- «Το "θατσερικό" μοντέλο πλήρους ιδιωτικοποίησης λιμένων εγκαταλείφθηκε και από τους πιο φανατικούς οπαδούς του», τόνισε ο κ. Ανωμερίτης
Κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ και γενικότερα των λιμανιών, τάχθηκε την Δευτέρα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Γ. Ανωμερίτης, κατά την ομιλία του στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση την Δευτέρα.
Ο κ. Ανωμερίτης είπε ότι η ιδιοκτησία των λιμανιών πρέπει να παραμείνει στο Δημόσιο (και την Τοπική Αυτοδιοίκηση) και τα λιμάνια να μετατραπούν σε πλήρεις λιμενικές αρχές, δηλαδή να αναλάβουν την ευθύνη των τελωνείων και του λιμενικού σώματος.Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των λιμανιών, υποστήριξε πως μπορεί να περάσει σε ιδιώτες ή σε μικτά συμμετοχή με τη συμμετοχή του δημοσίου και των ιδιωτών.
«Το "θατσερικό" μοντέλο πλήρους ιδιωτικοποίησης λιμένων εγκαταλείφθηκε και από τους πιο φανατικούς οπαδούς του. Το κρατικό μοντέλο της πελατειακής δημοκρατίας έχει ήδη ξεπερασθεί και απαιτεί μεταρρυθμίσεις», τόνισε.
«Αν σήμερα μπορούμε να δούμε λίγο ψύχραιμα την προοπτική της λιμενικής βιομηχανίας, πέρα από τα βραχυχρόνια εισπρακτικά αδιέξοδά μας, η λύση είναι μία: Η διατήρηση του δημόσιου ιδιοκτησιακού χαρακτήρα των εθνικής σημασίας λιμένων, με στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων της χώρας και η παραχώρηση σε ιδιώτες επενδυτές νέων λιμενικών έργων και υπηρεσιών μέσω συμβάσεων παραχώρησης», προσέθεσε.
«Στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άλλο μοντέλο δεν χωρεί, όπως πρόσφατα συζητήσαμε και συμφωνήσαμε όλοι στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Λιμένων Ευρώπης (ESPO). Και όλα αυτά υπό δύο όρους: του πλήρους σεβασμού και προστασίας τους θαλάσσιου και αστικού περιβάλλοντος και των κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στις λιμενικές υπηρεσίες και τις επιχειρήσεις, έστω και μέσα στα περιοριστικά πλαίσια της δημοσιονομικής κρίσης», επισήμανε.
Ο κ. Ανωμερίτης ανέφερε ακόμα ότι «στις δεδομένες οικονομικές συγκυρίες είναι ανάγκη να μεταρρυθμίσουμε το λιμενικό σύστημα της χώρας με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και με συμβάσεις παραχώρησης δραστηριοτήτων με στόχο νέα έργα και υποδομές μέσω μιας πολιτικής προσέλκυσης νέων επενδύσεων».
«Αυτό», υποστήριξε, «μπορεί να γίνει μόνο μέσω του υπάρχοντος ευρωπαϊκού μοντέλου οργάνωσης λιμένων, σύμφωνα με το οποίο η ιδιοκτησία ανήκει στο Δημόσιο και την Αυτοδιοίκηση και η διαχείριση τομέων σε ιδιώτες, μικτά σχήματα ή το δημόσιο. Σημειώνω ότι στην Ενωμένη Ευρώπη το 96% της ιδιοκτησίας των λιμένων ανήκει στο Δημόσιο και τους Δήμους και μόνο το 4% σε ιδιώτες».
Ο επικεφαλής του ΟΛΠ είπε ότι τα ελληνικά λιμάνια, τα οποία λειτουργούν ως δημόσια αρχή, ως χρήστες και ως πάροχοι λιμενικών υπηρεσιών οφείλουν:
* Να διατηρήσουν κατά 51% το δημόσιο ιδιοκτησιακό τους χαρακτήρα και να μετατραπούν σε πλήρεις Αρχές Λιμένων, αναλαμβάνοντας και νέες αρμοδιότητες (ναυσιπλοΐα, πλοήγηση, λιμενικά, τελωνειακά κ.ά.).
Υπενθυμίζεται ότι το Δημόσιο ελέγχει το 74% σε ΟΛΠ και ΟΛΘ και το 100% σε δέκα Ανώνυμες Εταιρείες.
* Να παραχωρήσουν τμήματα των εκτάσεών τους ή δραστηριοτήτων τους σε ιδιώτες επενδυτές, εφόσον αυτοί δημιουργούν νέες υποδομές, με μακροχρόνιες συμβάσεις παραχώρησης.
* Να συσταθεί άμεσα «Ανεξάρτητη Αρχή Λιμένων», η οποία θα επιλύει όλα τα θέματα διαφορών και συνθηκών εργασίας, δεδομένου ότι στην Ελλάδα ήδη λειτουργούν 73 μικρά ιδιωτικά λιμάνια και έχουν ήδη γίνει ευρείες παραχωρήσεις σε ιδιώτες (COSCO).
Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο εβδομάδες κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων για το Αττικό Λιμενικό Σύστημα, με το οποίο προβλέπεται η ενοποίηση των Λιμένων Ελευσίνας, Λαυρίου και Ραφήνας υπό τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά.
Το ποσοστό του Δημοσίου στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί υπό τον ΟΛΠ με την ενοποίηση των λιμανιών της Αττικής, θα αυξηθεί από το 74% στο 96%, και απ' αυτό το 51% θα παραμείνει στο κράτος, ενώ το υπόλοιπο θα διατεθεί μέσω του Χρηματιστηρίου.
Κατά τη συνάντηση που είχε πρόσφατα με τους εργαζόμενους του ΟΛΠ, ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Γ. Διαμαντίδης είχε πει ότι θα εισηγηθεί τη διατήρηση του 51% του ΟΛΠ και του ΟΛΘ στον έλεγχο του Δημοσίου.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα απκρατικοποιήσεων, προβλέπεται η διάθεση έως και του 75% που ελέγχει το Δημόσιο σε ΟΛΠ και ΟΛΘ.
* Η ετήσια τακτική γενική συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,02 ευρώ/μετοχή. Η ημερομηνία έναρξης καταβολής του μερίσματος είναι η 5η Αυγούστου.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου