Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Δεν θα φτάσει στο 50% του εισοδήματος η συλλογή αποδείξεων, λέει ο Ηλ.Πλασκοβίτης

Αναμένονται διευκρινίσεις

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Aθήνα
Οι πολίτες θα υποχρεωθούν να συλλέγουν αποδείξεις μεγαλύτερης αξίας από το 25% του εισοδήματός τους που προβλέπεται σήμερα προκειμένου να αποφύγουν το πέναλτι του 10% επί της διαφοράς, όμως το ποσοστό αυτό δεν θα ανέρχεται στο 50% του εισοδήματός τους, όπως είπε την Τετάρτη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης.

Σε δηλώσεις του στον Σκάι, ο κ. Πλασκοβίτης είπε ότι το ποσοστό των αποδείξεων που θα πρέπει να συλλέγουν οι φορολογούμενοι δεν έχει ορισθεί.

Επίσης, δεν έχει οριστικοποιηθεί ούτε το περιεχόμενο των δαπανών που περιλαμβάνονται στις αποδείξεις, ούτε το απαραίτητο ποσοστό συλλογής τους επί του εισοδήματος, ούτε το ποσοστό της πρόσθετης φορολόγησης στην περίπτωση που ο φορολογούμενος προσκομίσει αποδείξεις μικρότερης αξίας από αυτές που υποχρεούται.

Την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για υποχρέωση συλλογής αποδείξεων 60.000 ευρώ για ένα εισόδημα της τάξης των 100.000 ευρώ και 30.000 ευρώ για εισόδημα 60.000 ευρώ, παραπέμποντας σε ποσοστά 60% και 50% επί του εισοδήματος. Δηλαδή βάσει του παραδείγματος ο φορολογούμενος θα πρέπει να καταναλώνει το 60% των όσων βγάζει.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών ο κ. Πλασκοβίτης τόνισε πως δεν ήταν συγκεκριμένες αλλά ένα παράδειγμα. Ο ίδιος τόνισε πως το ακριβές ποσοστό των αποδείξεων που θα χρειάζεται κάθε φορολογούμενος θα οριστικοποιηθεί στο νομοσχέδιο για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Οκτωβρίου.

«Το ποσοστό θα είναι λογικό. Θα προκύπτει με στατιστικό τρόπο στην βάση της κατανάλωσης που κάνει ο μέσος φορολογούμενος» τόνισε σχετικά.

Ο ίδιος παρέσχε διευκρινίσεις και για την φοροκάρτα με την οποία θα συλλέγονται πλέον οι αποδείξεις. Ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε την αλλαγή του τρόπου συλλογής των αποδείξεων, κάνοντας λόγο για ηλεκτρονικές αποδείξεις, εννοώντας την φοροκάρτα.

Για το θέμα ο κ. Πλασκοβίτης αποκάλυψε ότι οι τράπεζες έχουν ολοκληρώσει την εκτύπωση τους και μέσα στις επόμενες ημέρες θα αρχίσει η διάθεση στους πολίτες. Διευκρίνισε ωστόσο πως σε κάθε περίπτωση δεν καταργείται η υποβολή των κανονικών αποδείξεων.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: