Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

ΚΡΥΦΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ...



Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Κρυφό φόρο για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους που έχουν στεγαστικό δάνειο φέρνει η περικοπή της φοροαπαλλαγής των τόκων των στεγαστικών δανείων. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει τη μείωση στο 20% της έκπτωσης από τον φόρο των τόκων των στεγαστικών δανείων για όλους τους δανειολήπτες. Έτσι για τους περισσότερους φορολογουμένους που...
έχουν στεγαστικό δάνειο θα εκπίπτει πλέον από τον φόρο μικρότερο ποσό τόκων σε σχέση με το ισχύον καθεστώς, γεγονός που ισοδυναμεί με πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση.
Πρόκειται για επιβάρυνση που καθιστά δώρο άδωρο για τη μεγάλη αυτή κατηγορία δανειοληπτών τις μειώσεις φόρου που προκύπτουν για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα από τη νέα φορολογική κλίμακα. Μάλιστα στις επιβαρύνσεις θα πρέπει να προστεθούν και αυτές που θα προέλθουν από τις αλλαγές στον τρόπο έκπτωσης των δαπανών για τα ασφάλιστρα και τις κλασικές οικογενειακές δαπάνες όπως για υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, κομμωτήρια, γυμναστήρια και εστιατόρια. Το αποτέλεσμα είναι όχι μόνο να εκμηδενίζεται το όποιο όφελος από τη φορολογική κλίμακα, αλλά να προκαλούνται και πρόσθετες επιβαρύνσεις.
Ειδικότερα, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που αναμένεται να εγκριθεί στην οριστική του μορφή κατά την αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, έρχονται τα πάνω κάτω στο μέτωπο των φοροαπαλλαγών, με τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις να απορρέουν από την απόφαση του οικονομικού επιτελείου να καθιερώσει ενιαίο συντελεστή 20% για την έκπτωση τόκων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας από τον οφειλόμενο φόρο, ανεξάρτητα από τον χρόνο λήψης του δανείου και το ύψος του. Με την αλλαγή αυτή, περισσότερο ζημιωμένοι είναι όσοι έχουν λάβει δάνειο για πρώτη κατοικία έως το 2002, καθώς μέχρι σήμερα οι τόκοι που καταβάλλουν αφαιρούνται στο σύνολό τους από το εισόδημα χωρίς όριο τετραγωνικών μέτρων ακινήτου έως το 1999 και με όριο πρώτης κατοικίας τα 120 τ.μ. για δάνεια από το 2000 έως το 2002. Παραπάνω φόρο θα πληρώσουν επίσης και όσοι πήραν στεγαστικό δάνειο από το 2009, οπότε και αυξήθηκε σε 40% το ποσοστό των τόκων που αφαιρούνται από τον φόρο. Μάλιστα η φοροαπαλλαγή αυτή είχε επεκταθεί και για δευτερεύουσες κατοικίες μέχρι 200 τ.μ.
Παράδειγμα
Ας πάρουμε το παράδειγμα ενός φορολογουμένου με ετήσιο εισόδημα 35.000 ευρώ. Εξαιτίας της εφαρμογής της νέας φορολογικής κλίμακας, ο φόρος που οφείλει από 6.250 ευρώ (με την παλιά κλίμακα) μειώνεται κατά 50 ευρώ, στα 6.200 ευρώ.
Ο φορολογούμενος αυτός έχει λάβει ένα στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας 120 τ.μ. το 2002 και πληρώνει τόκους 3.000 ευρώ τον χρόνο. Με βάση το μέχρι σήμερα ισχύον καθεστώς, από το εισόδημά του θα αφαιρεθούν τα 3.000 ευρώ των τόκων και θα φορολογηθεί για εισόδημα 32.000 ευρώ, οφείλοντας έτσι φόρο 5.200 ευρώ.
Με το φορολογικό νομοσχέδιο όμως ορίζεται ότι οι τόκοι στεγαστικών δανείων αφαιρούνται σε ποσοστό 20% από τον φόρο που αναλογεί. Έτσι, τα 3.000 ευρώ οδηγούν σε έκπτωση φόρου 600 ευρώ, που αφαιρούνται από τον νέο φόρο (εξαιτίας της νέας κλίμακας) των 6.200 ευρώ, με αποτέλεσμα ο τελικός φόρος να διαμορφώνεται σε 5.400 ευρώ ή 200 ευρώ παραπάνω σε σχέση με τον φόρο που όφειλε προ των αλλαγών.
Επιβαρύνσεις έρχονται και για δανειολήπτες που εξυπηρετούν δάνεια τα οποία ελήφθησαν πέρυσι. Με το ισχύον καθεστώς από τον φόρο αφαιρείται το 40% των τόκων στεγαστικών δανείων κύριας ή δευτερεύουσας κατοικίας έως 200 τ.μ. Στην περίπτωση αυτή, ένας φορολογούμενος με εισόδημα 40.000 ευρώ ο οποίος εξαιτίας της κλίμακας δεν έχει την παραμικρή αλλαγή στον οφειλόμενο φόρο (8.000 ευρώ φόρος του αναλογούσε με την παλιά κλίμακα, 8.000 ευρώ του αναλογεί και με τη νέα) και καταβάλλει 3.000 ευρώ για τόκους στεγαστικών δανείων, με το παλαιό καθεστώς θα είχε μείωση φόρου 1.200 ευρώ, με το νέο το όφελος περιορίζεται σε 600 ευρώ.
Καμία επίπτωση
Υπάρχει και μία κατηγορία φορολογουμένων για τους οποίους οι αλλαγές δεν έχουν την παραμικρή επίπτωση. Πρόκειται για όσους έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο (έως 200.000 ευρώ) για αγορά πρώτης κατοικίας (έως 120 τ.μ.) την περίοδο 1-1-2003 έως 31-12-2008, οπότε σήμερα ισχύει έκπτωση 20% των τόκων από τον φόρο, όπως δηλαδή θα ισχύει και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου αν δεν υπάρξουν αλλαγές.
«Φρένο» στα ιδιωτικά σχολεία
Φρένο βάζει το υπουργείο Παιδείας στα σχέδια μερίδας ιδιωτικών σχολείων να προχωρήσουν σε περικοπές μισθών στους εκπαιδευτικούς.
Με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το υπουργείο Παιδείας, προειδοποιεί πως στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του θα «σταματήσει κάθε προσπάθεια ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων προς αυτήν την κατεύθυνση». Τονίζει ακόμη πως ο νόμος για την εισοδηματική πολιτική αφορά τον δημόσιο τομέα για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. «Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την περικοπή αποδοχών εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων».
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: