Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

«Ο Παπανδρέου κέρδισε και ψάχνει κυβέρνηση ενότητας» μεταδίδουν τα ξένα ΜΜΕ

Έντονο το ενδιάφερον του διεθνούς Τύπου

Ξένοι και Έλληνες ανταποκριτές και φωτογράφοι στα θεωρεία της Βουλής
Ξένοι και Έλληνες ανταποκριτές και φωτογράφοι στα θεωρεία της Βουλής


Αθήνα
Άμεσα μετέδωσαν την «επιβίωση» του Γ.Παπανδρέου από την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή τα ξένα ΜΜΕ, υπογραμμίζοντας πως το «ναι» εξασφαλίστηκε με τη δέσμευση ότι θα ξεκινήσουν άμεσα συνομιλίες για νέα κυβέρνηση συνεργασίας.

Το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου ήταν εξαιρετικά έντονο, με τις ιστοσελίδες των ξένων ΜΜΕ να ενημερώνονται τα κείμενά τους με τις εξελίξεις στην Αθήνα σχεδόν ζωντανά, ενώ τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα CNN και BBC διέκοψαν το πρόγραμμά τους για να μεταδώσουν απευθείας την ομιλία του Γ.Παπανδρέου στη Βουλή και την ίδια την ψηφοφορία.

Οι ξένες εφημερίδες στέκονται ιδιαίτερα στο ότι η ψήφος εμπιστοσύνης ξεκινά μία διαδικασία σχηματισμού νέας κυβέρνησης, στεκόμενες ιδιαίτερα στην αποστροφή του Γ.Παπανδρέου πως δεν τον ενδιαφέρει η παραμονή του στην εξουσία.

O Γ.Παπανδρέου «θριαμβεύει στην κρίσιμη ψηφοφορία, και οι συζητήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης ενότητας ξεκινούν το Σάββατο» γράφει ο βρετανικός Guardian. Η εφημερίδα παράλληλα επικαλείται πληροφορίες από το περιβάλλον του Έλληνα ΥΠΟΙΚ, σύμφωνα με τις οποίες «ο Ευ.Βενιζέλος θα αναλάβει».

Επιβίωσε ο Παπανδρέου, αλλά το μέλλον της χώρας παραμένει αβέβαιο, σημειώνει και η Deutsche Welle, λέγοντας επίσης πως είναι «αμφίβολο το εάν μπορεί να κρατήσει την πρωθυπουργία ασχέτως του αποτελέσματος της ψηφοφορίας».

«Τελικά ο Γ.Παπανδρέου τα κατάφερε, αλλά οι ημέρες του είναι μετρημένες» γράφει χαρακτηριστικά το γερμανικό Spiegel. Παρά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, σημειώνει το περιοδικό, παραμένει ανοικτό το εάν ο ίδιος «θα κρατήσει τη θέση του, δεδομένης όχι μόνο της πίεσης από την αντιπολίτευση αλλά και από το εσωτερικό του κόμματός του».

Ανάλογη η ανάγνωση και των γερμανικών Financial Times, που βάζουν στο πρώτο τους θέμα τον τίτλο «Ο Παπανδρέου νίκησε, πιθανότατα για να χάσει». Παρά την νίκη του πρωθυπουργού, σημειώνει η εφημερίδα, η θητεία του «μπορεί να λήξει εξαιρετικά σύντομα» -επιμένοντας, όπως και τα περισσότερα ΜΜΕ, στην αναφορά του πως «δεν είναι κολλημένος στην καρέκλα».

O Έλληνας πρωθυπουργός πέρασε από την κρίσιμη ψηφοφορία και δεσμεύτηκε για το σχηματισμό κυβέρνησης ενότητας με ευρεία συναίνεση «ασχέτως του εάν θα είναι εκείνος επικεφαλής» αναφέρουν και οι αμερικανικοί New York Times.

«Ο Παπανδρέου πήρε την ψήφο εμπιστοσύνης και συναντιέται το Σάββατο με τον Πρόεδρο για σχηματίσει νέα κυβέρνηση ενότητας» είναι η πρώτη πρόταση του κειμένου της ισπανικής El Pais. Τη δήλωση του Γ.Παπανδρέου πως «δεν τον νοιάζει να επανεκλεγεί» σημειώνει αμέσως η εφημερίδα.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: