Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Πουλάνε ΟΤΕ, Ταμιευτήριο και φεύγει κόσμος από το Δημόσιο

Δραματικοί τόνοι από Παπανδρέου στο σημερινό υπουργικό

http://img.protothema.gr/E37C26CA849B9298795E9E35EA9069F3.jpg
Δραματικούς τόνους περιμένουν από τον πρωθυπουργό στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, τα οποία σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους εκφράζουν έντονη ανησυχία για την πορεία της χώρας, ενόψει ειδικά του υπαρκτού, ως φαίνεται, ενδεχόμενου να μη λάβουμε την 5η δόση του δανείου από την Τρόικα.

“Δεν έχει μιλήσει με τους περισσότερους από εμάς, δεν γνωρίζω εάν έχει μιλήσει κιόλας με κανέναν για το σημερινό υπουργικό συμβούλιο”, λέει στο protothema.gr κορυφαίος υπουργός , που ομολογεί ότι περιμένει μία τελείως διαφορετική εμφάνιση του Γ. Παπανδρέου σε σχέση λ.χ. με την πρόσφατη παρουσία του στο συνέδριο του Economist.

Άλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο κυριακάτικο ‘Έθνος” το είπε ξεκάθαρα: “Μη καταβολή της 5ης δόσης θα σήμαινε χρεοκοπία”.

Όπως, πάντως, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην προοπτική άμεσης πραγματοποίησης αποκρατικοποιήσεων, μεταξύ των οποίων ως δεδομένες πρέπει να θεωρούνται οι περιπτώσεις του ΟΤΕ – θα δοθεί επιπλέον ποσοστό στην Deutsche Telekom - και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, για το οποίο προφανώς θα υπάρξει διαγωνιστική διαδικασία.

Επιπλέον, ο Γ. Παπανδρέου θα επανέλθει στο θέμα της απομάκρυνσης εργαζομένων από το Δημόσιο – θα έχει ενδιαφέρον εάν θα χρησιμοποιηθεί ο όρος “απολύσεις” – ενώ την Τετάρτη αναμένεται οι αρμόδιοι υπουργοί να αναφερθούν σε συγκεκριμένους φορείς του Δημοσίου, από τους οποίους θα αποχωρήσουν υπάλληλοι.

Το σίγουρο είναι ότι ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στο αίτημα για συναίνεση από τα υπόλοιπα κόμματα - κάτι άλλωστε που εκφράζουν όλο και πιο συχνά κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ - τη στιγμή που η συναίνεση ανάμεσα στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι αμφίβολη!

Το τελευταίο διάστημα, τρία κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο αντιπρόεδρος Θεόδωρος Πάγκαλος αναφέρθηκαν στην ανάγκη να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ή άλλα νομοθετήματα (Βενιζέλος) με 180 ψήφους στη Βουλή.

“Μπαμπούλας” οι εκλογές


Παρ’ όλα αυτά, πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν ακόμα να απαντήσουν ευθεώς αν θα ψηφίσουν ή όχι το Μεσοπρόθεσμο. Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις οργιάζουν, ωστόσο ελάχιστοι είναι εκείνοι που μέχρι να γίνει γνωστό το Πρόγραμμα , βγαίνουν να εκφράσουν αντιρρήσεις. Γι’ αυτούς που παρατηρούν στενά την κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος οι εκκλήσεις, ιδιαίτερα από πλευράς του αντιπροέδρου, για ψήφιση του επερχόμενου Προγράμματος με 180, θυμίζει περισσότερο επιχείρηση «μαντρώματος» των εντός των τειχών και όχι τόσο ρεαλιστικό κάλεσμα προς την αντιπολίτευση.

Σήμερα θα ανακοινωθούν ορισμένα βασικά σημεία του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου τα οποία θα συζητηθούν εντός της εβδομάδας στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ και έπειτα, ίσως στις αρχές της επόμενης, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Θα έχει προηγηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τους αρχηγούς τους κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλην της Αλέκας Παπαρήγα (κατόπιν δικής της άρνησης).

Η δύσκολη όμως διαβούλευση θα γίνει με τους παράγοντες του κόμματος, είτε αυτοί λέγονται βουλευτές, είτε συνδικαλιστές. Μπορεί με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ να παίρνει παράταση, όμως εκατοντάδες άλλοι οργανισμοί που θα κλείσουν ή θα ιδιωτικοποιηθούν, θα δημιουργήσουν εξίσου μεγάλο πρόβλημα.

Επιπλέον, πρόκειται άμεσα το κυβερνητικό επιτελείο να προχωρήσει στο άνοιγμα επαγγελμάτων, το οποίο ναι μεν έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, όμως δεν έχει εφαρμοστεί προκαλώντας προβληματισμό στα στελέχη της Τρόικας για το κατά πόσο το Μεσοπρόθεσμο αν και θα ψηφιστεί, θα προχωρήσει άμεσα η εφαρμογή του.

Έτσι περισσότερα από εκατό επαγγέλματα θα επιχειρηθεί να ανοίξουν και πολλοί προβλέπουν ότι το «καυτό» καλοκαίρι των αντιδράσεων του 2010, θα θυμίζει όαση μπροστά σε αυτό που έρχεται φέτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: