Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Στο στόχαστρο ύφεση και ανεργία...



Η αντιμετώπιση των εκρηκτικών συνεπειών της ύφεσης και της ανεργίας τόσο για την κοινωνική συνοχή όσο και για την εκτέλεση του φετινού Προϋπολογισμού, βρίσκεται πλέον στην κορυφή της ατζέντας του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου και του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει πλέον ότι οι... συνέπειες της ύφεσης είναι βαθύτερες και ευρύτερες σε σύγκριση με τους αρχικούς υπολογισμούς και αναζητά λύσεις εδώ και τώρα για την ανακούφιση των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται και την αποτροπή του εκτροχιασμού της δημοσιονομικής προσπάθειας στο πλαίσιο του μνημονίου με την τρόικα (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ).

Την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών είχε σειρά συσκέψεων με στενούς του συνεργάτες με αντικείμενο την αποτίμηση των επιπτώσεων της μεγαλύτερης του αναμενόμενου ύφεσης και της μεγάλης αύξησης της ανεργίας για τον δηλωμένο στόχο της μείωσης του ελλείμματος στο 7,4% στο τέλος του 2011.

Υφεση και ανεργία μειώνουν τα έσοδα από φόρους (άμεσους και έμμεσους) και εκτινάσσουν τις δαπάνες του Προϋπολογισμού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε μήνα προστίθενται περισσότεροι από 20.000 άνεργοι στους καταλόγους του ΟΑΕΔ. Τον Ιανουάριο του 2011 προστέθηκαν 23.149 άτομα σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2010, οδηγώντας την επίσημη ανεργία στο 15,1% που αντιστοιχεί σε 756.795 άτομα.

1000 ευρώ το μήνα για κάθε άνεργο

Οπως έχει δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης για κάθε νέο άνεργο το Δημόσιο επιβαρύνεται άμεσα με κόστος 1.000 ευρώ κατά άτομο το οποίο αφορά την πληρωμή του επιδόματος ανεργίας και τις ασφαλιστικές εισφορές που χάνουν τα ταμεία, τα οποία ως γνωστόν επιδοτούνται από τον Προϋπολογισμό.

Οι απώλειες δεν σταματούν εκεί. Ενας ακόμη πονοκέφαλος για το οικονομικό επιτελείο είναι η κατάρρευση των εσόδων από το Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ). Στο πρώτο τρίμηνο η υστέρηση έναντι του στόχου του φετινού Προϋπολογισμού ξεπερνάει τα 500 εκατ. ευρώ. Γίνεται αντιληπτό ότι αν δεν ανακοπεί η πορεία αύξησης της ανεργίας η «τρύπα» στα έσοδα μόνο από τα μειωμένα έσοδα από τον ΦΜΥ θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους.


Αλλά και η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 από την Eurostat (στο 10,5% του ΑΕΠ από το 9,4% του ΑΕΠ προέβλεπε αρχικά το υπουργείο Οικονομικών) αποδόθηκε ακριβώς στο ίδιο «εκρηκτικό μίγμα» ύφεσης και ανεργίας.

«Η κυβέρνηση προτίθεται να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη των στόχων του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών που εκδόθηκε την Τρίτη, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της Eurostat.

Η παρατηρούμενη απόκλιση σε σχέση με τις προβλέψεις του κειμένου της Εισηγητικής του Προϋπολογισμού 2011 (9,4% ΑΕΠ) για το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης για το 2010 οφείλεται, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών στους παρακάτω λόγους:

α) Στην μεγαλύτερη της αναμενόμενης επίπτωσης της ύφεσης, στο ΑΕΠ του 2010. Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του 2011, το ΑΕΠ του 2010 εκτιμάτο σε 231,8 δις. ευρώ ενώ σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η σχετική εκτίμηση είναι 230,2 δισ. ευρώ. Η αρνητική αυτή εξέλιξη οδηγεί σε επιβάρυνση του ελλείμματος του 2010 κατά 0,1 %.

β) Στην επιδείνωση στα φορολογικά έσοδα (0,6% του ΑΕΠ), απόρροια της μεγαλύτερης από την προβλεπόμενη κατά την περίοδο σύνταξης του Προϋπολογισμού 2011 ύφεσης το τελευταίο τρίμηνο του έτους 2010. Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό αποτέλεσμα επί των εσόδων του 2010 σε εθνικολογιστική βάση καθορίζεται και από την πορεία συγκεκριμένων κατηγοριών εσόδων κατά το πρώτο δίμηνο του 2011, τα οποία σε μεγάλο βαθμό αντανακλούν την οικονομική δραστηριότητα του τελευταίου τριμήνου του προηγούμενου έτους.

γ) Στην επιδείνωση στο ισοζύγιο των ΟΤΑ (0,25% του ΑΕΠ), που σχετίζεται με αποπληρωμή παρελθουσών υποχρεώσεων στο τέλος του έτους.

δ) Στην επιδείνωση στο οικονομικό αποτέλεσμα των ΟΚΑ (0,5% του ΑΕΠ), καθώς η μεγαλύτερη από το αναμενόμενο αύξηση της ανεργίας οδήγησε σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Υπενθυμίζεται ότι, όπως στην περίπτωση των φορολογικών εσόδων, το αποτέλεσμα των ΟΚΑ του 2010 σε εθνικολογιστική βάση καθορίζεται και από την πορεία συγκεκριμένων κατηγοριών εισφορών κατά το πρώτο δίμηνο του 2011.

ε) Στην επιδείνωση στο οικονομικό αποτέλεσμα των νοσοκομείων (0,3% του ΑΕΠ).

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι παράλληλα με τον πρωταρχικό στόχο της διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής κα της προστασίας των ασθενέστερων κοινωνικά ομάδων, το σχέδιο αντιμετώπισης της ύφεσης και της ανεργίας είναι ο Ν. 1 στόχος της κυβέρνησης για την αποφυγή του εκτροχιασμού της δημοσιονομικής προσαρμογής για το 2011.

Η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 στο 10,5% του ΑΕΠ από 9,4% που ήταν η αρχική εκτίμηση, σε συνδυασμό με την «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού στο πρώτο φετινό τρίμηνο και τις εκτιμήσεις για νέες απώλειες λόγω ύφεσης και ανεργίας , αναμένεται να διαμορφώσουν το ύψος του αναγκαίου πακέτου πρόσθετων μέτρων για το 2011 τουλάχιστον στα 4,5 δισ. ευρώ, από τα 3 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν πριν το Πάσχα.
BHMA


Δεν υπάρχουν σχόλια: