Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Αλ. Τσίπρας: Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα υποκύψει σε παράλογες απαιτήσεις



Για την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους ενημερώνει την εθνική αντιπροσωπεία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.
tsipras b
Τσίπρας: Οριστική λύση για την Ελλάδα και για την Ευρώπη
Από την πρώτη στιγμή η νέα ελληνική κυβέρνηση διακήρυξε ότι επιδιώκει μια ευρωπαϊκή λύση... βάζοντας επιτέλους τέλος στη λιτότητα, δίνοντας μια λύση ουσιαστική στο θέμα του χρέους, αυτή ακριβώς την ευρωπαϊκή λύση είναι που χρειαζόμαστε όχι μόνο η Ελλάδα αλλά ολόκληρη η Ευρώπη, τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως η Αθήνα κατέθεσε μια ολοκληρωμένη πρόταση, που αποτέλεσε την έμπρακτη και ειλικρινή βούλησή μας για ένα συμβιβασμό.
Η πρότασή μας ήταν μια σαφής απόδειξη του σεβασμού μας στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και στους συνομιλητές μας, πρέπει να τερματιστεί η σκληρή λιτότητα, χρειάζεται μια οριστική λύση και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Οπισθοχώρηση οι προτάσεις των δανειστών σε σχέση με όσα έχουμε συζητήσει μέχρι τώρα με τους εταίρους, συνέχισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι, η πρόταση αυτή  αποτέλεσε μια κακιά στιγμή για την Ευρώπη ή ένα κακό διαπραγματευτικό τρικ και σύντομα θα αποσυρθεί. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να υπάρξει Έλληνας βουλευτής που ναψηφίσει την κατάργηση του ΕΚΑΣ ή την αύξηση κατά 10 μονάδες στο ΦΠΑ του ηλεκτρικού ρεύματος, είπε χαρακτηριστικά.
«O κόσμος μας ζητά μονάχα ένα πράγμα: Να μην υποχωρήσουμε από τα δίκαια αιτήματά μας. Να μην υποκύψουμε σε παράλογες απαιτήσεις», υπερτόνισε ο πρωθυπουργός.  Τώρα που γνωρίζετε με ακρίβεια τι μας ζητάνε σας καλώ με την ίδια ακρίβεια να ξεκαθαρίσετε αν αποδέχεστε ή απορρίπτετε την πρόταση, επισήμανε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Όσοι δουλεύουν για να υποτάξουν έναν λαό θα έχουν αντίθετα αποτελέσματα» υπογράμμισε για να παράσχει με έμφαση τη διαβεβαίωση στον ελληνικό λαό. πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα υποκύψει σε παράλογες απαιτήσεις.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ολοκληρώνοντας την ομιλία του στη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως για τη διαπραγμάτευση , αναφέρθηκε στους 6 άξονες της στρατηγικής της κυβέρνησης :
Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα
Απομείωση-αναδιάρθρωση χρέους
Προστασία μισθών καισυντάξεων
Αναδιανομή εισοδήματος υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας
Επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων
Επενδυτικό πρόγραμμα

Αντ. Σαμαράς: Λέγατε ψέματα προεκλογικά και μετεκλογικά 
Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, έλεγε επί μήνες ψέματα και προεκλογικά και μετεκλογικά. Δεν ήμασταν ποτέ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας και το ξέρατε, σημείωσε ο κ. Σαμαράς, εκτιμώντας πως η χώρα οδεύει σε νέο μνημόνιο ενώ υπενθύμισε ότι, πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης αναγνώρισε πως η πρόταση των δανειστών είναι χειρότερη από το mail Χαρδούβελη.
Πήραμε σκληρά μέτρα, αλλά από αυτά που εσείς προτείνατε τα αποτρέψαμε, εάν εμείς είχαμε δεχθεί την αύξηση ΦΠΑ στα νησιά, θα είχε «κλείσει» η πέμπτη αξιολόγηση, επισήμανε ο πρώην πρωθυπουργός. Ακόμη και να κλείσει η συμφωνία, έρχεται νέο μνημόνιο το Φθινόπωρο με σκληρότερα μέτρα, εκτίμησε.
Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διέσυρε τη χώρα στο εξωτερικό και ζήτησε να μπει ένα τέρμα στις συκοφαντίες, όπως είπε χαρακτηριστικά. «Βάλτε ένα τέρμα στις συκοφαντίες, να αλλάξει το κλίμα μεταξύ μας» - Πάψτε να χαϊδεύετε το Δημόσιο.
Ακόμη ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τον Σεπτέμβριο έρχεται το μεγάλο μνημόνιο. «Είμαι ήδη σε επαφή και με ξένους ηγέτες και με Ευρωπαίους αξιωματούχους, για να ανακουφιστεί ο πόνος που φέρνει αυτή η συμφωνία
Ακόμα κι αν κλείσει αυτή η συμφωνία, έρχεται το μεγάλο Μνημόνιο από το Σεπτέμβριο.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εκλογών ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι θα φέρουν τη χώρα πιο κοντά σε ατύχημα.
«Εμείς στη ΝΔ δε φοβόμσαστε τις εκλογές, η χώρα είναι αυτή που δεν αντέχει τις εκλογές».
Καταλήγοντας ο κ. Σαμαράς, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, είπε« Προσέξτε μη γίνετε ο μοιραίος άνθρωπος για τη χώρα».
Νίκος Μιχαλολιάκος: Παράνομες και αντισυνταγματικές οι συμφωνίες που υπέγραψαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ αλλά και αυτή που θα υπογράψει η παρούσα κυβέρνηση
«Ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο δεν υπογράφεις κάτι τέτοιο» επισήμανε ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος αναφερόμενος στις προτάσεις των Θεσμών, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση με αντικείμενο την εν εξελίξει διαπραγμάτευση.
Ο κ. Μιχαλολιάκος επισήμανε ότι οι συμφωνίες που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και αυτή που ετοιμάζεται να υπογράψει η παρούσα κυβέρνηση είναι παράνομες και αντισυνταγματικές, διότι διέπονται από το αγγλικό Δίκαιο και εκχωρούν εθνική κυριαρχία.
Αναφερόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο γραμματέας της ΧΑ είπε ότι οι κραυγές της Νέας Δημοκρατίας περί των πρόωρων εκλογών δεν εξυπηρετούσαν κανέναν άλλο παρά τους εσωκομματικούς σκοπούς του στενού περιβάλλοντος Σαμαρά.
Επανερχόμενος στο ζήτημα της νέας συμφωνίας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τήρησε ούτε μία από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και επί της ουσίας ακόμα και σήμερα αποκρύπτει το περιεχόμενο της συμφωνίας. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «ο κ. Τσίπρας δεν μας λέει τι προτείνει και το αν η νέα συνθήκη που θέλει να υπογράψει θα διέπεται από το αγγλικό Δίκαιο».
Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Μιχαλολιάκος πρότεινε: «Όχι άλλο μνημόνιο και επιστροφή στην εθνική παραγωγή και στον εθνικό προστατευτισμό».
Σταύρος Θεοδωράκης: Χάσατε πολύτιμο χρόνο κ. Τσίπρα
Στο ξεκίνημα της ομιλίας του ο επικεφαλής του Ποταμιού ζήτησε από τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν είναι τρυκ η διαπραγμάτευση. «Αναρωτηθήκατε αν είναι τρικ η πρόταση του κ. Γιούνκερ - Εσείς είστε που θα πρέπει να μας το απαντήσετε αυτό, εσείς μιλάτε καθημερινά μαζί του Ο κ. Θεοδωράκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχασε πολύτιμο χρόνο, λέγοντας χαρακτηριστικά «τι κάνατε 130 μέρες;», συμπληρώνοντας ακόμη, ότι «η κυβέρνησή σας αρέσκεται σε καταστροφικούς αυτοσχεδιασμούς».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού ζήτησε από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις σχέσεις με την εσωτερική της αντιπολίτευση ενώ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ανέφερε πως «κ.Τσίπρα αποφασίσατε να πάτε μόνος στην διαπραγμάτευση» και ζήτησε να υπάρχει εθνική συνεννόηση για την επόμενη διαπραγμάτευση, για το χρέος και το ασφαλιστικό.
Το Ποτάμι θα είναι παρών στην τελευταία προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης με τους εταίρους αφήνοντας πίσω τα παιχνίδια ρήξης και τα παιχνίδια χρεοκοπίας, είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Δημήτρης Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση κοροϊδεύει ωμά τον λαό
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. «Η κυβέρνηση κοροϊδεύει ωμά τον λαό» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι η πρότασή της ανοίγει νέο δρόμο για εκβιασμό του λαού. « Η κυβέρνηση πέτυχε να συγκαλύψει τον πραγματικό χαρακτήρα της διαπραγμάτευσης», ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας.
Ο γγ του ΚΚΕ ζήτησε την κατάργηση των μνημονίων, την αποδέσμευση από την Ε.Ε. και τη διαγραφή του χρέους.
«Παίζετε ένα κορυφαίο αλλά δραματικό για τον λαό μας έργο, εμπορευόσαστε την ψήφο του για τον πείσετε νας στα στηρίξει στο αντιλαϊκό σας έργο», είπε ο κ. Κουτσούμπας απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε πως πρώτον, στους 4 μήνες δεν υπήρξε καμία κατάργηση των μνημονίων. Δεύτερον η κυβέρνηση έβαλε στο πάγο τις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης. Τρίτον αναλαμβάνει νέες δεσμεύσεις απέναντι στο ΝΑΤΟ. Τέταρτον η κυβέρνηση ετοιμάζει να υπογράψει την νέα συμφωνία με τους δανειστές.
Τα νέα μέτρα δεν θα προστεθούν απλά στα υφιστάμενα αντεργατικά μέτρα ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας τονίζοντας πως για το ΚΚΕ είναι απορριπτέα τόσο τα σχέδια των δανειστών όσο και της κυβέρνησης.
Πάνος Καμμένος: Τελειώσαν τα μνημόνια γι' αυτήν εδώ τη χώρα
Για μια ιστορική μέρα έκανε λόγο ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, επισημαίνοντας ότι «σήμερα είναι μία ημέρα που μπορεί να αλλάξει τον ρου της Ιστορίας. Ή θα περάσει η κυβερνητική πρόταση ή ας αναλάβουν την ευθύνη όσοι δυναμιτίζουν την προσπάθεια».
Ο κ. Καμμένος,τόνισε ότι  «η χώρα απέκτησε μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται όρθια», ενώ υπογράμμισε τη στήριξη του κόμματός του στην κυβέρνηση: «σε αυτή τη Βουλή, χωρίς συνδιαλλαγή, στηρίξαμε και στηρίζουμε την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα».
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, έκανε λόγο για τέλος στην εξαθλίωση του ελληνικού λαού. «Τελειώσαν τα μνημόνια γι' αυτήν εδώ τη χώρα. Το λέει στη σελίδα 46 της συμφωνίας που προτείνει η Ελλάδα στους δανειστές». Απαντώντας σε παρέμβαση του Άδωνι Γεωργιάδη,ο κ. Καμμένος, είπε χαρακτηριστικά: «στα τέσσερα εσείς, παρακαλώ τους βιβλιοπώλες».
Ευάγγελος Βενιζέλος: Ο Τσίπρας κατάφερε να φέρει τη χώρα σε κατάσταση ρουά-ματ
Επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό προσωπικά, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Ο κ. Τσίπρας ήρθε και επανέλαβε με μεταφυσική βεβαιότητα αυτά που έλεγε προεκλογικά ότι οπωσδήποτε θα επιτευχθεί συμφωνία».Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «μας παρουσίασε σχέδιο του Χότζα. Υπογράμμισε μόνο δύο από τα σκληρά μέτρα του πακέτου Γιούνκερ». Όπως σημείωσε, «αξίζει να δει κανείς το κείμενο των 47 σελίδων και να το συγκρίνει με το καταραμένο mail Χαρδούβελη». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι ακόμη δεν έχουμε μιλήσει για τις χρηματοδοτικές ανάγκες από τον Αύγουστο και μετά, δεν έχουμε μιλήσει για το νέο δάνειο.«Για κάθε χαμένο μήνα διαπραγμάτευσης, «φορτωνόμαστε» έναν παραπάνω χρόνο μνημονίου».Ακόμη, χαρακτήρισε τη χώρα, σε κατάσταση ρουά - ματ.«Δεν μας λέει ο κ. Τσίπρας πώς κατάφερε να φέρει τη χώρα σε κατάσταση ρουά-ματ, να την κολλήσει με την πλάτη στον τοίχο».
Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμη, ότι χώρα θα χρειαστεί τρίτο μνημόνιο. «Υπάρχει κυβέρνηση με άποψη; Υπάρχει δεδηλωμένη πλειοψηφία; Υπάρχει σχέδιο ή απλώς τρώμε χρόνο; - Δυστυχώς, η χώρα πλέον θέλει Μνημόνιο 3, θέλει νέο δάνειο».
Δευτερολογία - Τσίπρας: Αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ψηφίσει νέο μνημόνιο
Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός μίλησε για διαπίστωση που προέκυψε από τις τοποθετήσεις των κ.κ. Σαμαρά, Θεοδωράκη και Βενιζέλου ότι «υπάρχει ένα κοινό νήμα, προσδοκία θα το έλεγα: ό,τι η χώρα θα οδηγηθεί σε τρίτο μνημόνιο, το οποίο θα φέρει η νέα κυβερνητική πλειοψηφία. Κατανοώ την προσδοκία σας, τον κρυφό σας πόθο προκειμένου να δικαιωθείτε. Αυτή η κυβέρνηση και αυτή η Βουλή δεν πρόκειται να ψηφίσει νέο μνημόνιο», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι οι συνθήκες ασφυξίας που δημιουργήθηκαν δεν έχουν θέση στην Ευρώπη, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει τους λογαριασμούς των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά, παρατήρησε ότι υπερασπίστηκε τα πρωτογενή πλεονάσματα και τον κάλεσε να αποφασίσει αν θα συνταχτεί με την κυβέρνηση, ή με τους δανειστές.«Θα συνταχθείτε μαζί μας στην εθνική προσπάθεια απαιτώντας αναδιάρθρωση ή με τους δανειστές που ζητούν περισσότερα πλεονάσματα, δηλαδή αφαίμαξη και του ιδιωτικού τομέα για τον οποίο υποτίθεται ότι νοιάζεστε», ρώτησε. Αναφερόμενος στην στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, και κυρίως της Ν.Δ., ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «συντάσσεστε με την εθνική γραμμή να μην γίνει αποδεκτό αυτό το κείμενο. Βοηθά αυτό την κυβέρνηση στην διαπραγματευτική της προσπάθεια».
«Σήμερα είδαμε τον αντιμνημονιακό Σαμαρά που είχαμε ξεχάσει», σχολίασε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε για την Ν.Δ.: «Καταγράφω στα θετικά την άρνησή σας να δεχθείτε την πρόταση των θεσμών ως έχει. Με βοηθάει. Και καταγράφω αυτό που είπατε για τον ΦΠΑ στα νησιά. Στον επόμενο διαπραγματευτικό γύρο θα πω πως αφού ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θέλει να τον αυξήσουμε, εγώ δεν μπορώ να πάω πέρα από αυτό. Καταγράφω τη θέση σας. Αλλά όταν ο κ. Χαρδούβελης έστελνε το mail δεν σας είχε ρωτήσει; Διότι κάνετε ένα σφάλμα: συγκρίνετε την πρόταση των δανειστών με την πρόταση που εσείς κάνατε! Αυτό είναι άσκοπο διότι θα δείτε ότι είναι σχεδόν ταυτόσημη. Η πρόταση των δανειστών είναι χαμηλότερη κατά 8 δις ως προς τα πλεονάσματα των 2 επόμενο ετών. Στο mail προβλέπατε την κατάργηση του ΦΠΑ στα νησιά και την κατάργηση του ΕΚΑΣ. Την κατάργηση του ΕΚΑΣ πρώτος την έφερε ο Υπουργός σας, ο κ. Στουρνάρας. Άρα τι έκαναν οι δανειστές; Περιέλαβαν όλες τις προτάσεις που εσείς κάνατε και διαπραγματευόσαστε».
Ο Πρωθυπουργός απάντησε στην κριτική του κ. Σαμαρά ότι θέλει την «ιερή αγελάδα» του Δημοσίου. «Ποια είναι η ιερή αγελάδα; Μήπως οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το θράσος να λέει ότι είναι μονομερής ενέργεια και θα μας θέσουν εκτός διαπραγμάτευσης οι δανειστές;», ρώτησε και υπενθύμισε πως η Ν.Δ. δεν προστάτευσε τον ιδιωτικό τομέα: 30% ανεργία, λουκέτα στις επιχειρήσεις, παγωμένο ΕΣΠΑ. «Έτσι προστατέψατε τον ιδιωτικό τομέα;», ρώτησε.
Ο Πρωθυπουργός επέκρινε τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος είπε ότι «ο χρόνος της Ελλάδας τελειώνει» και έθεσε ως όριο για την λήξη της διαπραγμάτευσης την 14η Ιουνίου. «Μας βάλατε ένα όρο: την 14η Ιούνη. Γιατί; Προφανώς γιατί είναι η ημερομηνία που κλείνει για λίγες μέρες η γερμανική Βουλή. Αυτό το θέμα δεν μου το έθεσε ούτε η κ. Μέρκελ στις μεταξύ μας συναντήσεις και μου το θέτετε εσείς μέσα στην ελληνική Βουλή;», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Θέλω να σας ενημερώσω ότι χρονικό όριο στη διαπραγμάτευση δεν υπάρχει. Χρονικό όριο θα είναι η επίτευξη μίας δίκαιης και βιώσιμης συμφωνίας»
Δευτερολογία - Σαμαράς: Δεν ξέρουμε αν έχετε τη δεδηλωμένη στο κόμμα σας
Στη δευτερολογία του ο Αντώνης Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δουλεύει τον κόσμο» και διερωτήθηκε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Ζητάτε να στηρίξουμε εμείς αυτό που δεν θέλουν οι δικοί σας να στηρίξουν;».
Ο πρόεδρος της ΝΔ ρώτησε τον πρωθυπουργό, «τι είναι η Ν.Δ., η πιο υπάκουη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ» και του καταλόγισε ότι δεν γνωρίζει αν έχει δεδηλωμένη στο κόμμα του.
«Εμείς καλέσαμε σε εθνική συνεννόηση, χωρίς συκοφαντίες όμως», είπε ο κ. Σαμαράς και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να πει επιτέλους αλήθειες.
«Eίπατε σε μένα να μην κυκλοφορώ μόνο στην Κηφισιά. Μόλις αυξήσετε τον ΦΠΑ, να πάμε μαζί μια βόλτα στα νησιά κ. Τσίπρα», τόνισε ο κ. Σαμαράς και μίλησε για πρωτόγνωρη στάση πληρωμών και οικονομία που βουλιάζει.
Συνεχίζοντας ο κ. Σαμαράς κάλεσε τον Πρωθυπουργό να μην μιλάει για το Ζάππειο, γιατί έχει απαντήσεις, και διερωτήθηκε τι θα απαντά ο κ. Τσίπρας όταν ερωτηθεί το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.
http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: