Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Τουλάχιστον 82 οι νεκροί σε όλη τη χώρα Πολιορκημένοι σε τέμενος του Καΐρου διαδηλωτές υπέρ του Μόρσι


Πολιορκημένοι σε τέμενος του Καΐρου διαδηλωτές υπέρ του Μόρσι
Το τέμενος Φατέχ στην πλατεία Ραμσή το πρωί του Σαββάτου, μία από τις νέες εστίες έντασης στο Κάιρο   (Φωτογραφία:  Reuters )

Κάιρο
Ταμπουρωμένοι στο τεμενος Φατέχ του Κάιρο βρίσκονται περίπου 700 διαδηλωτές υπέρ του Μόρσι, περικυκλωμένοι όχι μόνο από στρατό και αστυνομία αλλά και από αντιτιθέμενους στον ανατραπέντα ισλαμιστή πρόεδρο, που βγήκαν επίσης στους δρόμους την αιματηρή Παρασκευή. Ομάδα των δυνάμεων ασφαλείας μπήκε το πρωί του Σαββάτου στο τζαμί για να διαπραγματευτεί την έξοδο των διαδηλωτών.

Οι αποκλεισμένοι στο τζαμί φοβούνται, όπως μεταδίδει το Al Jazeera, όχι μόνο πως θα συλληφθούν αλλά και επίθεση από κόσμο που βρίσκεται έξω από το τέμενος. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του δικτύου, η αστυνομία είχε προσπαθήσει να αδειάσει την πλατεία Ραμσή γύρω από το τέμενος, αλλά ο κόσμος φαίνεται ότι επέστρεφε.

Μικρή ομάδα από τους αποκλεισμένους βγήκαν το μεσημέρι από το τέμενος, αλλά η πλειονότητα παραμένει εντός λέγοντας πως δεν πιστεύει τις διαβεβαιώσεις των αρχών ότι θα είναι ασφαλής η έξοδός τους.

Σε τηλεοπτικά πλάνα που μεταδόθηκαν, τρεις γυναίκες βγήκαν από το τζαμί με τη συνοδεία στρατιωτών ενώ εξοργισμένο πλήθος τις είχε κυκλώσει φωνάζοντας συνθήματα.

Οιωνός αλληλοσπαραγμού οι νέες εκκλήσεις σε διαδηλώσεις;


Ο απολογισμός των συγκρούσεων την Παρασκευή σε όλη τη χώρα έχει ανέβει σε τουλάχιστον 82 νεκρούς, δέκα από τους οποίους αστυνομικοί. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι επιμένουν και καλούν σε «εβδομάδα οργής», προαναγγέλλοντας πορείες και συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα κάθε ημέρα την ερχόμενη εβδομάδα.

Το πρωί του Σαββάτου, στο υπόλοιπο Κάιρο επικρατεί σχετική ηρεμία, με την παρουσία όμως του στρατού και της αστυνομίας να παραμένει ισχυρότατη.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων συνελήφθησαν 1.004 υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων. Οι μισοί από αυτούς, οι 558, συνελήφθησαν στο Κάιρο.

Όπως ανέφεραν οι Αρχές, οι συλλήψεις των «στοιχείων από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους» έγιναν για την διάπραξη «πράξεων τρομοκρατίας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων».

Η σύγκρουση κινδυνεύει να μπει σε ακόμη σκοτεινότερη φάση, καθώς πλέον η αντιπαράθεση στο δρόμο δεν γίνονται μόνο με τις δυνάμεις ασφαλείας ή μόνο με πέτρες και δακρυγόνα: Χρήση όπλων γίνεται στο δρόμο τόσο από υποστηρικτές του Μόρσι αλλά και από πολίτες που αντιτίθενται στους ισλαμιστές (εκτός από αστυνομικούς με πολιτικά).

Απών από το δίκη του ο Μουμπάρακ λόγω της κατάστασης

Παράλληλα, ο Χόσνι Μουμπάρακ δεν προσήλθε το Σάββατο στη συνεδρίαση του δικαστηρίου που κρίνει την έφεση του Αιγύπτιου πρώην ηγέτη στην καταδίκη του για συνωμοσία για τη δολοφονία διαδηλωτών το 2011.

Τόσο ο Μουμπάρακ όσο και οι δύο γιοι του Αλαά και Γκαμάλ, τους οποίους βαρύνουν κατηγορίες διαφθοράς, δεν προσήλθαν για πρώτη φορά από την έναρξη της δίκης στην αίθουσα για λόγους ασφαλείας. H διαδικασία αναβλήθηκε για τις 25 Αυγούστου.

Ο Μουμπάρακ κρατείται στις φυλακές Τόρα νότια του Καΐρου, όπου έχουν επίσης μεταφερθεί και τα περισσότερα από τα ανώτατα στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων που συνελήφθησαν μετά την ανατροπή του Μόρσι στις 3 Ιουλίου. Ο ίδιος ο Μόρσι, υπενθυμίζεται, κρατείται σε άγνωστη τοποθεσία.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: