Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Ασφυκτικό πρέσινγκ από την τρόικα για μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα

Τα σενάρια για 13ο,14ο και κατώτατο μισθό

Η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα θα οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες εσόδων το ασφαλιστικό σύστημα
Η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα θα οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες εσόδων το ασφαλιστικό σύστημα


Αθήνα
Ασφυκτικό πρέσινγκ για σαρωτικές αλλαγές που θα επιφέρουν σημαντικές μειώσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, ασκεί η τρόικα στην κυβέρνηση.

Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με συνδικάτα και εργοδότες είναι από το «ήπιο» σενάριο για «πάγωμα» μισθών και ωριμάνσεων για μία τριετία, έως το σκληρότερο που προβλέπει κατάργηση του 13ου-14ου μισθού και συμπίεση του κατώτατου μισθού σε επίπεδο... Πορτογαλίας.

Ένα ακόμη σενάριο προβλέπει «πάγωμα» αυξήσεων και ωριμάνσεων για μία τριετία, την κατάργηση του 14ου μισθού και την ενσωμάτωση του 13ου στις αποδοχές.

Ειδικότερα, αυτή την εβδομάδα, και συγκεκριμένα σήμερα και την Τρίτη, οι εργοδοτικές οργανώσεις και τα συνδικάτα θα καθορίσουν τις θέσεις τους και την τακτική τους εν όψει της διαπραγμάτευσης-εξπρές για το μισθολογικό.

Από την πλευρά των εργοδοτών προτείνεται το «πάγωμα» των αυτόματων ωριμάνσεων (τριετίες) έωα τα τέλη του 2014 και την αναστολή της αύξησης που προβλέπει η εθνική συλλογική σύμβαση (για την 1η Ιουλίου 2012) στα κατώτερα όρια μισθών και ημερομισθίων.

Επίσης, ζητούν τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% (5% για τις επχειρήσεις και 5% για τους εργαζόμενους). Για τον κατώτατο μισθό υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις.

Σήμερα, Δευτέρα, θα γίνει μία άτυπη συνάντηση των εργοδοτικών οργανώσεων, ώστε να βρεθεί «κοινός τόπος».

Την Τρίτη, θα συνεδριάσει η Ολομέλεια της ΓΣΕΕ. Η ΓΣΕΕ λέει «όχι» τη μείωση των κατώτερων ορίων και ζητεί μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος για τη μείωση των εισφορών.

Μέσα στην εβδομάδα, θα γίνει συνάντηση εργοδοτών και συνδικάτων, ώστε να καθορίσουν τη θέση τους απέναντι στις απαιτήσεις της τρόικας.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: