Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Συνεχίζουν την απεργία, ξεκινά η επιστράτευση

Καταδίκη για τα νησιά μέσα στην κρίση


http://img.protothema.gr/
Σε οικονομική ανέχεια καταδικάζει η απεργία των ναυτικών τους νησιώτες. Σε μία εποχή που τα νοικοκυριά ζορίζονται οικονομικά όπως και οι επιχειρήσεις το γεγονός ότι τα πλοία παραμένουν δεμένα στα λιμάνια από την περασμένη Τρίτη προκαλεί εφιάλτες.

Ήδη έχει αρχίσει να παρατηρείται έλλειψη σε αγαθά πρώτης ανάγκης στα νησιά με αποτέλεσμα να γίνεται ανατίμηση σε όσα έχουν απομείνει ενώ υπάρχει και η υποψία για τεχνικές ελλείψεις από κερδοσκόπους.

Από την πλευρά τους, οι νησιώτες παραγωγή δεν μπορούν να προωθήσουν στις κεντρικές αγορές τα προϊόντα τους με αποτέλεσμα να παθαίνουν οικονομική ζημιά αφού ακυρώνονται συμβόλαια και παραγγελίες.

Πληροφορίες από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ξεκίνησε η πολιτική προετοιμασία για άμεση επιστράτευση των απεργών.

Το παράλογο στην όλη ιστορία είναι ότι η ΠΝΟ δεν επιτρέπει τον απόπλου ούτε στα πλοία που ανήκουν σε ακτοπλοϊκές εταιρείες που έχουν δώσει αύξηση 2% στη ΣΣΕ!

« Οι νησιώτες επιβάτες καταναλωτές δεν μπορούν να αντέξουν άλλες καταστροφές και οικονομικές επιβαρύνσεις. Τα τελευταία δέκα πέντε χρόνια οι διάφοροι κλάδοι όπως των Λιμενεργατών, Μεταφορέων φορτηγών αυτοκινήτων και Ναυτικών, προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, με το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα τους,, ταλαιπωρώντας όμως όλους μας χωρίς να διασφαλίζουν τα ζωτικά συμφέροντα του νησιωτικού πληθυσμού. Η κυβέρνηση δια του αρμοδίου υπουργού οφείλει να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον και παράλληλα την εθνική οικονομία, με ουσιαστικές παρεμβάσεις όπου απαιτούνται, χωρίς καθυστερήσεις» τονίζει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιβατών Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών.

Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, παρακολουθεί με αγωνία τα τεκταινόμενα τις τελευταίες ημέρες στην Ελληνική Ακτοπλοΐα, με την συνεχιζόμενη καθολική απεργία των Ναυτεργατικών Ενώσεων που υπάγονται στην ΠΝΟ και εκφράζει τις ανησυχίες της Διοίκησης και των μελών του για την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων με αποτέλεσμα να έχουν πλήρως αποκοπεί τα νησιά μας από την Ηπειρωτική χώρα, να σαπίζουν χιλιάδες τόνοι ευπαθών προϊόντων και να ευρίσκονται σε απόγνωση έμποροι και επιχειρηματίες συμπολίτες μας.

Το παράλογο

Παράλληλα ο ΣΕΕΝ διαμαρτύρεται προς την ΠΝΟ και προς τις Ναυτεργατικές Ενώσεις διότι «λαμβανομένου υπόψη του αιτήματός τους για παροχή αύξησης κατά ποσοστό 2% στα πληρώματα ακτοπλοΐας, δεν έχουν εξαιρεθεί όπως θα περίμενε κανείς από τις απεργιακές κινητοποιήσεις τα ακτοπλοϊκά πλοία που ανήκουν σε πλοιοκτήτριες εταιρείες οι οποίες έχουν ήδη καταβάλει ή έχουν δηλώσει ότι προτίθενται να καταβάλλουν την αιτηθείσα αύξηση. Διερωτώμεθα βάσει ποιας λογικής η ΠΝΟ αδιακρίτως ακινητοποιεί πλοία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των οποίων τα πληρώματα έχουν ικανοποιηθεί σ’ ότι αφορά την αιτούμενη αύξηση των αποδοχών τους. Καλούμε την ΠΝΟ να τερματίσει άμεσα τις απεργιακές κινητοποιήσεις εις βάρος των ακτοπλοϊκών πλοίων, των μελών του Συνδέσμου μας αλλά και τυχόν άλλων που έχουν καταβάλλει την αιτουμένη αύξηση κατά τα ανωτέρω και να επιτρέψει την επανέναρξη των δρομολογίων τους, ούτως ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα και η δίκαιη αντιμετώπιση διαφορετικών περιπτώσεων».

Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «κατανοεί πλήρως την ταλαιπωρία που υφίστανται οι φίλοι επιβάτες και ζητεί την κατανόησή τους γιατί οι Έλληνες ναυτεργάτες αγωνίζονται για το σήμερα και το αύριο αυτής της ίδιας της επαγγελματικής τους επιβίωσης και των οικογενειών τους. Οι υπεύθυνοι για την ταλαιπωρία αυτή πρέπει να αναζητηθούν όχι στο χώρο της ναυτεργασίας αλλά της αδιάλλακτης και άκαμπτης στάσης της εργοδοσίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: