Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Η Αργεντινή σήμερα, χωρίς το ΔΝΤ...

Γράφει ο Δευκαλίωνας
http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/
Ανακοινώθηκαν την Παρασκευή 20 Μαΐου από την Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής (αντίστοιχη της Τράπεζας της Ελλάδας), τα εξής στοιχεία για την οικονομική κατάσταση της Αργεντινής:
«Τον Απρίλιο 2011 το πρωτεύον πλεόνασμα της χώρας (από το οποίο εξαιρούνται οι πληρωμές τόκων) ανήρθε σε 1,97 δις πέσος, ενώ το Έλλειμμα (στο οποίο περιλαμβάνονται και οι πληρωμές τόκων) διαμορφώθηκε στα 411,8 εκατ. πέσος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο 2010 το πρωτεύον πλεόνασμα ήταν 1,88 δις πέσος και το Έλλειμμα 1,02 δις πέσος.
Η μείωση του Ελλείμματος κατά 78 % τον Απρίλιο 2011 (σε σχέση με τον Απρίλιο 2010) οφείλεται στην αύξηση των εσόδων κατά 32 % καθώς και στην αύξηση κατά 27 % (6,82 δις πέσος) του πρωτογενούς πλεονάσματος το α’ τετράμηνο 2011.
Τέλος η βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο 2011 σημείωσε αύξηση (σε σχέση με τον Απρίλιο 2010) ίση με 8 %»
Πως έφθασε η Αργεντινή σε αυτά τα εντυπωσιακά δημοσιονομικά αποτελέσματα;
Σε πολύ απλά Ελληνικά…
Η Αργεντινή ήταν μία χώρα που εφάρμοσε στο ακέραιο όλες τις συνταγές του ΔΝΤ κατά την...
δεκαετία του 1990-2000. Σκληρό νόμισμα το πέσος, συνδεδεμένο με το δολάριο σε κλειδωμένη ισοτιμία, Λιτότητα, Συρρίκνωση του Δημόσιου Τομέα, Ιδιωτικοποιήσεις ήταν τα οικονομικά πρότυπα που υιοθετήθηκαν και ενέπνευσαν τις οικονομικές πολιτικές που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις Αλφονσίν, Μένεθ και Ντε Λα Ρούα.
Αποτέλεσμα: μεγαλύτερα χρέη, ανεργία, ύφεση, και στο τέλος χρεοκοπία και οικονομική κατάρρευση το 2001.
Ακολούθησε μία περίοδος κυβερνητικού χάους και το 2003 εκλέγεται Πρόεδρος της χώρας ο Νέστωρ Κίρχνερ, ο οποίος προέρχονταν από την αριστερά των Περονιστών. Ακολουθεί μία πολιτική πραγματικά ριζοσπαστική. Κεντρικός πυρήνας αυτής της πολιτικής είναι η απομάκρυνση του ΔΝΤ από την Αργεντινή και η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Ο Νέστωρ Κίρχνερ τηρεί με ευλάβεια αυτή την πολιτική καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας του. Αποχωρεί από την Προεδρία το 2007 και τον διαδέχεται η γυναίκα του Κριστίνα Κίρχνερ, η οποία όπως είναι ευνόητο συνεχίζει την πολιτική του συζύγου της.
Σημειωτέον ότι ο Νέστωρ και η Κριστίνα Κίρχνερ, συνεργάζονται αποκλειστικά με τη Λέσχη του Παρισιού (ημιεπίσημος οργανισμός που συμμετέχουν εκπρόσωποι 19 κρατών και ασχολείται με θέματα δημόσιου χρέους) για τα θέματα της επαναδιαπραγμάτευσης. Δηλαδή συνεργάζονται με ένα ημιεπίσημο διακρατικό οργανισμό και αποφεύγουν με θρησκευτική ευλάβεια να συνεργάζονται με διαφόρων τύπων και αποχρώσεων επενδυτικούς συμβούλους όπως η περιβόητη Lazard που χρησιμοποιεί ο Γιώργος Παπανδρέου και η ηγετική του ομάδα.
Τα πραγματικά και τελικά αποτελέσματα της πολιτικής των Κίρχνερ στο πρόβλημα του χρέους αποτυπώνονται πάρα πολύ καλά στην προαναφερόμενη ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας. Ανάπτυξη και δημοσιονομική εξυγίανση καθώς και η εντυπωσιακή μείωση της φτώχειας και της ανεργίας τα τελευταία χρόνια.
Στον αντίποδα…
Ο Γιώργος Παπανδρέου και η ηγετική του ομάδα απορρίπτει μετά βδελυγμίας την οποιαδήποτε ακόμα και ήπια επαναδιαπραγμάτευση (αναδιάρθρωση) και εφαρμόζει απαρέγκλιτα και ευλαβικά τις συνταγές του ΔΝΤ.
Αποτέλεσμα: Ανεργία 15,9% και Ύφεση 4,8% (Δευκαλίων 16 Μαΐου) και διπλασιασμός του Χρέους από τον Φεβρουάριο στον Μάρτιο (Δευκαλίων 17 Μαΐου). Φυσικά οι τράπεζες που έχουν δανείσει το Ελληνικό Δημόσιο συνεχίζουν να καταγράφουν υπέρ κέρδη.
Μετά από αυτά, ο Γιώργος Παπανδρέου και η ηγετική του ομάδα δυσανασχετούν γιατί τους θεωρούμε και τους αποκαλούμε ότι συμπεριφέρονται και ενεργούν σαν να είναι υπάλληλοι Β΄ κατηγορίας του διεθνούς τραπεζικού κεφαλαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: