Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Κάθετα αντίθετος με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ δηλώνει ο Αλ.Αθανασιάδης του ΠΑΣΟΚ

Πληθαίνουν τα εσωκομματικά μέτωπα

Τη διαφωνία του στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα εκφράσει στον πρωθυπουργό ο βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ, Αλέκος Αθανασιάδης
Τη διαφωνία του στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα εκφράσει στον πρωθυπουργό ο βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ, Αλέκος Αθανασιάδης (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Την ριζική διαφωνία του με το σχέδιο της κυβέρνησης για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, εξέφρασε ανοιχτά ο βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ Αλέκος Αθανασιάδης, μιλώντας στο ΣΚΑΙ 100,3, δηλώνοντας ότι θα δώσει όλες τις μάχες για να κρατηθεί το 51% της ΔΕΗ στον έλεγχο του κράτους.

Αν φύγει η ΔΕΗ από την Κοζάνη, η περιοχή θα υποστεί οικονομική ζημιά και το κράτος θα χάσει τεράστια κεφάλαια, τόνισε ο κ. Αθανασιάδης και ενημέρωσε ότι συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία που τεκμηριώνουν την άποψή του.

Μολονότι σημείωσε ότι επικροτεί τις προσπάθειες του κ. Παπανδρέου και στηρίζει την κυβέρνηση, είναι ο πρώτος βουλευτής που εξέφρασε δημοσίως τη διαφωνία του για τον τρόπο που προωθούνται οι αποκρατικοποιήσεις των μεγάλων ΔΕΚΟ, δρόμος που -σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις- θα ακολουθήσουν και άλλοι αυξάνοντας τον βαθμό δυσκολίας για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, που πρέπει μέχρι τα μέσα Μαΐου να καταθέσουν το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο 2012-2015.

Βέβαια ο κ. Αθανασιάδης απέφυγε να απαντήσει με την ίδια σαφήνεια στην ερώτηση αν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για πώληση περαιτέρω ποσοστού της ΔΕΗ σε περίπτωση που η κυβέρνηση το φέρει τελικά στη Βουλή. «Θα δώσω μάχη να πείσω ότι δεν συμφέρει το κράτος και δεν πρέπει να πωληθεί νέο ποσοστό της ΔΕΗ και όταν θα έρθει η ώρα εκείνη θα αποφασίσω» είπε ο κ. Αθανασιάδης.

Πάντως στις επίσημες φωνές που αντιτίθενται στα κυβερνητικά σχέδια για αποκρατικοποιήσεις ΔΕΚΟ, δεν αποκλείεται να προστεθούν και αυτές υπουργών. Ήδη άλλωστε κάποιοι εμμέσως πλην σαφώς έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους.

Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη ήταν από τους πρώτους που είχε τονίσει ότι τα δίκτυα της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ και του φυσικού αερίου πρέπει να παραμείνουν στον έλεγχο του δημοσίου.

Αναφερόμενη εκ νέου σήμερα (Τρίτη του Πάσχα) στο θέμα, μιλώντας στον Βήμα 99,5, επισήμανε «η θέση της κυβέρνησης για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ είναι σαφής. Όταν προχωρήσει η αποκρατικοποίηση που θα γίνει σε συνάρτηση με την αγορά και την αξία της, θα πρέπει να διατηρηθεί ο δημόσιος έλεγχος» δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος.

Αναφέρθηκε, μάλιστα σε τρεις βασικούς στόχους: «Πρέπει να αλλάξουμε το ενεργειακό μείγμα, να υπάρξει εξωστρέφεια και στη ΔΕΗ και οι Έλληνες ιδιώτες επιχειρηματίες να είναι βιώσιμοι».

Την άποψη ότι «κάποια πράγματα δεν ιδιωτικοποιούνται» είχε εκφράσει και ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχ.Χρυσοχοΐδης ζητώντας πολύ προσεκτικούς χειρισμούς στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, για ύπαρξη κόκκινων γραμμών είχε μιλήσει η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, ενώ αιχμές για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων έχουν αφήσει δοθείσης ευκαιρίας και άλλα στελέχη της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ.

Ακριβώς για αυτό, υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη που εισηγούνται στον πρωθυπουργό να κρατήσει αποφασιστική στάση τόσο στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, όσο και στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο, ώστε να στενέψουν τα περιθώρια διαφωνιών από τους υπουργούς και από τους βουλευτές.


Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: