Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Επικρίσεις για αποφάσεις και παραλείψεις ΣΥΡΙΖΑ: Ακατάληλος για τη θέση του διοικητή της ΤτΕ ο Γ. Στουρνάρας


ΣΥΡΙΖΑ: Ακατάληλος για τη θέση του διοικητή της ΤτΕ ο Γ. Στουρνάρας
Ο Γιάννης Στουρνάρας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Ακατάλληλο για τη θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ τον Γ. Στουρνάρα και προς επίρρωση των ισχυρισμών του προβαίνει σε καταγγελίες μέσω της κοινοβουλευτικής οδού, υποστηρίζοντας πως ο υπουργός Οικονομικών ελέγχεται για μια σειρά από αποφάσεις και παραλείψεις που σχετίζονται με το τραπεζικό σύστημα.

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν σήμερα, Τετάρτη, στη Βουλή ερώτηση και αίτημα κατάθεσης εγγράφων, με το οποίο ζητούν να τεκμηριωθεί για ποιο λόγο οι Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς αν και αποπλήρωσαν τις προνομιούχες μετοχές που κατείχε το Ελληνικό Δημόσιο και είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο του Ν. 3723/2008 (νόμος Αλογοσκούφη) δεν κατέβαλαν και την προβλεπόμενη από το νόμο απόδοση του 10%, κάτι που οδηγεί σε απώλεια εσόδων 169 εκατ. ευρώ το Ελληνικό Δημόσιο. Ακόμη, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει πως πέραν από τις Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς δεν έχει κινηθεί και η διαδικασία είσπραξης της σταθερής απόδοσης και από τις Εθνική Τράπεζα και Eurobank, οι οποίες δεν έχουν αποπληρώσει ακόμη τις προνομιούχες  μετοχές.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει πως Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα και Eurobank έχουν καταβάλει την απόδοση του 10% μόνον για τα έτη 2010 και 2011, καθώς μετά από πιέσεις της τρόικας τον Νοέμβριο του 2012 υπήρξε νομοθετική ρύθμιση που απαγόρευε την καταβολή των σχετικών ποσών αν υπήρχε ο κίνδυνος τα βασικά ιδία κεφαλαία των πιστωτικών ιδρυμάτων να υποχωρήσουν κάτω από το προβλεπόμενο ελάχιστο όριο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει πως οι συστημικές τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν πρόσφατα με 8,3 δισ. ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα και τα κεφαλαία τους διαμορφώνονται σήμερα πολύ υψηλότερα των αντίστοιχων εποπτικών ορίων.
«Λαμβάνοντας υπόψη τις ανακοινώσεις των ίδιων των τραπεζών οι οποίες χαρακτήρισαν την αποπληρωμή των προνομιούχων ως «πρώτο βήμα προς την επανάκτηση της δυνατότητας μελλοντικής διανομής μερισμάτων», προκύπτει μέγα ζήτημα από την ενδεχόμενη απόφαση του υπουργού Οικονομικών να εγκρίνει την εξαγορά των προνομιούχων, χωρίς να διασφαλίσει την είσπραξη της απόδοσης του 10% τουλάχιστον για το 2013, έτος που το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών ξεπερνούσε τα εποπτικά όρια (καθώς είχαν ανακεφαλαιοποιηθεί ήδη με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων) και οι τράπεζες είχαν περάσει σε λειτουργική κερδοφορία» σημειώνεται στο κείμενο της ερώτησης.
Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να γνωστοποιηθεί στη Βουλή εάν θα επιβληθεί η σωρευτική προσαύξηση 2% που προβλέπει ο νόμος στις περιπτώσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank οι οποίος δεν αποπλήρωσαν τις προνομιούχες εντός της πενταετίας, και οι οποίες πρέπει να καταβάλουν απόδοση 12% επί των προνομιούχων μετοχών που έχουν εκδώσει.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να κατατεθεί στη Βουλή πόρισμα που φέρεται να έχει συντάξει το Ελεγκτικό Συνέδριο για την εφαρμογή των διατάξεων του «νόμου Αλογοσκούφη», ενώ ζητούν να κατατεθούν και τα πρακτικά των μηνιαίων συνεδριάσεων του Συμβουλίου Εποπτείας του «νόμου Αλογοσκούφη» (συμμετέχουν οι επίτροποι του Δημοσίου στις τράπεζες). Μάλιστα, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικαλούνται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες επί υπουργίας του κ. Στουρνάρα το Συμβούλιο Εποπτείας δεν συνεκλήθη ποτέ και ως εκ τούτου οι εκπρόσωποι του Δημοσίου δεν έλαβαν τις κατευθύνσεις που προβλέπει ο Ν. 3723/2008.
Σύμφωνα με Τα Νέα, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζητεί σε υψηλούς τόνους να έχει λόγο στην επιλογή του επόμενου Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, είναι διπλός: Από τη μία να μην είναι ο νέος επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος ο κ. Στουρνάρας και από την άλλη να είναι ένα πρόσωπο στο οποίο θα μπορεί να στηριχθεί η κυβέρνηση της Αριστεράς. Τα πρόσωπα που σύμφωνα με τις ίδιες πηγές προκρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κ. Θόδωρος Πανταλάκης, πρώην Διοικητής της Αγροτικής και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Γενικής Τράπεζας κ. Νίκος Καραμούζης.
Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: