Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Προσπάθεια να στήσει πάλι τον ενεργειακό άξονα Ρωσίας - Ελλάδας

Επίσκεψη Σαμαρά στη Μόσχα


Με σκοπό να αναθερμάνει τις οικονομικές και γεωστρατηγικές σχέσεις της χώρας με την Ρωσία ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς πραγματοποιεί επίσκεψη στην Μόσχα όπου σήμερα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό κ. Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η συνάντηση είναι εκτός πρωτοκόλλου και δείχνει την σημασία που αποδίδει η ρωσική ηγεσία στην επίσκεψη με προοπτική να ξεπαγώσουν οι σχέσεις των δύο χωρών. Ο κ. Πούτιν θα συναντηθεί με τον κ. Σαμαρά με την ιδιότητα του προέδρου του κόμματός του Ενωμένη Ρωσία που ανήκει στον ίδιο ιδεολογικό χώρο με τη ΝΔ. Είναι σαφές ότι ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας αντιμετωπίζει τον κ. Σαμαρά ως τον επόμενο πρωθυπουργό.

Την Τετάρτη ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Γερουσίας κα Valentina Matviyenko και με τον επικεφαλής της Προεδρικής Διοίκησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Sergey Ivanov. Ο κ. Ιβανόφ είναι συνεργάτης του κ. Πούτιν και από τους πιο ισχυρούς παράγοντες της υψηλής ρωσικής γραφειοκρατίας. Μετά τις συναντήσεις του ο κ. Σαμαράς δήλωσε: «Σε μια στιγμή μεγάλης δοκιμασίας για τον Ελληνικό λαό, βρίσκομαι εδώ, στη Μόσχα, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν τη χώρα μας. Πρωτοβουλίες για οικονομική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα: Ενέργεια, τουρισμό, εξαγωγές, αλλά κυρίως στην προσέλκυση ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Στόχος μας είναι μια –όχι ευκαιριακή-αλλά μακροπρόθεσμη συνεργασία των δύο χωρών». Για τις συναντήσεις που είχε ανέφερε ότι «συζητήσαμε για την Ελλάδα και για την ευρύτερη περιοχή. Διαπίστωσα για μια ακόμη φορά, ότι υπάρχει μεγάλη προθυμία απ’ όλους για την προώθηση γόνιμης συνεργασίας των δύο χωρών. Θα έχω την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Πρόεδρο Πούτιν, για να θέσουμε εκ νέου – σε στέρεες βάσεις- τις σχέσεις των δύο χωρών.
Με τους Ρώσους μας συνδέουν πολλά. Ο δρόμος έχει ανοίξει. Με σωστή δουλειά, μπορεί να έχουμε σωστά αποτελέσματα». Οι ελληνορωσικές σχέσεις έφθασαν στο ναδίρ λόγω της πρόσφατης σύλληψης και φυλάκισης του ηγούμενου Εφραίμ που χαίρει μεγάλης εκτίμησης στην Ρωσία. Αν και ο κ. Σαμαράς λέει ότι δεν παρεμβαίνει στην δικαιοσύνη και ότι εμπιστεύεται τις αποφάσεις της έχει επισήμως δηλώσει ότι η υπόθεση Βατοπεδίου κόστισε στην κυβέρνηση Καραμανλή και ότι από την εξεταστική επιτροπή που έγινε στην βουλή δεν προέκυψαν στοιχεία ότι ήταν σκάνδαλο.

Είναι εμφανές ότι ο κ. Σαμαράς θέλει να πιάσει το μίτο των ελληνορωσικών σχέσεων από το σημείο που τις είχε αφήσει ο κ. Καραμανλής πριν τις βάλει στον πάγο ο κ. Γιώργος Παπανδρέου. Μέσω της συνεργασίας με την Ρωσία ο κ. Καραμανλής είχε επιδιώξει να βάλλει την χώρα στον ενεργειακό χάρτη έστω και ως διαμετακομιστικό κόμβο και αυτό του είχε στοιχίσει την εχθρότητα των αμερικανών που είχαν άλλες γεωστρατηγικές αλλά και οικονομικές για τις δικές τους εταιρίες στοχεύσεις. Ενδεικτικές των προθέσεών του κ. Σαμαρά είναι οι δηλώσεις του στο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ: «ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, που είχε ξεκινήσει εδώ και 19 χρόνια, είχε καταφέρει να ξεμπλοκάρει εδώ και τέσσερα χρόνια και τώρα βρίσκεται ξανά στο σημείο μηδέν, όλοι ξέρουμε ότι σήμερα αυτά τα έργα, είτε έχουν ανασταλεί είτε έχουν βαλτώσει. Εμείς προτιθέμεθα να τα ξεμπλοκάρουμε και να τα θέσουμε ξανά σε προτεραιότητα μαζί με κάθε μορφής μεγάλα έργα μεταφοράς ενέργειας που διευκολύνουν τον ανεφοδιασμό της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης γενικότερα και περνούν από το ελληνικό έδαφος. Πιστεύουμε ότι αυτά βοηθούν και την ανάπτυξη της χώρας μας και τον ασφαλή ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης».

Ο κ . Σαμαράς θεωρεί ότι η Ελλάδα, «μπορεί να γίνει κόμβος για τη μεταφορά ενέργειας, καθώς επίσης ότι υπάρχει περιθώριο για ευρύτερα έργα υποδομής, σε ενέργεια, μεταφορές και υπηρεσίες που επιτρέπουν στην Ελλάδα και να γίνει διαμετακομιστικό κέντρο, αλλά και να αναπτύξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα σε μια σειρά διαφορετικούς τομείς, από την παραγωγή και εξαγωγή οπωροκηπευτικών ως την τουριστική κατοικία και τις μαρίνες». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ «υπάρχει ευρύ φάσμα επενδυτικών δυνατοτήτων για ξένες επενδύσεις γενικότερα, αλλά και ειδικότερα για επενδύσεις που μπορούν να προσελκύσουν το ρωσικό ενδιαφέρον. Στην ενέργεια και τις υποδομές της, αναμφίβολα, αλλά και πέραν αυτών...».

O πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, τέλος, είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσει να ξαναζεστάνει τους Ρώσους και για το μεγαλεπήβολο σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, με δεδομένο ότι η Μόσχα πλέον μιλά για ουσιαστική παράκαμψη της Ελλάδας – τουλάχιστον σε πρώτη φάση – και για προτίμηση διέλευσης του αγωγού από Βουλγαρία – Σερβία και εν συνεχεία προς τη δυτική Ευρώπη।
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: