Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Στο πλευρό της Φυλής, στο τραπέζι με την Κερατέα

Έχει λύση η Τίνα για τα σκουπίδια;


http://img.protothema.gr/ADA1883F0241D3AB5CDA53580831F7DA.jpg
Στο πλευρό των κατοίκων της Δυτικής Αττικής, την σκουπιδοτοαποθήκη του λεκανοπεδίου, τάσσεται η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη, υπερασπιζόμενη την ανάγκη για γρήγορη λύση στην Κερατέα, προκειμένου να εκτονωθεί η περιβαλλοντική αλλά και κυβερνητική κρίση που ξέσπασε την περασμένη Δευτέρα από την αιφνίδια αποχώρηση των ΜΑΤ.

Τα βλέμματα στρέφονται πλέον στη συνάντηση που θα έχει το απόγευμα της Πέμπτης η υπουργός με τον δήμαρχο κ. Κωνσταντίνο Λεβαντή και φορείς της Λαυρεωτικής προκειμένου να συζητηθεί η εναλλακτική πρόταση των φορέων της περιοχής για την διαχείριση των αποβλήτων τους, με κύρια αιτήματα την αλλαγή στη χωροθέτηση του ΧΥΤΑ αλλά και την δημιουργία μονάδας διαλογής και αεριοποίησης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο στο βιοτεχνικό πάρκο Κερατέας.

Από το περιβάλλον της κ. Μπιρμπίλη κρατούν επτασφράγιστο μυστικό τη στάση που θα κρατήσει το ΥΠΕΚΑ στην κρίσιμη συνάντηση της Πέμπτης, στην οποία είτε θα δοθεί λύση στο αδιέξοδο που έχει σπείρει ζιζάνια μέσα στο κυβερνητικό επιτελείο από τη ασυνεννοησία και την έλλειψη συνεργασίας μεταξύ υπουργών είτε θα μπούμε σε μεγάλες περιπέτειες με κίνδυνο ακόμη και η Φυλή, η μόνιμη χαβούζα της Αττικής να πάψει να υποδέχεται τα απορρίμματα του λεκανοπεδίου.

«Δεν μπορεί όλα τα σκουπίδια που παράγει το κέντρο της Αθήνας, τα βόρεια και ανατολικά προάστια να πηγαίνουν στην Φυλή γιατί εκεί θεωρούμε ότι είναι ο σκουπιδοτενεκές της Αττικής» είπε χθες σε ραδιοφωνική της συνέντευξη στο Βήμα FM η κ. Μπιρμπίλη, χωρίς να αποκλείει την «μετακόμιση» του ΧΥΤΑ, τονίζοντας όμως ότι «είναι ένα δύσκολο θέμα που πρέπει να πειστούμε για την εφικτότητά του».

Για να γίνει αυτό θα χρειαστεί να τροποποιηθεί ο περιφερειακός σχεδιασμός, στον οποίο έχουν χωρέσει τρεις ΧΥΤΑ (Φυλή, Γραμματικό, Κετατέα) και τέσσερα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων. Μέχρι στιγμής το μόνο σχέδιο που έχει υλοποιηθεί από τον αρχικό σχεδιασμό είναι η Φυλή και ολίγο από Γραμματικό αλλά και εκεί υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος.

“Φυλή τέλος!”


Τις αντιδράσεις της Φυλής στα όσα διαδραματίζονται τελευταία με φόντα τα σκουπίδια καταδεικνύει και το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Φυλής, την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με αυτό η χωματερή της Φυλής θα σταματήσει να λειτουργεί ως το 2014 και η περιοχή δεν θα δεχτεί κανένα άλλο σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων πλην εκείνων που καλύπτουν την δική της παραγωγή.

Είναι η απάντηση της Δυτικής Αττικής στον πόλεμο που έχει κηρύξει η Κερατέα ενάντια στον περιφερειακό σχεδιασμό που έχει βγάλει στα κάγκελα τον δήμαρχο Φυλής κ. Δημήτρη Μπουραϊτη. Πρόσφατα μάλιστα ο κ. Μπουραϊτης απέστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς με την οποία κρούει το καμπανάκι του κινδύνου και τονίζει ότι η μοναδική χωματερή του λεκανοπεδίου έχει ζωή μόλις 2,5 χρόνια και ότι μόνο στη Φυλή εφαρμόζεται η νομιμότητα του περιφερειακού σχεδιασμού.

Τα πνεύματα οξύνονται από την -σε πρώτη φάση- νίκη της Κερατέας, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο φόβος ότι εάν δεν γίνουν τα έργα, η Φυλή θα συνεχίσει να επιβαρύνεται, γεγονός που εξαντλεί τα περιθώρια της ανοχής των κατοίκων.

Μέχρι να αποκαλύψει το σχεδιασμό της στους φορείς της Κερατέας, η υπουργός ΠΕΚΑ υπερασπίζεται την ανάγκη για ανοικτή τεχνολογία στον τομέα της διαχείρισης που θα αποτελέσει σημείο διαβούλευσης με τους πολίτες, απορρίπτει την καύση σύμμεικτων σκουπιδιών χωρίς προεπεξεργασία και υπόσχεται να δοθεί άμεση λύση στο θέμα με τα απορρίμματα που θα αφορά το σύνολο της Αττικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: