Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Θρίλερ μέχρι την επέτειο της Εθνεγερσίας


Παρασκηνιακός μαραθώνιος, με έντονη διπλωματία στην Ε.Ε., για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου.

Την υποστήριξή της στην πολιτική που προωθεί η Ελληνική Κυβέρνηση και την αποφασιστικότητα της Ε.Ε να κάνει ότι είναι αναγκαίο για τη σταθερότητα της ευρωζώνης, επιβεβαίωσε η Άγγελα Μέρκελ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες Κυριακή με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Γερμανίας, η καγκελάριος επανέλαβε τη στήριξη της στη μεταρρυθμιστική πολιτική της Ελλάδας και την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κάνει ότι είναι αναγκαίο για να διασφαλίσει τη σταθερότητα της ευρωζώνης.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, στο τηλεφώνημα που έγινε αργά το απόγευμα της Κυριακής, επανέλαβε ότι η χώρα μας δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια.

Πίεση προς το Βερολίνο για να εγκρίνει έναν μηχανισμό βοήθειας για την Ελλάδα, ασκεί ο Ζοζέ Μπαρόζο, με συνέντευξή του που δημοσιεύεται στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Η Ιταλία στηρίζει, δήλωσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι .

Η Ιταλία είναι "απολύτως υπέρ" της βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα, δήλωσε την Κυριακή στο πρακτορείο Ρόιτερς, ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μία ακόμα ένδειξη του πόσο διχασμένες είναι οι χώρες της ευρωζώνης ως προς το τί πρέπει να πράξουν για την ελληνική οικονομική κρίση.

"Είμαστε απολύτως υπέρ", είπε ο Μπερλουσκόνι ερωτηθείς για το αν η Ιταλία θεωρεί ότι η Ε.Ε πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα.

Μιλώντας στο περιθώριο προεκλογικής συγκέντρωσης στην Μπολόνια, ο ιταλός πρωθυπουργός είπε ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν η ελληνική οικονομική κρίση θα βρεθεί στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες.

"Δεν το έχουμε ακόμα συζητήσει αυτό", είπε ο Μπερλουσκόνι.




Εντονες διεργασίες ενόψει Συνόδου Κορυφής


Διχασμένη εμφανίζεται η ΕΕ για το σχέδιο βοήθειας στην Ελλάδα, λίγα 24ωρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής, με την Αγκελα Μέρκελ να δηλώνει ότι δεν θα υπάρχει το θέμα της ενίσχυσης στην ατζέντα, «δεδομένου ότι η ίδια η Ελλάδα μας λέει ότι δεν χρειάζεται τη στιγμή αυτή βοήθεια» και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να τάσσεται στο πλευρό της χώρας μας. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ασκεί πιέσεις στη Γερμανία για αποδοχή μηχανισμού βοηθείας.

Συγκεκριμένα, η Γερμανίδα καγκελάριος θα δεχόταν ως έσχατη λύση ένα μηχανισμό διμερούς οικονομικής ενίσχυσης των κρατών της ΕΕ προς την Ελλάδα, εκτιμά όμως ότι κάτι τέτοιο δεν είναι προς το παρόν απαραίτητο.

Αν η Ελλάδα απειλούταν με παύση πληρωμών θα βοηθούνταν «με διμερή τρόπο από τα κράτη ή ακόμα θα μπορούσε να καταφύγει στη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», δήλωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στο γερμανικό ραδιόφωνο.

«Οι υπουργοί Οικονομικών πρέπει σίγουρα να μιλήσουν μεταξύ τους» για την στάση που θα υιοθετήσουμε σε περίπτωση χρεοκοπίας ενός κράτους, πρόσθεσε η καγκελάριος. «Αλλά γι' αυτό το θέμα, δεν έχει ληφθεί καμία πολιτική απόφαση (...) Γι' αυτό το λόγο θεωρώ κατηγορηματικά ότι παραμένει ανοιχτό», συνέχισε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος πιστεύει ότι η απόφαση για αυτό το ζήτημα δεν πρέπει να ληφθεί κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης την επόμενη εβδομάδα. «Πιστεύω ότι προς το παρόν η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από χρήματα και η ελληνική κυβέρνηση το επιβεβαίωσε. Γι' αυτό το λόγο θα συμβούλευα να μην δημιουργήσουμε αναταραχές στις αγορές δημιουργώντας ψευδείς προσδοκίες από τη σύνοδο της Πέμπτης», τόνισε.

«Τι θα πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που η Ελλάδα αντιμετωπίσει αδυναμία πληρωμών; Το ζήτημα αυτό δεν τίθεται, όμως, τη στιγμή αυτή. Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει αδυναμία πληρωμών και επομένως δεν είμαστε υποχρεωμένοι να συζητήσουμε τη στιγμή αυτή για βοήθεια», υπογράμμισε.

Επίσης, η Αγκελα Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι «θα κάνουμε τα πάντα για να διατηρήσουμε τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ».

O υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στη συνέντευξή του στην Μπιλντ της Κυριακής, δηλώνει ότι η Γερμανία θα αποδεχτεί τη διμερή οικονομική ενίσχυση των ευρωπαϊκών χωρών προς την Ελλάδα, αλλά δεν διευκρινίζει εάν το Βερολίνο θα συμμετάσχει σ΄ αυτόν το μηχανισμό.

«Για τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Ελλάδα, δεν υπάρχει συλλογικό όργανο. Με αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία θα προχωρήσουμε σε συντονισμένη διμερή ενίσχυση και σε εθελοντική βάση», αναφέρει. Επίσης, προσθέτει ότι η Αθήνα διαθέτει τη δυνατότητα να ζητήσει ένα δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

«Είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να διασφαλίσει τη σταθερότητα της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης», λέει στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. «Είμαι βέβαιος ότι η Γερμανία θα συμβάλει εποικοδομητικά στην επίλυση της παρούσας κρίσης», προσθέτει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Την Παρασκευή, ο Μπαρόζο ζήτησε από τα κράτη-μέλη της ΕΕ τη δημιουργία ενός μηχανισμού για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ο οποίος θα απότελούνταν από ένα σύστημα συντονισμένων διμερών δανείων, στο πλαίσιο της ευρωζώνης.

«Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι αυτό το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για την εσωτερική πολιτική της Γερμανίας», επισήμανε, αλλά η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει τώρα «να λύσει με επείγουσα διαδικασία» το ελληνικό πρόβλημα και αυτό «ανεξάρτητα από την πολιτική ατζέντα των κρατών-μελών», υπαινισσόμενος τις περιφερειακές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 9 Μαΐου στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το αποτέλεσμα των οποίων είναι εξαιρετικά κρίσιμο για το μέλλον του κυβερνώντος γερμανικού συνασπισμού.

Η καγκελάριος της Γερμανίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γιώργο Παπανδρέου, το απόγευμα της Κυριακής.

«Ο Ελληνας πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια. Η καγκελάριος επανέλαβε τη στήριξη της στη μεταρρυθμιστική πολιτική της Ελλάδας και την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο, για να διασφαλίσει τη σταθερότητα της ευρωζώνης», δήλωσε Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού επιβεβαιώθηκε ότι ο κ. Παπανδρέου «επανέλαβε ότι, η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει χρηματοδοτική βοήθεια από τους εταίρους της» και ότι «ανέλυσε τις ελληνικές θέσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να διασφαλίσει και να ενισχύσει την σταθερότητα της Ευρωζώνης».

Ο Γιώργος Παπανδρέου διεμήνυσε το Σάββατο ότι η Ελλάδα θα λύσει μόνη της τα προβλήματά της και θα πληρώσει η ίδια τα δικά της χρέη, αλλά ζητεί πολιτική στήριξη εναντίον των κερδοσκόπων που αφαιρούν από τη χώρα τη δυνατότητα να δανειστεί με όρους που θα της επιτρέψουν να ανασάνει. Γι' αυτό, σημείωσε, ζητάμε να είναι «τα όπλα πάνω στο τραπέζι, ώστε να μας αφήσουν ήσυχους οι κερδοσκόποι».

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι είπε ότι η χώρα του «στηρίζει απόλυτα» την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν η ελληνική οικονομική κρίση θα βρεθεί στο επίκεντρο της Συνόδου. «Δεν το έχουμε ακόμα συζητήσει αυτό», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, λέει στην εφημερίδα Welt am Sonntag ότι «η ΕΕ έχει τα μέσα (να θέσει σε λειτουργία) μία ταχεία και συντονισμένη βοήθεια». «Τα χρηματοοικονομικά μέτρα βοηθείας μπορεί να υλοποιηθούν σύντομα, αλλά θα συνεπάγονται αυστηρών υποχρεώσεων» της Ελλάδας έναντι των εταίρων της, αναφέρει.

Ταυτόχρονα, απορρίπτει τις προτάσεις της καγκελαρίου Μέρκελ να αυξηθούν οι κυρώσεις προς τις χώρες που δεν μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο το έλλειμμά τους.

«Ο κύριος στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρέπει να είναι η επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων προς τις χώρες αυτές (με υπέρογκο έλλειμμα), αλλά η βελτίωση των προληπτικών μέτρων στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας», σημείωνει και προσθέτει: «Αν η ΕΕ διέθετε τα απαραίτητα μέσα για να διασφαλίσει από την αρχή ότι ο εθνικός προϋπολογισμός μίας χώρας θα πληροί τις απαιτήσεις της ευρωζώνης, δεν θα υπήρχε ανάγκη για επιβολή κυρώσεων».

Ακόμη, τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να συμμετέχει περισσότερο στη διαδικασία καθορισμού του δημοσιονομικού προϋπολογισμού των χωρών-μελών, διότι αυτό θα επιτρέψει στην Κομισιόν να εντοπίζει εγκαίρως αν μία χώρα-μέλος της Ευρωζώνης δεν μπορεί πλέον να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της όπως αυτές ορίζονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

«Αν μίας χώρας ο προϋπολογισμός κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, αυτό χρειάζεται να συζητηθεί με σοβαρό τρόπο από το Εurogroup», δηλαδή τους 16 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι επιφορτισμένη με την αξιολόγηση του προϋπολογισμού μίας χώρας, ενημερώνεται από τα κράτη-μέλη της μόνο όταν οι προϋπολογισμοί τους έχουν ήδη οριστικοποιηθεί», είπε ο Ρεν, προσθέτοντας ότι «τότε είναι πολύ αργά».
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: