποσοστού.
-Για τη ΔΕΠΑ ενδιαφέρον φέρονται να έχουν εκδηλώσει οι Gas De France και η Electricite De France, αλλά και η ιταλική ΕΝΙ.
-Για τη ΔΕΗ η γερμανική RWE φέρεται να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση του 17%, ενώ ενδιαφέρεται και η Enel, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες κοινής ωφελείας στον κόσμο.
-Για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ πιθανοί στρατηγικοί εταίροι είναι η KuehneNagel, η Schenker και η αυστριακή ExpressInterfracht.
-Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει για το 40% της ΕΥΑΘ οι γαλλικοί Όμιλοι Suez και Veolia.
-Για τον ΟΔΙΕ εκδήλωσε ενδιαφέρον η γαλλική εταιρεία ιπποδρομιών Paris Mutuel Urbain.
-Για την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) ενδιαφέρον -υπό προϋποθέσεις- έχει εκδηλώσει η αμερικανική Lockheed.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου