Απάντηση στην άρνηση των φορέων
- (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Παρά την απροθυμία των φορέων να αποστείλουν λίστες με υποψήφιους «εφέδρους», ο στόχος της κυβέρνησης για την υπαγωγή σε καθεστώς εφεδρείας περίπου 30.000 εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα έως το τέλος του 2011 ισχύει και θα υλοποιηθεί, ακόμη κι αν χρειαστεί να γίνουν απολύσεις, σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου.Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, το βράδυ της Τρίτης πραγματοποιήθηκε έκακτη σύσκεψη για το θέμα της εφεδρείας, στην οποία συμμετείχαν οι Ευ.Βενιζέλος, Δ.Ρέππας, Χ.Καστανίδης, Γ.Κουτρουμάνης, Ντ.Ρόβλιας και Χρ.Πρωτόπαπας. Κατά τη σύσκεψη, που θα επαναληφθεί και απόψε, συζητήθηκαν τα κριτήρια για την εφεδρεία.
«Δεν μπορεί να πιστέψει κανείς ότι στους 900.000 εργαζομένους του ευρύτερου δημόσιου τομέα δεν υπάρχει ένα 3% που πλεονάζει», επισήμανε κατά τη συνέντευξη Τύπου την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, παραπέμποντας στους συναδέλφους του οι οποίοι «θα φροντίσουν ώστε να εφαρμοστεί ένας μηχανισμός διαφανής, με ενιαία κριτήρια, υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ».
Όπως υπογραμμίζουν στελέχη του Δημοσίου, η αποτυχία για την καταγραφή του πλεονάζοντος προσωπικού από τους 151 φορείς που είχαν τεθεί στο στόχαστρο της Ειδικής Γραμματείας ΔΕΚΟ και η οποία είχε ζητήσει έως προχθές στοιχεία για το 10% των εργαζομένων που θα μπορούσαν να υπαχθούν στην εργασιακή εφεδρεία, συνδέεται άμεσα με την έλλειψη σαφών κριτηρίων για την επιλογή των «εφέδρων».
«Η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στον καθορισμό του πλεονάζοντος προσωπικού αφού, όμως, προηγουμένως θεσμοθετήσει τα "κριτήρια εξόδου" από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα», σχολίαζαν συνδικαλιστικά στελέχη, επαναλαμβάνοντας πως οποιαδήποτε άλλη διαδικασία στη βάση όσων αναφέρονταν στην εγκύκλιο του Ειδικού Γραμματέα ΔΕΚΟ Γιώργου Κυριακού θα κινδύνευε άμεσα να ακυρωθεί δικαστικά.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η κυβέρνηση θα χρειαστεί να φέρει νομοθετική ρύθμιση αν σκοπεύει να επεκτείνει την εφεδρεία στον στενό δημόσιο τομέα, καθώς η δυνατότητα που υπάρχει σήμερα για κάτι τέτοιο προϋποθέτει έγκριση υπηρεσιακών συμβουλίων, η οποία είναι απίθανο να δοθεί.
Η σχετική ρύθμιση θα περιλαμβάνεται κατά πάσα πιθανότητα στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί ώς το τέλος Οκτωβρίου για τη θεσμοθέτηση των νέων μέτρων.
Η σχετική ρύθμιση θα περιλαμβάνεται κατά πάσα πιθανότητα στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί ώς το τέλος Οκτωβρίου για τη θεσμοθέτηση των νέων μέτρων.
Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών αναμένεται να καθορίσουν το επόμενο διάστημα τα κριτήρια για την επιλογή του πλεονάζοντος προσωπικού και για τον σκοπό αυτό θα συγκροτηθεί και ειδική γνωμοδοτική επιτροπή. Ποικίλα είναι, πάντως, τα σενάρια που έχουν κατατεθεί από διάφορες πλευρές.
Βασικό κριτήριο εξακολουθεί να θεωρείται ο χρόνος εγγύτητας προς τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος -όπως ανέφερε χθες και ο κ. Βενιζέλος- με δεδομένο πως με τον τρόπο αυτό θα καλυφθούν όσοι χρειάζονται λίγο διάστημα για να μπορέσουν να πάρουν σύνταξη, ενώ και το Δημόσιο δεν θα επιβαρυνθεί από τη στιγμή που με την ένταξή τους στην εφεδρεία δεν θα θεωρείται απόλυση και δεν θα δικαιούνται αποζημίωσης.
Στη δεξαμενή των πιθανών «εφέδρων» έχουν βρεθεί και οι περίπου 4.000 υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί το τελευταίο διάστημα από φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα που τέθηκαν σε εξυγίανση -όπως Ολυμπιακή Αεροπορία, ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ- καθώς εκτιμάται πως η κατάταξή τους σε προσωποπαγείς θέσεις αορίστου χρόνου ανοίγει τον δρόμο για ευκολότερη απομάκρυνσή τους από το Δημόσιο.
Αντιστοίχως, στο στόχαστρο έχουν τεθεί και οι 135.000 εργαζόμενοι αορίστου χρόνου σε όλο το φάσμα του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, με τους 27.000 απασχολουμένους σε δήμους, περιφέρειες και τις επιχειρήσεις τους να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για έμμεση απομάκρυνση.
Από τα διάφορα σενάρια δεν έχουν αποκλειστεί και οι περίπου 35.000 εργαζόμενοι, που αρχικώς προσλήφθηκαν με σχέση ορισμένου χρόνου ή με σύμβαση έργου και στη συνέχεια πήραν το εισιτήριο μονιμοποίησης μέσω διαφόρων νομοθετημάτων - για παράδειγμα το Διάταγμα Παυλόπουλου.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου