Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Χαμόγελα στην Αθήνα, «μαύρα» τα βλέπουν Βρυξέλλες και ΣΕΒ

Μέχρι το 2024 μας πάει η επιμήκυνση...


http://img.protothema.gr/
Τα χαμόγελα για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ που δανείζεται η χώρα από τον μηχανισμό στήριξης κράτησαν λίγο, καθώς οι Βρυξέλλες έρχονται να “σφίξουν” ακόμη περισσότερο τον κλοιό γύρω από την ελληνική οικονομία.

Στις φθινοπωρινές της εκτιμήσεις η Κομισιόν τα βλέπει ακόμη πιο μαύρα για την χώρα μας, σε σχέση με τις προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή. Σύμφωνα με τα στοιχεία στα οποία αναφέρεται ο αρμόδιος περί τα οικονομικά Επίτροπος κ. Όλι Ρεν, το έλλειμμα της χρονιάς θα κλείσει στο 9,6% του ΑΕΠ αντί εκτίμησης για 9,4% που αναφέρεται στον προϋπολογισμό. Επιπλέον, σε έλλειμμα της τάξης του 8%, έναντι ελληνικής πρόβλεψης για 7,8%, αναφέρεται η πρόβλεψη και για τη νέα χρονιά.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, παρότι αναγνώρισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες με τις πρωτόγνωρες για τη μεταπολιτευτική Ελλάδα ανατροπές, επέκρινε την κυβέρνηση ότι ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων είναι βραδύς και το βάθος τους ρηχό: «Κάθε βήμα προς τα εμπρός αντιμετωπίζεται ως κατακλυσμός και υπονομεύεται εκ των έσω, καθώς ο κομματισμός και ο συντεχνιασμός δίνουν τώρα τον υπέρ πάντων αγώνα τους, για να μην αλλάξει τίποτα, ακόμα και αν βουλιάξει ο τόπος».

Έκανε λόγο για αγώνα δρόμου 100 ημερών και τόνισε ότι «δεν υπάρχει ούτε μέρα για χάσιμο, δεν επιτρέπεται ούτε ένα υπουργείο να ολιγωρήσει, ούτε ένας υπουργός να δειλιάσει. Οφείλουμε την αλήθεια στο λαό. Η έξοδος από την κρίση θα αφήσει πίσω της χαλάσματα και δεν θα σημάνει επιστροφή στον παλιό καλό καιρό της επίπλαστης ευμάρειας. Πρέπει να σταματήσει η λογική να προστρέχουμε στο κράτος-πάτρωνα, δεν αρκούν ένας επενδυτικός νόμος, το fast track, ούτε τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Χωρίς την πολιτική κάλυψη της ΕΕ και χωρίς την οικονομική κάλυψη του ευρώ (που θα εξακολουθήσει να υπάρχει, αλλά δεν θα είναι πλέον ισχυρό), μια αδύναμη και μη ανταγωνιστική οικονομία θα βρεθεί στο περιθώριο ή και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης».


Βραχνάς το χρέος
Το δημόσιο χρέος από 140,2% του ΑΕΠ το 2010 εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο 150,2% του ΑΕΠ το 2011 και στο 156% του ΑΕΠ το 2012.

Στις νέες προβλέψεις της, τις οποίες έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, η Κομισιόν εκτιμά ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2012. Ειδικότερα, εκτιμά ότι η ύφεση στη χώρα μας θα διαμορφωθεί στο 4,2% του ΑΕΠ, για να μειωθεί στο 3% το 2011. Το 2012 αναμένεται να καταγραφεί θετικός ρυθμός ανάπτυξης της τάξεως του 1,1%.

Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανεργία, η οποία προβλέπεται να κλείσει φέτος στο 12,5%, να αυξηθεί στο 15% το 2011 και να σημειώσει περαιτέρω άνοδο στο 15,2% το 2012.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, προβλέπεται ότι από 4,6% το 2010 θα μειωθεί στο 2,2% το 2011 και στο 0,5% το 2012.

Οι εξελίξεις για την ελληνική οικονομία αλλά και τον τραπεζικό χώρο βρέθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας στο επίκεντρο σύσκεψης του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργο Προβόπουλο και τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Βασίλη Ράπανο.

Ικανοποίηση για την επιμήκυνση

Με ικανοποίηση και ανακούφιση, πάντως, δέχτηκαν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης την απόφαση των ευρωπαϊκών χωρών να επιμηκύνουν τον χρόνο αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. που χορήγησαν στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας σε δημοσιογράφους τόνισε: «Σε κάθε συζήτηση με διεθνείς επενδυτές αυτό που ερχόταν στο προσκήνιο ήταν διαρκώς το τι θα γίνει το 2014 και 2015 όπου θα είχαμε υψηλές πληρωμές. Το ΔΝΤ είχε δηλώσει διαθεσιμότητα να επεκτείνει την αποπληρωμή, όμως δεν είχε ποτέ τεθεί επίσημα το θέμα πολιτικά. Η συζήτηση γινόταν σε τεχνικό επίπεδο για το καλοκαίρι του 2015, αν όλα πήγαιναν καλά. Είναι μια σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα γιατί δε θα έχουμε 3 χρόνια περίοδο χάριτος και εξόφληση σε 2 χρόνια αλλά θα έχουμε 4 συν 7», δείχνοντας προς το 2024 για την αποπληρωμή του δανείου.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική ευκαιρία που ανοίγει το δρόμο όχι μόνο για επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους, αλλά συμβάλλει να ανοίξουν οι αγορές μια ώρα αρχύτερα για τη χώρα μας.

Τόνισε πάντως ότι ο χρόνος διάρκειας του προγράμματος και εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου είναι άσχετος από τον χρόνο αποπληρωμής των δανείων και ξεκαθάρισε ότι το μνημόνιο δεν επεκτείνεται μέχρι το 2021.

Στην ομιλία του στο συνέδριο, ο κ. Παπακωνσταντίνου περιέγραψε ως μονόδρομο, τον οποίο αναγνωρίζουν ακόμα και οι πολίτες, που στηρίζουν με τις θυσίες τους τις προσπάθειες εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας, τα όσα θα επακολουθήσουν το επόμενο τρίμηνο. Ο ίδιος τόνισε την κρισιμότητα των επόμενων ελέγχων και υπογράμμισε πως «έτσι θα είναι πλέον κάθε τρίμηνο για τη χώρα μας», εν όψει των επόμενων ελέγχων για τις προσεχείς δόσεις του δανείου.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι δεν έχει κερδηθεί ακόμα η παρτίδα, αλλά δήλωσε αισιόδοξος ότι οι θυσίες πιάνουν τόπο και από το 2011 θα αρχίσει να διαφαίνεται φως στο τούνελ. Αναφερόμενος στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνει η χώρα μας, έκανε λόγο για «επιβράβευση» από τους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά υπογράμμισε πως έχουμε ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας. Όπως τόνισε, «με αυτό το βήμα εξομαλύνεται η δύσκολη διετία 2014-2015 και διευκολύνονται και οι τράπεζες να έχουν πρόσβαση στις αγορές, για να έρθει και η ανάπτυξη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: