Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Επιμένει ο Γ.Μιχελάκης στα περί «ιστορικού λάθους» για την απογραφή

Παραμένει ανοιχτό το θέμα

Ο Γιάννης Μιχελάκης
Ο Γιάννης Μιχελάκης
Αθήνα
Τη θέση της ΝΔ ότι η απογραφή, στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, «ιστορικά έχει αποδειχτεί λάθος» επανέλαβε ο Γιάννης Μιχελάκης, κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα και κυρίως για το αν η συζήτηση περί απογραφής και εν γένει για το παρελθόν ακυρώνει το κεντρικό μήνυμα, το οποίο θέλει να περάσει η ΝΔ ενόψει και του Ζαππείου ΙΙ, ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε: «Εμείς προχωράμε μπροστά και κοιτάζουμε τα πραγματικά προβλήματα».

Ο κ. Μιχελάκης επεσήμανε ότι το κόμμα του έχει κάνει γενναία αυτοκριτική και τόνισε πως ο κόσμος περιμένει από τη ΝΔ λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαχώρισε τον Κώστα Καραμανλή από την υπόθεση της απογραφής, υπογραμμίζοντας ότι «αυτή η ιστορία αφορά τον κ. Αλογοσκούφη».

«Κάνουμε γενναία αυτοκριτική, τα αφήνουμε όμως πίσω γιατί υπάρχει λύση, υπάρχει πρόγραμμα και ελπίδα για να βγούμε από την κρίση» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς θα παρουσιάσει το ολοκληρωμένο και επικαιροποιημένο πρόγραμμα του κόμματος για την έξοδο από την κρίση στο Ζάππειο.

Ο κ. Μιχελάκης δεν θέλησε να σχολιάσει τη χρονική στιγμή που προέκυψε το θέμα της απογραφής και χαρακτήρισε τις σχέσεις του Αντώνη Σαμαρά με τον Κώστα Καραμανλή ως «πολύ καλές».

Σχετικά με τις προτάσεις που θα καταθέσει η ΝΔ σημείωσε πως όποιος θέλει μπορεί να τις αξιοποιήσει.

«Θα τις κρίνει όμως ο λαός, εμείς έχουμε καταθέσει και άλλες προτάσεις, αλλά η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε καμία από αυτές, πλην της υπόθεσης των 50 δισ. ευρώ, που ήρθε στη δημοσιότητα μέσω των δηλώσεων της... 'πιτζάμας' και των όσων είχε πει τότε η τρόικα. Εμείς όταν παρουσιάσαμε το σχέδιο για τα 50 δισ. ήταν για να απεμπλακούμε από το Μνημόνιο. Αυτοί το παρουσίασαν για να το υπηρετήσουν το Μνημόνιο. Εμείς μιλούσαμε για αξιοποίηση, ενώ αυτοί θέλουν να ξεπουλήσουν τα ασημικά» δήλωσε ο κ. Μιχελάκης.

Καρατζαφέρης: Είναι λάθος τακτική


Στο θέμα αναφέρθηκε την Τετάρτη και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης.

«Αυτή η απαξίωση προς το πρόσωπο του κ. Καραμανλή και οι περιγραφές ως 'εγκληματικό λάθος', δεν νομίζω ότι βοηθούν προς καμία κατεύθυνση. Η επιλογή επίσης του προσώπου, του κ. Χρ. Λαζαρίδη, ο οποίος έκανε τη γενική επίθεση -είναι παντελώς άγνωστος στη ΝΔ- με βάζει σε πρόσθετες σκέψεις» δήλωσε στο «Ράδιο 9».

«Δεν μπορώ να ξέρω τη στρατηγική του κ. Σαμαρά και γιατί αποφάσισε να περάσει σε μία κόντρα με τον πρώην πρωθυπουργό. Το θέμα δεν είναι αν ήταν σωστή ή λάθος η απογραφή. Το θέμα είναι κατά πόσο, εάν έχεις κάποιες πομπές, αυτές τις βγάζεις στα 'μανταλάκια'. Είναι λάθος τακτική. Μπορούσε να γίνει αυτό στα όργανα του κόμματος, να διαπιστώσουν το τι ωφέλησε και το πόσο έβλαψε, και να μείνει εκεί» προσέθεσε.

«Δεν μπορώ να βαθμολογήσω αυτήν την κίνηση σαν θετική κίνηση. Δηλαδή, αν ο στόχος του κ. Σαμαρά είναι η αύξηση των 'απονεκρωμένων' ποσοστών. Αυτή δεν είναι μια κίνηση που θα βοηθούσε. Γιατί αύριο, όταν θα πραγματοποιηθούν δημοσκοπήσεις από διάφορες εταιρείες, θα απευθυνθούν και θα ερωτηθούν και οι δυσαρεστημένοι Καραμανλικοί» συνέχισε, υποστηρίζοντας «με αυτήν την πράξη η ΝΔ αφαιρεί βέλη από την φαρέτρα της». «Θα έλεγα ότι είναι ή απειρία, ή εμπάθεια» τόνισε.

Στην ερώτηση εάν αυτό θα μπορούσε να είναι μια υπερβατική πολιτική κίνηση, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ απάντησε: «Θα μπορούσε να κάνει κανείς μια κάποια 'υπερβατική' πολιτική, αν είχε δώσει δείγματα γραφής θετικά στον πολίτη. Δεν έχει δώσει όμως τίποτα ώς σήμερα. Δεν μπορεί να είναι το πρώτο υπερβατικό βήμα αυτό, δηλαδή της 'κατασπάραξης' του κ. Καραμανλή».

Στο θέμα της απογραφής και της σχετικής συζήτησης παρενέβη ο πρώην υφυπουργός επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, Γιώργος Κοντογιάννης.

Ερωτηθείς για τις πρόσφατες δηλώσεις στελεχών της ΝΔ όπως του Χ. Λαζαρίδη και του Γ. Μιχελάκη, ο κ. Κοντογιάννης τους κατηγόρησε ότι επιχειρούν να μηδενίσουν το έργο του πρώην πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του, της οποίας διετέλεσε μέλος.

«Οι ‘Γεωργαλάδες’ και οι ‘Σταματόπουλοι’ του κ. Σαμαρά επιχειρούν να μηδενίσουν το έργο του Κώστα Καραμανλή, εξαπατούν και προσβάλουν τους αγωνιστές της παράταξης και ανερυθρίαστα συνεχίζουν το αριβίστικο έργο τους» δήλωσε ο σημερινός βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Σωστή χαρακτήρισε την απογραφή ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ Αναστάσιος Καρυπίδης. «Για μένα ήταν σωστή η απογραφή, διότι ανέλαβε μια κυβέρνηση κι έπρεπε να ξέρει τι ακριβώς έχει πάρει, τι οφείλουμε» είπε ο κ. Καρυπίδης στο δημοτικό ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης FM 100.

Σε ερώτηση αν ήταν «έγκλημα» η απογραφή και για τις δηλώσεις που έκαναν για το θέμα οι Γιάννης Μιχελάκης και Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο κ. Καρυπίδης απάντησε: «Όταν κατεβαίνουν από το άλογο κάποιοι λένε διάφορα πράγματα. Εμένα μου αρέσουν όταν είναι πάνω στο άλογο να λένε ποιο είναι το σωστό και ποιο είναι το λάθος και άμα δεν συμφωνούν να αποχωρούν, να παραιτούνται και να φεύγουν».

«Υπερβολική» χαρακτήρισε τη φράση του Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει «εγκληματική» την απογραφή Αλογοσκούφη, ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας. Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ο Κ.Τζαβάρας όταν ρωτήθηκε αν ήταν ακραία η διατύπωση που χρησιμοποίησε ο εκπρόσωπος του κόμματος δήλωσε:

«Ακραίο όταν κάποιος εκφράζεται δεν είναι τίποτα. Και ούτε μπορώ εγώ να κάνω κριτική στον κ. Μιχελάκη, όταν απλώς κάνει την ίδια διαπίστωση που κάνω και εγώ. Αν τώρα στις λέξεις θέλουμε να δώσουμε μία αυτόνομη οντότητα, θεωρώ ότι αυτό είναι μια υπερβολική αποκωδικοποίηση ενός μηνύματος»

Ωστόσο, είπε πως «είτε χαρακτηριστεί εγκληματικό λάθος, είτε ιστορικό λάθος, είτε, όπως εγώ είπα, μία ατυχής απόπειρα, θεωρώ ότι αυτό που προέχει είναι το γεγονός ότι επιτέλους υπάρχει και αυτή η πόρτα ανοιχτή στην ΝΔ -να μπορούμε να κάνουμε κριτική αποτίμηση του παρελθόντος μας. Μπορούμε, λοιπόν, με θάρρος και με γενναιότητα να πούμε ότι αυτό δεν ωφέλησε την Ελλάδα; Ε' αυτό το λέμε».


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: