Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Προ των πυλών η προανακριτική για τις υποβρύχιες μίζες

Πού θα ρίξει τις ευθύνες ο Ακης


http://img.protothema.gr/0B88A1423C238356DE9BF50E447C7041.jpg
Με τον Άκη Τσοχατζόπουλο να παρίσταται και να αφήνει σαφείς αιχμές για την κυβέρνηση Σημίτη, που το 1999 αποφάσισε συλλογικά την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων, αλλά και κατά των διαδόχων του στο Πεντάγωνο, που είχαν την ευθύνη για την εκτέλεση των συμβάσεων και τις ποινικές ρήτρες, θα συζητήσει την Πέμπτη η Βουλή την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, που θα ερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος, όχι μόνο θα παραστεί στη συζήτηση και θα μιλήσει, ως έχει δικαίωμα, αλλά, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του protothema.gr, αναμένεται να περάσει στην αντεπίθεση, προειδοποιώντας με προσεκτικό τρόπο, προς όλες τις κατευθύνσεις. Ο πρώην υπουργός, η παραπομπή του οποίου σε προανακριτική επιτροπή θεωρείται σχεδόν αναπόφευκτη, θα καταγγείλει ότι καθίσταται επιλεκτικός στόχος, ώστε «να υπάρξει χειραγώγηση της κοινής γνώμης και να διοχετευθεί η δικαιολογημένη δημόσια αγανάκτηση εναντίον μου», όπως αναμένεται να πει χαρακτηριστικά.

Θα ζητήσει να μην γίνει χρονικός επιμερισμός την υπόθεσης και ούτε επιλεκτική στοχοποίηση στο πρόσωπό του, αλλά να ερευνηθεί η υπόθεση σε όλη τη χρονική της διάρκεια και για τους πάντες, που χειρίστηκαν το θέμα.

Στην ομιλία του θα επισημάνει ότι «η επιλογή για το συγκεκριμένο τύπο υποβρυχίων, το περιεχόμενο της σύμβασης, το τίμημα και τα αντισταθμιστικά οφέλη προέκυψε από συλλογική και ομόφωνη απόφαση του ΚΥΣΕΑ». Αφού επισημάνει ότι ο ίδιος αποδέχθηκε ομόφωνη εισήγηση όλης της ιεραρχίας του Πολεμικού Ναυτικού, θα τονίσει ότι υπήρξε μόνον εισηγητής στο ΚΥΣΕΑ, το οποίο έλαβε την απόφαση, μετά από μεγάλη συζήτηση και πολλές συνεδριάσεις.

«Εάν τα λοιπά μέλη του ΚΥΣΕΑ αγνοούσαν ή αγνοούν τις διαδρομές του μαύρου χρήματος, που τώρα αποκαλύπτει η Γερμανική δικαιοσύνη, το ίδιο ισχύει και για μένα. Κι αυτό γιατί κατ’ ουδένα λόγο και απ’ οποιοδήποτε στοιχείο δεν μπορεί να συναχθεί οποιαδήποτε διαφοροποίησή μου από τα άλλα μέλη του ΚΥΣΕΑ» αναμένεται να επισημάνει ο κ. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος θα προσθέσει με νόημα ένα ακόμη στοιχείο, ότι επί υπουργίας του καταβλήθηκε μόλις τι 18,5% του συνολικού τιμήματος της σύμβασης, ενώ κατά τις θητείες των άλλων υπουργών, και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, καταβλήθηκε το 61,5%.

Προχωρώντας ακόμη πιο πολύ στην έμμεση επίθεση κατά των διαδόχων του ο κ. Τσοχατζόπουλος αναμένεται να τονίσει ότι οι διάδοχοί του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας «φέρουν ακέραιη την ευθύνη για τη μη ενεργοποίηση των ποινικών ρητρών, που επέτρεπαν στο ελληνικό δημόσιο την κατάπτωση εγγυητικών επιστολών, που είχε λάβει από τους αντισυμβαλλόμενους Γερμανούς και κάλυπταν ολόκληρο το τίμημα και την πλήρη εκτέλεση των σχετικών συμβάσεων».

Ο κ. Τσοχατζόπουλος θα επισημάνει ότι «επί υπουργία μου υπεγράφη μόνο η σύμβαση για την αγορά νέων υποβρυχίων, ενώ μετά το 2002 υπεγράφη η σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό παλαιών υποβρυχίων με νέα αντισταθμιστικά οφέλη». Σκέφτεται δε να επισημάνει με νόημα ότι «εγώ ουδέποτε είχα την ευθύνη για την υλοποίηση των ποινικών ρητρών και ποτέ δεν παραιτήθηκαν από ποινικές ρήτρες» προκαλώντας σαφώς ανησυχία σε κάποιους διαδόχους του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: