Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Οι συνεργάτες δείχνουν εκλογές, υπουργοί το διαψεύδουν και ο Γιώργος βλέπει δημοψήφισμα

Οι συνεργάτες δείχνουν εκλογές, υπουργοί το διαψεύδουν και ο Γιώργος βλέπει δημοψήφισμα
newpost.gr
Ενα περίεργο παιχνίδι με κάλπες ή όχι, βρίσκεται σε εξέλιξη παράλληλα με τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο Πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου απέρριψε το ενδεχόμενο προσφυγής σε πρόωρες εκλογές, ενώ εμφανίστηκε θετικός στην πιθανότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες, χαρακτήρισε «διακύβευμα» την πορεία της οικονομίας, λέγοντας ουσιαστικά ότι η προσπάθεια δεν έχει κριθεί. Κάνοντας αυτοκριτική, είπε ότι δικαίως οι πολίτες δεν νοιώθουν ασφαλείς, αλλά πρόσθεσε ότι ο δρόμος δεν έχει τελειώσει και ταυτοχρόνως εξέφρασε την άποψη ότι «θα τα καταφέρουμε».
Για το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών ο Γ. Παπανδρέου είπε «τα επόμενα χρόνια της θητείας μου ως Πρωθυπουργός θα κάνω ότι μπορώ» απορρίπτοντας το ενδεχόμενο.
Αντιθέτως εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για το Μεσοπρόθεσμο και ζήτησε από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση να φέρει τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που επιτρέπουν να εφαρμοστεί όταν χρειαστεί αυτή τη δημοκρατική πρόβλεψη του σημερινού Συντάγματος.
Σε ότι αφορά στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, αν και σημείωσε ότι τον ενδιαφέρει η ευρύτερη συναίνεση και για το θέμα αυτό δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς, έδειξε ότι δεν θα επιδιώξει την πλειοψηφία των 151 βουλευτών, υπογραμμίζοντας «δεν εκβιάζω κανένα»

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του ΝP, ο Γιώργος Παπανδρέου είναι έτοιμος να ανακοινώσει εκλογές στις 26 Ιουνίου ή στις 3 Ιουλίου, αν δεν αποσπάσει μέχρι την Τετάρτη την ομόφωνη στήριξη των βουλευτών και των υπουργών του στο μεσοπρόθεσμο και το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μιλώντας σε συνεργάτη του ο πρωθυπουργός του αποκάλυψε πως «δε θα πάω σε μια χαμένη ψηφοφορία με τους βουλευτές μου να παραιτούνται και τη Βουλή να είναι περικυκλωμένη από εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου». «Όχι για μένα, αλλά για να μη διακινδυνευτεί η επόμενη δόση» προσέθεσε, δίνοντας και το επιχείρημα με το οποίο θα προσφύγει στις κάλπες. Θα απαντήσει έτσι στους δικούς του, που ζητούν λαϊκή νομιμοποίηση, στους αγανακτισμένους, αλλά και στην αντιπολίτευση, που θα κληθεί να πάρει θέση.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου, στις 23 του μήνα, να καλέσει τον Α. Σαμαρά να πάνε μαζί στις Βρυξέλλες. Τα πάντα θα κριθούν στη συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού που βρίσκεται σε εξέλιξη και στις συνεδριάσεις που θα ακολουθήσουν αύριο και μεθαύριο στο κόμμα, τη Βουλή και την κυβέρνηση.

Πάντως, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, εξερχόμενος νωρίτερα της συνεδρίασης στο Μαξίμου, συνομίλησε με δημοσιογράφους και υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο εκλογών κατά την άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού, ενώ χαρακτήρισε τη συζήτηση «εκτεταμένη και εις βάθος».

Νωρίτερα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, πάλι σε συνομιλία με δημοσιογράφους χαρακτήρισε ως «δείγμα αναξιοπιστίας» τις πρόωρες εκλογές, τόνισε ότι «δεν υπάρχουν αντιρρήσεις για το Μεσοπρόθεσμο» και επέρριψε ευθύνες στα ΜΜΕ και τις... πηγές τους για τις «διαρροές περί εκλογών». «Αν οι δημοσιογράφοι έλεγαν μια φορά την πηγή των «διαρροών» αυτών, θα προσέφεραν μεγάλες υπηρεσίες στη Δημοκρατία» είπε χαρακτηριστικά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος κάνοντας ευρύτερη πολιτική τοποθέτηση διαφοροποιήθηκε σε πολλά σημεία από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και σημείωσε πως ζούμε το τέλος της μεταπολίτευσης.

Σύμφωνα με τις ίδiες πηγές συζητήθηκε και ενδεχόμενο του δημοψηφίσματος τον Σεπτέμβριο, χωρίς να ληφθεί απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: