Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Το "θετικό σοκ" του δημοψηφίσματος


Τις συνέπειες της αναγγελίας πιθανού δημοψηφίσματος από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου αποσαφηνίζει ο οικονομικός αναλυτής Α. Κούτρας.

Ο οικονομικός αναλυτής Ανδρέας Κούτρας* μιλά για τα ελληνικά τεκταινόμενα και κάνει λόγο για τις σκοτεινές αλήθειες που ήρθαν στο φως μετά την απόσυρση του δημοψηφίσματος από τον Παπανδρέου.

Η Margaret Thatcher κάποτε είπε: "Γύρισε αν θέλεις. Η κυρία δεν γυρίζει" (10 Οκτωβρίου 1980).

Ο Παπανδρέου από την άλλη μεριά έκανε μία στροφή και πήρε πίσω την απόφαση για δημοψήφισμα. Λίγο πολύ εξήγησε, ότι αυτή η αλλαγή ήταν ένα έξυπνο τέχνασμα για να ξεκαθαρίσει όλους όσους αντιτίθεντο στην συμφωνία, τόσο στο εσωτερικό όσο εκτός κόμματός του και να επιτύχει την συναίνεση.

Βρίσκω το επιχείρημα αυτό πολύ αδύναμο και καθόλου πειστικό. Πολύ εύλογα, είναι μία προσπάθεια να δικαιολογήσει την πολιτική του γκάφα, ισχυριζόμενος κάποια ανώτερη εσωτερική και μπερδεμένη λογική.

Ο κύριος Παπανδρέου είναι σκληρό καρύδι. Τόσο ο πατέρας του όσο και ο παππούς του ήταν πρωθυπουργοί και ο ίδιος γεννήθηκε σε ένα περιβάλλον μηχανορραφίας, χάους και πολιτικής εκμετάλλευσης. Έτσι, ήταν φυσικό γι αυτόν να αρνηθεί την παραίτηση και να προκαλέσει το συνεσταλμένο κόμμα του να τον ανατρέψει.

Η σημερινή ψηφοφορία θα συμβεί σε ώρα που οι περισσότερες αγορές δε θα λειτουργούν, ώστε να βλέπαμε τις επιδράσεις της, και έτσι θα προβληματιστούμε για την Ελλάδα μέσα από τις Κυριακάτικες εφημερίδες. Οι πιθανότητες, ωστόσο, είναι ότι δεν θα επιβιώσει της ψήφου εμπιστοσύνης και μία νέα κυβέρνηση θα σχηματιστεί. Αν αποφασίσουν εκλογές, τότε η πιο πιθανή ημερομηνία θα είναι η 4η Δεκεμβρίου.

Ακόμα κι αν πιστεύουμε τα κίνητρα του Παπανδρέου ή όχι, η αλήθεια είναι ότι εκτέθηκαν μερικές από τις πιο ενοχλητικές αλήθειες τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην Ελλάδα

*Παρά τους συνεχείς ισχυρισμούς του, η κύρια αντίθεση στα μέτρα λιτότητας ήρθε στην ουσία από το εσωτερικό του κόμματός του, από τους αρχηγούς των συνδικάτων που έθρεφε τόσα χρόνια και την σοσιαλιστική ουτοπία που προωθούσε με χρήματα άλλων(ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και δάνεια) . Δυστυχώς, δεν ικέτεψε για συγχώρεση για την προώθηση εσφαλμένων πολιτικών όλο αυτό τον καιρό.

*Εξέθεσε τις διπολικές πολιτικές του συντηρητικού κόμματος, το οποίο προσπάθησε να κεφαλοποιήσει πάνω στην λαϊκή δυσαρέσκεια με τον υπαινιγμό ότι υπάρχει ένας πιο εύκολος και πιο επώδυνος τρόπος, για να πάρουν το δηλητηριώδες χάπι.

*Εξέθεσε, επίσης, τον διπλό λόγο του κομμουνιστικού κόμματος, το οποίο για πολλά χρόνια υποστήριζε την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην Ευρώπη

Η χθεσινή ανακοίνωση των Μέρκελ Σαρκοζί, ότι όποιο δημοψήφισμα γινόταν, θα γινόταν υπό την μορφή του "ΝΑΙ/ ΟΧΙ για την συνέχεια της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση" ήταν πιπεράτη. Οι "Μερκοζί" εκπροσωπούν μεμονωμένα κράτη μέλη της Ε.Ε. όχι την Ευρώπη.

Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να εκτοξεύουν απειλές ή τελεσίγραφα στην Ελλάδα ή σε οποιοδήποτε άλλο κράτος. Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή δημοκρατία και η ευθύνη στην τελική.

Καθ' όλη την διάρκεια της κρίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπάθησε να πιέσει την ανεξάρτητη ΕΚΤ να κάνει την βρώμικη δουλειά γι αυτούς. Μετά η ΕΚΤ απέρριψε κάθε χρεωκοπία ή την αναπροσαρμογή του ελληνικού χρέους το 2010 ( και της Ιρλανδίας το 2009). Ύστερα από αυτό προσπάθησαν να λυγίσουν την αγορά και επιτέθηκαν στους κακούς οίκους αξιολόγησης και τα ανήθικα CDS. Μαζί με το ΔΝΤ επέβαλαν ένα πακέτο λιτότητας στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα.

Η συζήτηση για την δημοσιονομική ένωση ήταν μία μονοκονδυλιά ή γρήγορα δόθηκε στον Van Rompuy για να την ελέγχει. Όλο αυτό τον καιρό δεν ρωτήθηκε ποτέ η άποψη των Ευρωπαίων πολιτών. Τώρα που οι Έλληνες ψιθύρισαν την προσβλητική λέξη "Δημοψήφισμα" οι μάσκες έπεσαν. Η Ελλάδα θα έχει άδεια για μία άποψη, αν η απόφαση υπαγορευτεί από τους "Μερκοζί".

Η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει. Η απάντηση στην κρίση δεν εξαρτάται από την έξοδο της Ελλάδας από την Ευροζώνη.

Η Ελλάδα, χωρίς να το θέλει, ξεσκέπασε πολλές από τις πιο σοβαρές αδυναμίες της Ένωσης και των συνθηκών της। Η έλλειψη ευθύνης, το δημοκρατικό έλλειμμα, το ανίκανο Ευρωκοινοβούλιο, η έλλειψη της δημοσιονομικής και πολιτικής ενότητας, οι περιορισμένες δυνατότητες της ΕΚΤ, η διαφορετική σχέση του πιστωτή/δανειστή από το κράτος-εταίρο, όλα πρέπει να διευθετηθούν.

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: