Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Ανασχηματισμού το ανάγνωσμα

Οι φόβοι για νέο κύκλο εσωστρέφειας φέρνουν εξελίξεις…


http://img.protothema.gr/DCD689BE55DA0A739A9021A8E804D964.jpg
Σε περίοδο επανεκκίνησης εισέρχεται η κυβέρνηση μετά τη δημοσιοποίηση των επίσημων στοιχείων της Eurostat για το έλλειμμα, το οποίο «κάθισε» τελικά στο 10,5%, από 9,6%, που εκτιμούσε το υπουργείο Οικονομικών αρχικά. Την ίδια ώρα νέα βέλη δεχόταν ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου από την υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη και τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Αλέκο Αθανασιάδη. Η κα Μπιρμπίλη εξέφρασε την διαφωνία της για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, ενώ ο κ. Αθανασιάδης αντιτάχθηκε στην «αξιοποίηση» περαιτέρω ποσοστού της ΔΕΗ, οπότε και θα χάνει το Δημόσιο το πλειοψηφικό πακέτο. Κι αυτή ήταν μόνο η αρχή…

Καθώς οι ημέρες που θα έρθουν οι εκπρόσωποι της Τρόικας πλησιάζουν και η ανακοίνωση των λεπτομερειών του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος δεν μπορεί να καθυστερεί, στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους υπουργοί και υφυπουργοί παραδέχονται ανοιχτά την αποτυχία της εφαρμογής των στόχων του Μνημονίου και την ανάγκη «αλλαγής πλεύσης». Η απόκλιση του ελλείμματος φέρνει νέα μέτρα προκειμένου να εισπραχθούν επιπλέον 5 δισ. ευρώ και κανένας υπουργός δεν φαίνεται να βάζει νερό στο κρασί του, για να δεχθεί επιπλέον περικοπές στο χαρτοφυλάκιό του.

Η αρχή έγινε από την κα Μπιρμπίλη, η οποία, σαν έτοιμη από καιρό(;), δεν έχασε χρόνο και την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά το Πάσχα «πυροβόλησε». Ετοιμοπόλεμοι εμφανίζονται πολλοί ακόμα υπουργοί, οι οποίοι θα εκφράσουν, άλλοι θεσμικά, άλλοι μέσα από συνεντεύξεις και άλλοι από διαρροές, τη δυσαρέσκειά τους στην πολιτική Παπακωνσταντίνου.

Η πλειονότητα των βουλευτών από την άλλη μεριά, επιστρέφοντας από την «ψυχρολουσία» που υπέστησαν στις περιφέρειές τους το Πάσχα, εμφανίζονται έτοιμοι να σχηματίσουν νέο κύκλο εσωστρέφειας. Στις επιτροπές που θα συγκληθούν προκειμένου να συζητηθούν τα επί μέρους θέματα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, αναμένεται να διατυπωθούν σκληρές απόψεις για το οικονομικό επιτελείο. Από τώρα ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλης Έξαρχος έχει αναλάβει ρόλο «πυροσβέστη», χωρίς να μπορεί να εγγυηθεί πως θα τα καταφέρει με όλες τις περιπτώσεις, ειδικά με τις παλιές «καραβάνες», όπως είναι η κα Βάσω Παπανδρέου.

Τα κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν πάντως η έκπληξη να έρθει από τον ίδιο τον πρωθυπουργό με την αιφνίδια προκήρυξη εθνικών εκλογών, ειδικά αν το κλίμα στο κυβερνών κόμμα βαρύνει κι άλλο, μιας και ο κ. Παπανδρέου ξέρει καλά πως το επόμενο διάστημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και χρειάζεται συμπαγή κοινοβουλευτική ομάδα. Σε μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να αναμένεται να βγει κάποιος άσσος από το μανίκι του προκειμένου να συσπειρώσει το κόσμο του ΠΑΣΟΚ.

Η πιθανότερη περίπτωση πάντως είναι, πριν φτάσει σε μια τόσο θεαματική κίνηση να αποφασίσει ανασχηματισμό. Βέβαια ανασχηματισμός της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή ισούται με ανασχηματισμό του οικονομικού επιτελείου, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και ο ταυτόχρονος ανασχηματισμός υπουργείων. Ο κ. Παπακωνσταντίνου μπορεί να απομακρυνθεί από το υπουργείο Οικονομικών, όμως ίσως να μην πάει και πολύ μακριά...

Η δημιουργία ενός νέου υπουργείου πχ Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας ή Ενέργειας, ίσως και αποκομμένο από το Περιβάλλον, θα ήταν μια επιλογή που σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζει ο κ. Παπανδρέου. Επίσης η παρουσία του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στον βασικό κορμό του οικονομικού επιτελείου θα μπορούσε να εκτονώσει για ένα χρονικό διάστημα αντιδράσεις από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και παράλληλα θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για ένα νέο ξεκίνημα. Ο κ. Βενιζέλος συμμετέχει ήδη στις κυβερνητικές συσκέψεις και συνδιαμορφώνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, συνεργαζόμενος περισσότερο από ποτέ με στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού. Επίσης η συμμετοχή στελεχών παλαιότερων κυβερνήσεων δεν πρέπει να αποκλείεται, ιδιαίτερα για εκείνα τα στελέχη που διατηρούν στο κόμμα ειδικό βάρος, όπως ο κ. Γιώργος Φλωρίδης.

Ο κ. Γιαννης Ραγκούσης φαίνεται να παραμένει ακλόνητος στη θέση του, αφού το συνολικό του έργο αποτιμάται ως θετικό, παρά τα όσα ακούγονται τον τελευταίο καιρό, ενώ η αναβάθμισή του σε αντιπρόεδρο θα ισορροπούσε πολλές άλλες μετακινήσεις. Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος φαίνεται να έχει πολλές εκκρεμότητες που δεν θα του επιτρέψουν την μεταπήδηση κάπου αλλού, ενώ η κα Διαμαντοπούλου μπορεί να ελπίζει στην αναβάθμισή της σε «κεντρικότερο» υπουργείο. Η μετακίνηση του κ. Γιώργου Πεταλωτή μπορεί να προκαλέσει τις περισσότερες «αλυσιδωτές αντιδράσεις», αφού ο πρωθυπουργός δείχνει να τον εμπιστεύεται στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, για την οποία δύσκολα θα έβρισκε αντικαταστάτη, ενώ από την άλλη μεριά έχει τις προϋποθέσεις να «αντέξει» και σε άλλες... ηλεκτρικές καρέκλες. Η μεγάλη «σφαγή» θα γίνει στους υφυπουργούς, ειδικά σε εκείνους που δεν κατάφεραν να προσαρμοστούν στο κυβερνητικό σχήμα, έδειξαν αδυναμία συνεργασίας με κορυφαίους υπουργούς και έδειξαν κατώτεροι των προσδοκιών, ειδικά σε κρίσιμες στιγμές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: