Της Μαρίας Βουργάνα
Επώδυνα μέτρα που φέρνουν περισσότερους φόρους σε όλους τους μισθωτούς και τους μικροϊδιοκτήτες ακινήτων εισηγείται σήμερα στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Στόχος η εξοικονόμηση 6,4 δισ. ευρώ φέτος για να καλυφθούν οι αστοχίες του προϋπολογισμού και να... μειωθεί το έλλειμμα στο 7,5% του ΑΕΠ. Από τα 6,4 δισ. ευρώ, περίπου 3 δισ. είναι τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα που αναζητά η κυβέρνηση.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα εξετάσθηκαν οι λεπτομέρειες του νέου φορο-πακέτου που συμφωνήθηκε με την τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι του σημερινού άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου όπου αναμένεται να εκδηλωθούν και οι πρώτες αντιδράσεις θα «πέσουν» οι εξής προτάσεις:
1. Μείωση του αφορολογήτου ορίου του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) από τις 400.000 ευρώ που ανέρχεται σήμερα για ατομική περιουσία στις 100.000 ευρώ. Σε περίπτωση που η συγκεκριμένη εισήγηση εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο, τότε πάνω από 2.500.000 φορολογούμενοι οι οποίοι κατέχουν ακίνητα αξίας άνω των 100.000 ευρώ θα κληθούν να καταβάλουν μεγάλα ποσά φόρων. Συγκεκριμένα θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για την ακίνητη περιουσία τους οι φορολογούμενοι που διαθέτουν ένα μικρομεσαίο διαμέρισμα επιφάνειας 70 ή 80 τ.μ. ή έχουν ένα σπίτι στο χωριό.
Φόρος για 2.500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων
Με τη μείωση του αφορολογήτου ορίου του ΦΑΠ στα επίπεδα των 100.000 ευρώ, η κυβέρνηση ουσιαστικά επαναφέρει από το «παράθυρο» το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων που κατάργησε πέρυσι με το φορολογικό νόμο 3842/2010 με τη λογική ότι «η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να γίνεται με ένα νέο προοδευτικό σύστημα, που θα επιβαρύνει περισσότερο τις μεγάλες περιουσίες» όπως δήλωνε τότε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
Η εισήγηση του υπουργού στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο θα προβλέπει:
Μείωση του ορίου του ΦΑΠ από το επίπεδο των 400.000 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο στις 100.000 ευρώ, όπως προέβλεπε η νομοθεσία για το ΕΤΑΚ του 2009.
Πάνω από το νέο μειωμένο αφορολόγητο όριο των 100.000 ευρώ θα επιβάλλονται συντελεστές φόρου κλιμακούμενοι από 0,1% έως και 2%. Το τμήμα της αξίας της ακίνητης περιουσίας από τις 100.000 έως τις 400.000 ευρώ θα φορολογείται πιθανότατα με 0,1% και από κει και πάνω θα ισχύει η κλιμάκωση των συντελεστών που προβλέπει η σημερινή κλίμακα του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.
Νέα έκτακτη εισφορά
Για όσους κατέχουν κτίσματα και οικόπεδα εντός σχεδίων πόλεων συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ προτείνεται να επιβάλλεται πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση υπό μορφή έκτακτης εισφοράς.
Το παζλ των φοροεπιβαρύνσεων στα ακίνητα συμπληρώνουν οι αυξήσεις - φωτιά των αντικειμενικών αξιών που έρχονται το φθινόπωρο και αναμένεται να προκαλέσουν ντόμινο αυξήσεων σε φόρους και τέλη που βαρύνουν την ακίνητη περιουσία.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον «αέρα» έσοδα άνω των 600 εκατ. ευρώ από τους φόρους στα ακίνητα, καθώς η σύμβαση της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων με την ιδιωτική εταιρεία για την επεξεργασία των στοιχείων των δηλώσεων Ε9, που είναι απαραίτητο να εκτελεστεί για να εισπραχθούν όλο το ΕΤΑΚ του 2009 και οι φόροι ακινήτων του 2010 και του 2011, έχει «μπλοκαριστεί» από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
2. Μείωση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος από τις 12.000 ευρώ στις 8.000 ευρώ για τους μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, εμποροβιοτέχνες, εισοδηματίες, αγρότες. Από τη μείωση του αφορολόγητου θα εξαιρούνται οι συνταξιούχοι, οι οποίοι θα εξακολουθήσουν να απολαμβάνουν το ισχύον αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Το τμήμα του εισοδήματος από 8.000 ευρώ ως 12.000 ευρώ θα φορολογείται με συντελεστή 10% ή 18%. Αν ο συντελεστής είναι 10% τότε οι πρόσθετες επιβαρύνσεις που θα προκύψουν για όλους θα κυμανθούν από 100 ευρώ ως 400 ευρώ ετησίως. Με την επιβολή συντελεστή 18% η πρόσθετη επιβάρυνση θα διαμορφωθεί από 180 ευρώ ως 720 ευρώ ετησίως. Η μείωση του αφορολογήτου θα εφαρμοστεί άμεσα και θα γίνει αντιληπτή στην τσέπη των φορολογουμένων από τον επόμενο μήνα, καθώς θα αλλάξει η παρακράτηση του φόρου.
3. Μετάταξη των υπηρεσιών που προσφέρουν εστιατόρια, καφενεία, κέντρα διασκέδασης, ζαχαροπλαστεία κ.τ.λ. από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23% από τον προσεχή Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων παραμένει η πρόταση για τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ ενδεχομένως από το 2012.
4. Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο και στα αναψυκτικά, χυμούς και εμφιαλωμένο νερό, αν και στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει η σκέψη να μην επιβληθεί από φέτος ο ΕΦΚ στα αναψυκτικά για να μην υπάρξει επίπτωση στον τουρισμό.
5. Αύξηση 10% - 20% στα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ και των μοτοσικλετών του 2012.
6. Αλλαγή στη φορολογία των τσιγάρων με στόχο τη μείωση της «ψαλίδας» των τιμών μεταξύ ακριβών και φθηνών τσιγάρων.
7. Έκτακτες εισφορές θα επιβληθούν εκτός από τους ιδιοκτήτες ακινήτων και στους φορολογούμενους που διαθέτουν σκάφος αναψυχής άνω των 10 ή 20 μέτρων και αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού άνω των 3.000 κ.ε.
8. «Μαχαίρι» μπαίνει στις φοροαπαλλαγές οι οποίες θα χορηγούνται με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φορολογούμενοι με εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ θα χάσουν τις φοροαπαλλαγές (ιατρικά έξοδα, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ασφάλιστρα, δίδακτρα, ενοίκιο κύριας κατοικίας).
imerisia.gr
Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011
Φόρος για 2.500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου