Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

«Προίκα» 7 δισ. € στον «Καλλικράτη»...



Τρία πακέτα «δώρων», άλλα μεγάλα και άλλα μικρά, αναμένουν τους νέους περιφερειάρχες άμα τη αναλήψει των καθηκόντων τους.

Η κυβέρνηση έχει αρχίσει να τα γεμίζει, καθώς ο πρωθυπουργός θέλει να είναι όλα έτοιμα στην πρώτη συνάντηση που θα έχει με τους νέους αιρετούς. Θα λάβει χώρα την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε θα κληθούν στην Αθήνα οι...
13 εκλεγμένοι περιφερειάρχες και οι 325 δήμαρχοι του «Καλλικράτη».Μαζί του θα είναι και ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, που έφερε σε πέρας τη μεγάλη αλλαγή. Είναι πιθανόν ο Γ. Παπανδρέου να καλέσει και άλλα κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να γίνει η πρώτη γνωριμία και να δεσμευτούν όλοι μαζί πως θα συνεργαστούν για την υλοποίηση των στόχων της μεταρρύθμισης.

Το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε εντολή στους υπουργούς να προχωρήσουν εντός του Δεκεμβρίου την αναδιοργάνωση των οργανισμών των υπουργείων τους και των εποπτευόμενων οργανισμών.

Τόσο στις κεντρικές υπηρεσίες όσο και στις περιφερειακές, που περνούν πλέον στην αρμοδιότητα των περιφερειαρχών.

Για να προχωρήσει το συγκεκριμένο έργο, απελευθερώθηκαν ήδη περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ από τη Γενική Γραμματεία του ΕΣΠΑ. Τα υπουργεία θα πρέπει να γίνουν ηλεκτρονικά και να φροντίσουν να διασυνδεθούν με τις περιφέρειες.

Ακόμη, το μεγαλύτερο κομμάτι από τα 10 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ θα δοθεί στις νέες περιφέρειες (απομένουν 6,5 δισ. ευρώ). Αυτός ήταν ο λόγος που η κυβέρνηση δεν περιέκοψε κατά 500 εκατ. ευρώ το ΠΔΕ, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, προκειμένου να υπάρχει η απαραίτητη εθνική συμμετοχή.

Τα ποσά γίνονται ακόμη μεγαλύτερα από τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα προκληθούν από την ενεργοποίηση των ΣΔΙΤ και των συμβάσεων παραχώρησης.

Η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει ένα αναπτυξιακό πλαίσιο, τόσο για να ανακουφίσει τις πιέσεις στην απασχόληση όσο και για να αυξήσει τη ροή χρήματος στην αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό, επί τάπητος θα τεθούν μεγάλες επενδύσεις, όπως το αεροδρόμιο στο Καστέλι και ο νότιος οδικός άξονας στην Κρήτη, η ολοκλήρωση της ΠΑΘΕ, η Ιόνια Οδός, οι κάθετοι άξονες της Εγνατίας, οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού και του μετρό, τα μεγάλα έργα στη Θεσσαλονίκη, η δημιουργία νέων λιμανιών στα νησιά και μονάδων παραγωγής ενέργειας και διαχείρισης λυμάτων, ανακύκλωσης και απορριμμάτων σε όλη τη χώρα.

Χρηματοδότηση
Ο Γ. Παπανδρέου θα καλέσει τους νέους αιρετούς να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε τα κονδύλια να απορροφηθούν και να πιάσουν τόπο. Γιατί, αν η αλλαγή δεν φτάσει στην καθημερινότητα των πολιτών, ο «Καλλικράτης» ως μεταρρύθμιση μπορεί να ξεθωριάσει.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την χρηματοδότηση και την εκπόνηση επιχειρησιακών σχεδίων για να την αναδιοργάνωση της παραγωγής και των υπηρεσιών σε περιφερειακό επίπεδο.

Την ευθύνη της εισήγησης θα έχουν οι υπουργοί που θα επισκεφθούν τις περιφέρειες τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, η τελική απόφαση, όμως, θα ληφθεί κατόπιν διαβούλευσης με τις τοπικές παραγωγικές δυνάμεις. «Θα αποφασίσουμε πού θα επενδύσουμε, τι θα παραγάγουμε, ποιες υποδομές θα φτιάξουμε», λένε χαρακτηριστικά οι εμπνευστές των επιχειρησιακών σχεδίων.

Το στοίχημα της μεταρρύθμισης
Βασικός στόχος η πράσινη ανάπτυξη

Ο πρωθυπουργός θα θέσει ως βασικό στόχο να καταστεί η Ελλάδα πρωτοπόρα στην πράσινη ανάπτυξη, με την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η πρόβλεψη είναι το 20% της παραγωγής ενέργειας να γίνεται το 2020 από ανανεώσιμες πηγές, ενώ για την εγκατάστασής τους θα δοθεί προτεραιότητα στις βραχονησίδες και σε αναξιοποίητες ερημικές περιοχές σε δήμους και περιφέρειες.

Θα ζητήσει από τους νέους αιρετούς να ολοκληρώσουν τους νέους χωροταξικούς σχεδιασμούς, ώστε η ανάπτυξη να γίνει βιώσιμη. Σημαντικά είναι και τα κονδύλια που θα περάσουν στις περιφέρειες για την Παιδεία και την Υγεία. Παρά την εξαιρετικά δυσμενή οικονομική κατάσταση, ο Γ. Παπανδρέου δεν ξεχνά τη δέσμευσή του για αύξηση των δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ.

«Αν δεν δημιουργηθεί και νέος πλούτος, αν δεν αυξηθεί η παραγωγικότητα, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, τότε θα τσακωνόμαστε για το μοίρασμα μιας όλο και μικρότερης πίτας», θα πει ο πρωθυπουργός και θα θέσει τον στόχο: «Τώρα είναι η ώρα να αποφασίσουμε τι θέλουμε να παράγει η Ελλάδα τα επόμενα πέντε, δέκα, είκοσι χρόνια, τι θα εξάγει, πού θα επενδύσουμε».

Θα αναφερθεί, ακόμη, στην ανασυγκρότηση της υπαίθρου. «Στο επίκεντρο της πράσινης ανάπτυξης βρίσκεται ο αγρότης, ο κάτοικος της υπαίθρου», θα πει και θα ζητήσει «μέτρα, ώστε τα αγροτικά προϊόντα να είναι προϊόντα υψηλής ποιότητας, με ταυτότητα και υψηλή αξία». Θα αναφερθεί, τέλος, στον τουρισμό, για την ανάπτυξη του οποίου θα καλέσει τους νέους περιφερειάρχες να εντοπίσουν και να αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής.

Γιάννης Αντύπας ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: