Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Παπανδρέου στο Βloomberg: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει τα βάρη της Ευρώπης»


newpost.gr
Παπανδρέου στο Βloomberg: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει τα βάρη της Ευρώπης»
Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο Bloomberg ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να αποδείξουν στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής ότι μπορούν να βρουν λύση στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης, έτσι ώστε να αποφευχθεί μία μετάδοση και σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε ισχυρό μήνυμα από την ΕΕ και έκανε λόγο για Σύνοδο Κορυφής που θα αποτελέσει ορόσημο επιτυχίας ή αποτυχίας για την πορεία της Ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας ότι «οι αγορές λένε περίπου ό,τι λέω κι εγώ: Η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί αλλά δεν μπορεί να κουβαλήσει το βάρος όλης της Ευρώπης και των προβλημάτων της».

Ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο από το γραφείο του στη Βουλή (φωτό), προειδοποίησε για την ευρύτερη διάσταση της κρίσης: «Πρέπει να εξετάσουμε τα ευρύτερα ζητήματα», δήλωσε, προσθέτοντας:«Αν τα spreads αυξηθούν στην Ιταλία και την Ισπανία, αυτό δεν πρόκειται να το λύσει η Ελλάδα, αντιμετωπίζοντας τις δικές της ανεπάρκειες».



Δίνοντας έμφαση στην προσπάθεια που έχει καταβάλει η Ελλάδα, ο πρωθυπουργός είπε: «Έχουμε κάνει και κάνουμε ότι είναι αναγκαίο για να θέσουμε σε τάξη τα του οίκου μας», ενώ πρόσθεσε: «Υπάρχουν συγκεκριμένα συστημικά προβλήματα στο ευρώ - όπου έχουμε ένα κοινό νόμισμα αλλά διαφορετικές πολιτικές δανεισμού και φορολογικής πολιτικής και διαφορετικές ανταγωνιστικότητες των οικονομιών μας - τα οποία πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε». Αναφορικά με τα ευρωομόλογα, την έκδοση των οποίων έχει υποστηρίξει, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα δημιουργούσαν «ένα αίσθημα ασφάλειας».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει «άμεσο ενδιαφέρον» των ΗΠΑ για την επίλυση του προβλήματος χρέους της Ευρώπης και ότι η εμπειρία τους από την κρίση χρέους στη Λατινική Αμερική και η συμμετοχή τους στο ΔΝΤ μπορεί να βοηθήσουν την Ευρώπη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.«Η Ευρώπη είναι μία ισχυρή αγορά για τις ΗΠΑ», είπε, προσθέτοντας: «Αν έχει προβλήματα, αν υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης των καταναλωτών, αν υπάρχει μία βαθύτερη ύφεση, αυτό θα επηρεάσει πολύ τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: