Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

11.200 φάρμακα για τα ταμεία

Έρχεται η θετική λίστα


http://img.protothema.gr/F2BCEABD870A98E802B2F530AEB199AE.jpg
Ένα βήμα πριν από την εφαρμογή της πολυαναμενόμενης θετικής λίστας -πρόκειται για τον κατάλογο με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που θα καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία- βρίσκεται το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου η εφαρμογή του μέτρου αυτού θα αποτελέσει ισχυρή τονωτική ένεση για την οικονομική αιμορραγία του ΕΣΥ, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να επιτευχθεί υποδιπλασιασμός της σημερινής φαρμακευτικής δαπάνης.

«Στόχος μας είναι το 2012 η φαρμακευτική δαπάνη να μειωθεί ακόμη και στα επίπεδα του 2004. Η θετική λίστα είναι ένα από τα μέτρα που λαμβάνουμε στο γενικότερο πλαίσιο της πολιτικής φαρμάκου που ασκούμε» τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος. Σημειωτέον ότι η φαρμακευτική δαπάνη σήμερα αγγίζει τα 5,4 δισ. ευρώ, ενώ πριν από επτά χρόνια ανερχόταν σε 2,4 δισ. ευρώ.

Τιμές-αναφορές για 11. 200 φάρμακα

Ο κατάλογος με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που θα αποζημιώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία, περιλαμβάνει περίπου 11.200 σκευάσματα ταξινομημένα ανά θεραπευτική κατηγορία - σημειωτέον ότι στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν περίπου 12.500 φάρμακα. Την ταξινόμηση των σκευασμάτων ολοκλήρωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) πριν από δύο εβδομάδες.

Πλέον, και όπως προβλέπει η διαδικασία, οι φαρμακευτικές εταιρίες της χώρας έχουν το δικαίωμα για δέκα ημέρες να εξετάσουν τα δεδομένα, να διαπραγματευθούν με το υπουργείο και να αποφασίσουν εάν θα συνάψουν σχετική συμφωνία ώστε να εισαχθούν τα φάρμακά τους σε αυτή τη λίστα.

Προϋπόθεση μεταξύ άλλων για την εισαγωγή φαρμάκων στη θετική λίστα είναι οι εταιρείες να αποδέχονται την τιμή αναφοράς του φαρμάκου, την οποία θα καθορίζει ο υπουργός Υγείας. Ως τιμή αναφοράς ανά θεραπευτική κατηγορία (π.χ. ογκολογικά ή υπερτασικά φάρμακα) ορίζεται η ανώτατη τιμή που θα καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία - αυτή θα προκύπτει από τον μέσο όρο των τιμών όλων των φαρμάκων, πρωτοτύπων και γενοσήμων, που περιλαμβάνονται σε μία θεραπευτική κατηγορία.

Όπως διευκρίνισε ο γενικός γραμματέας κ. Αντώνης Δημόπουλος, οι φαρμακευτικές εταιρείες που θα συμφωνήσουν για την εισαγωγή των φαρμάκων τους στη λίστα θα επιβαρύνονται με την επιστροφή του ποσού προς τα ασφαλιστικά ταμεία που θα προκύπτει από τη διαφορά στην περίπτωση που η τιμή του σκευάσματος είναι πάνω από την τιμή αναφοράς που θα καθορίσει το υπουργείο Υγείας.

Λίστα και με «ακριβά» φάρμακα

Επιπλέον, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχώρησε στη διεύρυνση της λίστας με τα λεγόμενα «ακριβά» φάρμακα. Μέχρι σήμερα αυτή η λίστα περιλάμβανε 89 φάρμακα με πολύ υψηλή τιμή λόγω και των σπάνιων παθήσεων για τις οποίες αυτά προορίζονται, εφεξής όμως θα περιλαμβάνει 130 φάρμακα.

Τα επιπλέον 41 φάρμακα τα οποία θα προστεθούν στη λίστα αφορούν επίσης κοστοβόρες παθήσεις και εκτιμάται ότι με την ένταξή τους θα επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση στη φαρμακευτική δαπάνη. Και τούτο διότι, όπως εξήγησε ο κ. Δημόπουλος, κατά τη διακίνηση των λεγόμενων ακριβών φαρμάκων το κέρδος των ιδιωτών φαρμακοποιών είναι περίπου 18%, δηλαδή το μισό του ποσοστού κέρδους που έχουν με την πώληση των άλλων φαρμάκων.

Νέο ωράριο στα φαρμακεία από τον Οκτώβριο

Απελευθερώνεται το ωράριο των φαρμακοποιών από τον ερχόμενο Οκτώβριο. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Λοβέρδος, θα εισάγει σχετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία από 1ης Οκτωβρίου όλα τα φαρμακεία θα λειτουργούν τα απογεύματα Δευτέρας - Τετάρτης καθώς και το Σάββατο.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα διανείμει τροπολογία για το θέμα του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, σύμφωνα με την οποία προτείνεται η δημιουργία επιχειρηματικής ανώνυμης εταιρείας που θα συμμετέχει ως μέτοχος μεταξύ άλλων και το κοινωφελές ίδρυμα «Ερρίκος Ντυνάν», προκειμένου να λυθεί ο γόρδιος δεσμός της πώλησης ή της αξιοποίησης της περιουσίας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: