Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΕΣ ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΟΥ TAXISNET


Ρεπορτάζ : Γιώργος Φιντικάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Συνεχείς παρατάσεις για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων απόδιάφορες κατηγορίες φορολογουµένων ανακοινώνει τις τελευταίες εβδοµάδες το υπουργείο Οικονοµικών, προκειµένου να αποσυµφορήσειτο σύστηµα TAXISnet. Στόχος είναι το...
TAXISnet να µείνει ελεύθερο για να δεχθεί τονµεγάλο όγκο των δηλώσεων εισοδήµατος που αποφέρουν φόρο, σαν αυτές των ελεύθερων επαγγελµατιών, επιχειρήσεων, καθώς επίσης των µισθωτών και συνταξιούχων, που ξεκινούν από την επόµενη εβδοµάδα και για τις οποίεςοι φοροτεχνικοί έχουν ζητήσει από το υπουργείο να µετατεθούν γι’ αργότερα.

Αν και σύµφωνα µε τους φοροτεχνικούς τις τελευταίες δύο εβδοµάδες το σύστηµα έχει βελτιωθεί, εντούτοις το υπ. Οικονοµικών ανακοινώνει παρατάσεις, ακριβώς για να µην υπάρξει συµφόρηση και παρατηρηθούν φαινόµενα σαν αυτάτων αρχών Απριλίου (καθυστερήσεις στον χρόνο αποστολής, σφάλµατα και συχνές διακοπές). Αφενόςτο σύστηµα δεν µπορεί να σηκώσειτο βάρος της υποβολής των δηλώσεων 1,1 εκατ. ελεύθερωνεπαγγελµατιών και επιχειρήσεων, που για πρώτη φορά φέτος θα υποβάλουν υποχρεωτικά µέσω TAXISnet τις δηλώσεις τους, αφετέρου οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί ζητούν παρατάσεις επειδή δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετήσουν αυτόν τον όγκο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες ανακοινώθηκαν παρατάσειςώς τις 30 Σεπτεµβρίου στις προθεσµίες υποβολής των δηλώσεων για αµοιβές ελεύθερων επαγγελµατιών (λήγουν 29 Απριλίου) και εισοδήµατα εµπορικών επιχειρήσεων (λήγουν 29 Μαΐου). Πριν, δε, από το Πάσχα είχε δοθεί παράταση στην υποβολή των αρχικών εµπρόθεσµων εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑγια όσους τηρούν βιβλία α’ και β’ κατηγορίας, µε την προθεσµία να λήγει σήµερα.

Στόχος του υπ. Οικονοµικών µε τις παρατάσεις αυτές είναι ναµείνει ανοιχτό το σύστηµα για την υποβολή δηλώσεων εισοδήµατος που αποφέ ρουν φόρο, σαν αυτές των ελεύθερων επαγγελµατιών, των εταιρειών, αλλά και των µισθωτών - συνταξιούχων. Οπως µάλιστα εκτιµούν φοροτεχνικοί, οποιεσδήποτε παρατάσεις δοθούν απόεδώ και πέραθα αφορούν δηλώσεις µέσω TAXISnet, κι αυτό καθώς εκκαθαρίζονται αυτόµατα (µε την υποβολή τους), εποµένως το ∆ηµόσιο δεν καθυστερεί να εισπράξει τους φόρους.

Υπενθυµίζουµε πάντως ότι στις 12 Απριλίου είχαν ανακοινωθεί παρατάσεις στην υποβολή δηλώσεων για µια σειρά κατηγοριών φορολογουµένων, και συγκεκριµένα:

n Μέχρι τις 5Μαΐου για τηνυποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήµατος των επαγγελµατιών που ασκούν ατοµική επιχείρησηή είναι ελεύθεροι επαγγελµατίες µε βιβλία γ’ κατηγορίας, αντί για τις 18 Απριλίου που έληγε η σχετική προθεσµία. n Μέχρι αύριο, 28Απριλίου, για την υποβολή των δηλώσεων των Οµόρρυθµων Εταιρειών (Ο.Ε.), Ετερόρρυθµων (Ε.Ε.) και των κοινοπραξιών που τηρούνβιβλία γ’ κατηγορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: