Με φόντο τα 153 «ναι»
- Εικόνα από την Ολομέλεια της Βουλής, όπου διεξήχθη η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Λίγο προτού ο Γιώργος Παπανδρέου μεταβεί στο Προεδρικό για να συναντηθεί με τον Κάρολο Παπούλια, υπουργοί και βουλευτές όλων των κομμάτων τοποθετήθηκαν για το πώς βλέπουν τις πολιτικές εξελίξεις μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 ότι δεν υπάρχει λόγος αλλαγής ηγεσίας αν δεν ευοδωθούν οι προσπάθειες για κυβέρνηση συνεργασίας.
Ο ίδιος επισήμανε ότι θα είχε σημασία μία κυβέρνηση και με τη συμμετοχή μικρότερων κομμάτων.
Πρόσθεσε ότι στην περίπτωση που αποτύχουν οι προσπάθειες πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές, όμως μετά απο έξι μήνες, αφού έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες επικύρωσης της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου.
Νωρίτερα ο βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος ξεκαθάρισε στον ίδιο σταθμό ότι η ΝΔ συζητά κυβέρνηση συνεργασίας μόνον υπό την πρόταση Σαμαρά.
Πρόσθεσε πως ισχύει η δέσμευση της ΝΔ να ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση υπό την προϋπόθεση να κατατεθεί στη Βουλή χωρίς το συνοδευτικό μνημόνιο και να ψηφιστεί με απλή πλείοψηφία.
«Διατηρώ επιφυλάξεις για την τελική στάση της ΝΔ, η οποία πρέπει να επιδείξει την υπευθυνότητα που της αναλογεί» είπε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Θανάσης Πλεύρης.
Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής σε κυβέρνηση συνεργασίας μόνο με ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ.
«Κρίμα» χαρακτήρισε τη στάση Σαμαρά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόππαπας.
Μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 έκανε λόγο για μικροκομματική λογική. Χαρακτήρισε χωρίς νόημα μια κυβέρνηση με τη συμμετοχή μόνον των μικρότερων κομμάτων.
Στην προηγούμενη μέρα δεν μπορούμε να γυρίσουμε, δήλωσε στο Μega ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Λιντζέρης, λέγοντας ότι προέχει ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης χωρίς τον Γιώργο Παπανδρέου.
Οργισμένος από τη στάση των ηγετών των πολιτικών κομμάτων, ειδικά των δύο μεγάλων, εν μέσω κρίσης και απαισιόδοξος για τα μελλούμενα εμφανίστηκε τέως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης.
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ τόνισε: «Μέχρι στιγμής, είναι όχι απλώς κατώτερες των ευθυνών τους αλλά ευθέως εναντίον της χώρας οι συμπεριφορές των πολιτικών ηγεσιών. Τα τερτίπια τους δημιουργούν αισθήματα αηδίας στον κόσμο. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν σχέση με την Ελλάδα, είναι αλλού.»
Καίγεται το σπίτι μας και εμείς τραγουδάμε, σχολίασε για τις πολιτικές εξελίξεις και το διαφαινόμενο αδιέξοδο ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Λεβέντης.
Μιλώντας και εκείνος στον ΣΚΑΙ τόνισε: «Υπάρχει παραλογισμός από την μία άκρη μέχρι την άλλη, πάμε πίσω όχι μπροστά, δεν διαφαίνεται λογική λύση έχει χαθεί ο κοινός. Δεν έχει προηγούμενο στη χώρα μας αυτό και δεν ξέρω αν συμβαίνει και σε κάποια άλλη χώρα».
Κατηγορηματικά αντίθετοι στο ενδεχόμενο κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας εμφανίστηκαν, μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ, και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.
Ο κ. Παπαδημούλης εκτίμησε ότι η νέα δανειακή σύμβαση που τα δύο μεγάλα κόμματα δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν, θα χειροτερέψει τα πράγματα για τη χώρα και το λαό. Ζήτησε δε, άμεσα εκλογές «για να πάμε σε νέο πολιτικό σκηνικό».
Όσον αφορά την 6η δόση του υπάρχοντος δανείου υποστήριξε ότι είναι εξασφαλισμένη.
Από την πλευρά του, ο κ. Σοφιανός δήλωσε ότι «δεν υπάρχει χρόνος για αυταπάτες και για να πατάμε σε δύο βάρκες. Ετοιμάζεται βαρβαρότητα υπερδεκαετούς διάρκειας».
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου