Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Συνέντευξη Δρούτσα στο Reuters για ΠΓΔΜ και Κυπριακό

Για τα "καυτά" εθνικά ζητήματα μίλησε στο πρακτορείο Reuters, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας. Όσον αφορά το ζήτημα της ΠΓΔΜ ο κ. Δρούτσας δήλωσε κατηγορηματικά ότι το ζήτημα της ονομασίας θα πρέπει να επιλυθεί "πριν καν υπάρξει σκέψη για ένταξη". Για το Κυπριακό, ζήτησε ειλικρινή διάλογο μεταξύ των δύο κοινοτήτων χωρίς άνωθεν παρεμβάσεις.

«Το θέμα της ονομασίας θα πρέπει να λυθεί πριν καν υπάρξει σκέψη για το άνοιγμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια», τόνισε ο κ. Δρούτσας, μιλώντας στο Reuters.

«Αυτή είναι μία πολύ σαφής και αυστηρή γραμμή που υιοθετεί η Ελλάδα. Εμείς την αποκαλούμε εθνική κόκκινη γραμμή», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ο οποίος εκπροσωπεί την Ελλάδα στις συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την ημέρα που οι σοσιαλιστές κέρδισαν τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

«Εμείς έχουμε μία νέα, ανοιχτόμυαλη προσέγγιση, επιδιώκουμε τη συνεργασία ώστε να επιτευχθεί μία διευθέτηση για το ζήτημα της ονομασίας», τόνισε ο κ. Δρούτσας συμπληρώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να βρεθεί μία λύση στο ζήτημα της ονομασίας και επίσης θέλει να βοηθήσει όλες τις βαλκανικές χώρες να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μολονότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δηλώσει ότι επιθυμεί όλες οι πρώην δημοκρατίες της Γιουγκοσλαβίας να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο των προσπαθειών να σταθεροποιηθεί η περιοχή, μόνο η Σλοβενία έχει καταστεί μέλος μέχρι τώρα και πολλές ευρωπαϊκές χώρες διστάζουν να διευρύνουν περισσότερο την Ένωση.

"Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων χρόνων, η δυναμική σχεδόν χάθηκε. Ας θέσουμε ένα νέο στόχο," δηλώνει ο κ. Δρούτσας, "την ημερομηνία κατά την οποία ελπίζουμε ότι όλες αυτές οι χώρες θα μπορούν να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2014 μπορεί να είναι αυτή η ημερομηνία," κατέληξε.

"Οχι τεχνητά χρονοδιαγράμματα για το Κυπριακό"

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πρέπει να διαπραγματευτούν μία ειρηνική διευθέτηση, χωρίς παρέμβαση από την Τουρκία ή απειλές.

"Αφήστε τις δύο κοινότητες, τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, να διαπραγματευτούν ελεύθερα για το δικό τους μέλλον και για το δικό τους κοινό συμφέρον. Αφήστε τους να βρούν τη λύση που είναι καλύτερη για το συμφέρον και των δύο κοινοτήτων", τόνισε ο κ. Δρούτσας.

"Δεν είναι μυστικό ότι, η επιρροή που ασκεί η Άγκυρα στους Τουρκοκύπριους και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είναι μερικές φορές όχι και τόσο εποικοδομητική όσο θα έπρεπε να είναι", δήλωσε ο κ. Δρούτσας.

Τόνισε ότι είναι αντίθετος στα αυστηρά χρονοδιαγράμματα, καθώς Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την επανένωση του νησιού.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ είναι ανάμεσα σε αυτούς που έχουν ζητήσει να υπάρξει συμφωνία μέσα σε αυτό το χρόνο.

" Προσπάθειες θα πρέπει βέβαια να καταβληθούν από όλους - και αυτό απευθύνεται ιδιαίτερα στους Τουρκοκύπριους φίλους μας και την Άγκυρα - για να κάνουν ο,τιδήποτε είναι αναγκαίο για να υπάρξουν θετικές εξελίξεις. Αλλά το να χρησιμοποιούνται τεχνητά χρονοδιαγράμματα για να ασκηθεί πίεση δεν είναι κάτι που βοηθά", τόνισε ο κ. Δρούτσας.

"Εδώ είμαστε ξανά, απλώνουμε το χέρι, ζητούμε συνεργασία", δήλωσε ο Έλληνας αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι προβλήματα στα οποία περιλαμβάνονται οι πτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροπλάνων πάνω από ελληνικά νησιά και η παράνομη μετανάστευση θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

"Πρέπει να βρούμε λύσεις για ο,τιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί ως εμπόδιο στις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας για την ΕΕ", τόνισε ο κ. Δρούτσας.

nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: