Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Ο Τρωικός Πόλεμος των Βρυξελλών, οι Συμπληγάδες της Βουλής και η ...Ιθάκη του Eurogroup

ΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΤΡΙΓΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ



http://newpost.gr/post/162238/o-troikos-polemos-ton-vryksellon-oi-sympligades-tis-voylis-kai-i-ithaki-toy-Eurogroup-/
Την 12η Νεμβρίου και το Eurogroup «βλέπουν» πλέον ως τον επόμενο σταθμό για την Ελλάδα από το Μαξίμου, ημερομηνία που θα σηματοδοτήσει και την εκταμίευση της επόμενης, εξόχως σημαντικής δόσης των 31,5 δις ευρώ. Τα ενδιάμεσα στάδια ωστόσο, προκαλούν προβληματισμό στο πρωθυπουργικό επιτελείο καθώς, εκτός από τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και εν εναμονή της έκβασης της μάχης ανάμεσα σε ΔΝΤ και Κομισιόν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η απόφαση των πιστωτών της χώρας περνάει μέσα από το Κοινοβούλιο και την ψήφιση του πακέτου των μέτρων.


Οι προηγούμενες ώρες όσο και οι επόμενες ημέρες, θυμίζουν κάτι από Ομηρικά Έπη για τον Αντώνη Σαμαρά. Η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών και η επιδίωξη της «θετικής αποτίμησης» για την Ελλάδα από τους Ευρωπαίους ηγέτες με την αποτύπωσή της στο κείμενο συμπερασμάτων, θα μπορούσε να μοιάζει με την τελική μάχη στον Τρωικό πόλεμο. Η επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup φιλοδοξείται για την Αθήνα να αποτελέσει την ...Ιθάκη για την κυβέρνηση η οποία όμως, νωρίτερα, θα πρέπει να έχει περάσει από τις κοινοβουλευτικές ...Συμπληγάδες.

Ο τελικός απολογισμός της Συνόδου Κορυφής θα μπορούσε να χαρακτηριστεί περισσότερο από ικανποιητικός για την ελληνική πλευρά. Ακόμη και αν η στήριξη των εταίρων προς την Ελλάδα περιορίζεται επί του παρόντος στα λόγια. Ο Πρωθυπουργός, όχι μόνο κεκλεισμένων των θυρών αλλά και στις δημόσιες δηλώσεις του, έθεσε ανοιχτά όλους τους άξονες της στρατηγικής του: Την εκταμίευση της δόσης στο σύνολό της, την επιμήκυνση της εφαρμογής του προγράμματος αλλά και την αναπροσαρμογή της πολιτικής που επί της ουσίας χαράσσεται από το Βερολίνο.

«Αυτό δεν είναι Ευρώπη» ήταν η θέση Σαμαρά, όπως ο ίδιος την εξέφρασε στην καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου, διευκρινίζοντας ότι τις ίδιες ακριβώς λέξεις χρησιμοποιήσε και κατά τη συνεδρίαση των ηγετών των 27. Με τις συνθήκες ώριμες, την Ισπανία ante portas του Μηχανισμούς Στήριξης και τον γαλλογερμανικό άξονα ραγισμένο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έβαλε ανοιχτά στην ατζέντα της Συνόδου το καίριο ζήτημα της Ανάπτυξης.

Χωρίς να σημαίνει ότι οι αντιδράσεις θα είναι ακαριαίες, διαμορφώνεται εν τούτοις περιβάλλον έντονης πίεσης για το Βερολίνο, που πάντως εκτιμάται ότι θα επιχειρήσει να κερδίσει ακόμη λίγο χρόνο. Άλλωστε, η αποτύπωση της κρίσης της Ευρωζώνης στη γερμανική μικροοικονομία, θα διευκολύνει την Άγκελα Μέρκελ να εξηγήσει –εν μέσω προεκλογικής περιόδου- στους Γερμανούς πολίτες, την αναγκαιότητα στήριξης του ευρωπαϊκού Νότου ώστε να αποφευχθεί η συνολική κατάρρευση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Από την άλλη, ακόμη και αυτός ο λίγος χρόνος που διεκδικεί το Βερολίνο, εντείνει την πίεση στην Αθήνα. Η έκθεση της Τρόικας παραμένει αναγκαία για την εκταμίευση της δόσης και προϋπόθεση για το θετικό της περιεχόμενο παραμένει το πακέτο των μέτρων. Το πρόβλημα για τον Αντώνη Σαμαρά παραμένει το πολιτικό προσωπικό των Κ.Ο. των κυβερνητικών του εταίρων, με τα ονόματα στις λίστες όσων διατείνονται ότι θα καταψηφίσουν, να πληθαίνουν.

Για πρώτη φορά, ίσως, κυβέρνηση απειλείται περισσότερο από συμπολιτευόμενους, παρά από αντιπολιτευόμενους βουλευτές. Οι εκτιμήσεις των πρόσφατων δημοσκοπήσεων -όλες διεξήχθησαν υπό καθεστώς έντονης «μετρολογίας» και σε απολύτως καταστροφολογικό κλίμα- δείχνουν την ΝΔ να διατηρεί σχεδόν αναλλοίωτα τα ποσοστά της αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ, παρ’ ότι πρώτος και με σταθερό προβάδισμα, να αδυνατεί να αναδειχθεί σε εναλλακτική κυβερνητική επιλογή.

Αντιθέτως, ιδιαίτερα αποδυναμωμένο εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ –και σχετικώς η ΔΗΜΑΡ- απόρροια, προφανώς, της εσωκομματικής σύγχυσης που επικρατεί στον έναν από τους δύο κυβερνητικούς συμμάχους. Με την κατάσταση εκτός ελέγχυ όμως, είναι αμφίβολη και η διαχείριση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με τη στάση τους απέναντι στην ψηφοφορία για τα μέτρα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει φαινόμενα ντόμινο και για άλλους βουλευτές.

Πάνος Ρασσιάςhttp://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: