Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Ετοιμάζονται για τη «μάχη» της Δαμασκού

Μετά το αιματοκύλισμα στη Ντεραά…


http://img.protothema.gr/91FA10CA1243C799300C4F14ADC70B7E.jpg

Μετά το αιματοκύλισμα στην πόλη Ντεραά, τώρα τα βλέμματα και η αγωνία στρέφονται στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό. Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο οποίος από τις 18 Μαρτίου αποτελεί τον στόχο της λαϊκής εξέγερσης για τον απολυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης της χώρας, διέταξε τον στρατό να λάβει θέσεις, σε προάστιο της Δαμασκού, κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Είχε προηγηθεί επέμβαση τεθωρακισμένων στην πόλη Ντεραά (την πόλη από όπου ξεκίνησε η εξέγερση), η οποία προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή, λόγω της αιματηρής καταστολής των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων με 35 νεκρούς.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες αυτοπτών, λεωφορεία μετέφεραν στρατιώτες με πλήρη εξάρτυση μάχης, στο νότιο προάστιο της πρωτεύουσας Δαμασκού, τη Ντουμά. Πρόκειται για το προάστιο από το οποίο προσπάθησαν αρκετές φορές τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι δημοκρατικοί διαδηλωτές να πραγματοποιήσουν πορεία προς το κέντρο της Δαμασκού, αλλά ανεκόπησαν από τις σφαίρες των δυνάμεων ασφαλείας του καθεστώτος.



Σύμφωνα με ανώνυμη μαρτυρία πρώην στρατιωτικού, περίπου 2.000 άντρες των δυνάμεων ασφαλείας πήραν θέσεις στο προάστιο, στήνοντας σημεία ελέγχου και σημεία εξακρίβωσης της ταυτότητας κατοίκων της περιοχής, στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν και να συλλάβουν υποστηρικτές των δημοκρατικών διαδηλωτών.

Όπως δήλωσε, είδε οχήματα εξοπλισμένα με πολυβόλα στους δρόμους και άντρες της μυστικής υπηρεσίας με πολιτικά ρούχα, που όμως έφεραν πολεμικά πυροβόλα όπλα, που πιστεύει ότι ανήκουν στη Ρεπουμπλικανική Φρουρά, την πιο πιστή μονάδα στο καθεστώς του Άσαντ.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι για την καταστολή των διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος τη Δευτέρα στην Ντεραά, χρησιμοποιήθηκαν οι άντρες της Μηχανοκίνητης Μεραρχίας που διοικείται από τον αδερφό του προέδρου Μάχερ.

Η Συρία ηγεμονεύεται από την οικογένεια Άσαντ από το 1970, όταν ο πατέρας του σημερινού προέδρου Χαβέζ αλ-Άσαντ κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα. Ο Μπασάρ διαδέχθηκε τον πατέρα του στην εξουσία το 2000.

Το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ κατηγορείται για στενές σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις αλλά και το Ιράν του Αχμαντινεντζάντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: