Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Κοινή πρόταση για τα μισθολογικά αναζητούν οι εργοδοτικές οργανώσεις

Την Τρίτη συνεδριάζει η ΓΣΕΕ


Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ.Δασκαλόπουλος
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ.Δασκαλόπουλος (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Το φλέγον ζήτημα των μισθολογικών στον ιδιωτικό τομέα, με προτάσεις για πλαφόν στο 14ο μισθό, κατάργηση ή περιορισμό των ωριμάνσεων και πάγωμα μισθών για την τριετία συζητούν οι εργοδοτικές οργανώσεις, εν όψει των κρίσιμων διαβουλεύσεων. Την Τρίτη συνεδριάζει η διοίκηση της ΓΣΕΕ, που θα εξετάσει τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον πρωθυπουργό και τις προτάσεις των εργοδοτών.

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και του ΣΕΤΕ συνεδριάζουν αυτήν την ώρα στα γραφεία του ΣΕΒ. Έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες ζητούν το πάγωμα των μισθών για μια τριετία, παρά το ότι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) προβλέπει για φέτος αυξήσεις κοντά στο 2,5%, και ο ΣΕΒ μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις.

Οι εργοδοτικοί φορείς φαίνεται ότι προσανατολίζονται σε θέση για τήρηση του κατώτατου μισθού αλλά με πάγωμα των ωριμάνσεων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μία από τις προτάσεις επί τάπητος για τον 14ο μισθό προβλέπει καταβολή του κατά τα ισχύοντα σε εργαζόμενους που εισπράττουν αποδοχές έως ενός ορισμένου ύψους αλλά όχι και στους εργαζόμενους με υψηλούς μισθούς.

Ακαθόριστο παραμένει το όριο μισθού για τον περιορισμό του «δώρου», ενώ ορισμένες από τις πληροοφορίες κάνουν λόγο για κάποιου είδους σχήμα που θα προβλέπει «μη υποχρεωτική» καταβολή του σε υψηλότερα κλιμάκια.

Η θέση του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) για το μισθολογικό κόστος, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρους του Ανδ.Ανδρεάδη μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, προβλέπει διατήρηση της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης και των 14 μισθών, αντιτιθέμενος σε μειώσεις μισθών.

Θετικά αντιμετωπίζονται οι εισηγήσεις για μείωση του μη μισθολογικού κόστους -με μείωση των εργοδοτικών εισφορών- με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει αναπλήρωση για τα έσοδα των ταμείων. Αντίθετα δεν φαίνεται να κερδίζουν έδαφος οι προτάσεις για μείωση του κατώτατου μισθού.

Όπως ανέφερε όμως ο πρόδρος του ΣΕΤΕ, ο Σύνδεσμος ζητά εξέταση «συμβάσεων ρετιρέ, που είναι πάνω από 40% των συλλογικών» συμβάσεων.

Και η ΕΣΕΕ ζητά πάγωμα των αυξήσεων για τριετία, αντιτιθέμενη σε μείωση του κατώτατου μισθού που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ: «Εάν η τρόικα ζητήσει μείωση του κατώτατου μισθού, εμείς θα επιμείνουμε στη θέση μας πάγωμα των αυξήσεων» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης, Β.Κορκίδης.

Μιλώντας για συνάντηση «εργασίας και όχι αποφάσεων», ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ.Δασκαλόπουλος ανέφερε: «Στις δραματικές συνθήκες που ζούμε, θέλουμε να διασώσουμε και όχι να κατεδαφίσουμε τα εργασιακά κεκτημένα των τελευταίων δεκαετιών. Περιμένουμε τη ΓΣΕΕ στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου για να αποδείξουμε ότι μπορούμε μόνοι μας, αντί να περιμένουμε παθητικά να μας επιβληθούν απ' έξω αποφάσεις».

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΕΒ «γνωρίζουν ότι έχουμε κοινά συμφέροντα, ότι ευθύνη μας σήμερα είναι να βρούμε ένα νέο σημείο ισορροπίας στο μέσο κόστος εργασίας για να κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις, να σώσουμε δουλειές και να δώσουμε δουλειές. Αυτό νομίζω προσδοκούν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι».

Για διατήρηση των κατώτατων μισθών αλλά πάγωμα των ωριμάνσεων μέχρι το 2014 με μείωση των εργοδοτικών εισφορών έκανε λόγο, ενδεικτικά, και ο πρόεδρος Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Γ.Κασιμάτης. «Δυστυχώς, οι ενδείξεις που υπάρχουν δείχνουν ότι και αυτές οι προτάσεις θα αγνοηθούν» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: