Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

AΠΕΧΟΥΝ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΣ- ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ


ρεπορταζ:Αγγελος Κωβαιος


Με ανοικτό το ενδεχόμενο εκδήλωσης έντονων εσωκομματικών αντιδράσεων που απειλεί να σκιάσει το πανηγυρικό του χαρακτήρα, συνεδριάζει από σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ...
Τα μεγαλύτερα προβλήματα στο κυβερνών κόμμα προκαλούν ως τώρα οι συνδικαλιστές του ΠαΣοΚ και ειδικότερα οι επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων της χώρας. Οι κκ. Ι. Παναγόπουλος της ΓΣΕΕ και Σπ. Παπασπύρος της ΑΔΕΔΥ αποφάσισαν χθες να απέχουν επιδεικτικά από κομματικές συνεδριάσεις όπως αυτή του Σαββατοκύριακου και τονίζουν ότι υπό τις παρούσες συνθήκες κομματική και συνδικαλιστική ιδιότητα είναι απολύτως ασύμβατες. Διαψεύδουν ωστόσο κάθε φημολογία ότι επίκειται αποχώρησή τους από το ΠαΣοΚ. Πολύ πιο μαχητική στάση λέγεται ότι σκοπεύουν να τηρήσουν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου που συμπίπτει να είναι εκπρόσωποι των συνδικαλιστών στη ΔΕΗ και στον ΟΣΕ. Μεταξύ αυτών ο κ. Ν. Φωτόπουλος της ΓΕΝΟΠ, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες κινήθηκε παρασκηνιακά τις προηγούμενες ημέρες, με στόχο τη διοργάνωση ομάδων αντίδρασης στην κυβερνητική πολιτική ακόμη και κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου. Τέτοιου τύπου αντιδράσεις όμως είναι χαρακτηριστικό ότι αποδοκιμάζονται εμμέσως πλην σαφώς τόσο από τη ΓΣΕΕ όσο και από την ΑΔΕΔΥ, με το σκεπτικό ότι έχουν περισσότερο συντεχνιακά χαρακτηριστικά και εν τέλει προκαλούν τους πολίτες.


Τον κατάλογο των υποψηφιοτήτων αναμένει, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο κ. Γ. Παναγιωτακόπουλος ο οποίος αντιτίθεται συνολικά στην κυβερνητική πολιτική. Σύμφωνα με όσα έχει αφήσει να εννοηθούν τις τελευταίες ημέρες, αν οι υποψήφιοι που ανακοινωθούν έχουν «υπερκομματικά χαρακτηριστικά» ή δεν είναι αμιγώς πολιτικά στελέχη, η τοποθέτησή του θα είναι... θεαματική.


Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι τοποθετήσεις τού πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικού μπλοκ, από στελέχη όπως οι κκ. Ν. Μπίστης, Ι. Νικολάου , Μ. Νεονάκης κ.ά. οι οποίοι είχαν διαφωνήσει προκαταβολικά με το μνημόνιο, όταν επέκριναν την κυβέρνηση ήδη από τον Μάρτιο και ενώ οργίαζε η φημολογία περί προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ.


Γεγονός είναι πάντως ότι το πρόγραμμα δεν ευνοεί τις δημόσιες εκδηλώσεις αντιδράσεων, καθώς ο χρόνος για τις τοποθετήσεις στελεχών έχει περιοριστεί σε ένα τρίωρο, μεταξύ 12.00 και 15.00 αύριο το μεσημέρι και αφότου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και οι ανακοινώσεις των υποψηφίων περιφερειαρχών και υποψηφίων δημάρχων του ΠαΣοΚ στις μεγάλες πόλεις.


Κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας οι συνεδριάσεις θα είναι κατανεμημένες σε θεματικές ενότητες, δεν θα λειτουργήσει η Ολομέλεια και οι όποιες τοποθετήσεις θα έχουν χαρακτήρα «εποικοδομητικής συζήτησης». Οι θεματικές ενότητες αντιστοιχούν, σύμφωνα με τους διοργανωτές, στις κυβερνητικές προτεραιότητες και θεωρητικώς προσφέρουν πεδίο για συζητήσεις και επισημάνσεις, χωρίς όμως να εγγυάται κανείς ότι θα ενσωματωθούν προτάσεις στον ήδη υπάρχοντα σχεδιασμό του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα «εργαστήρια», όπως έχουν ονομαστεί, στα οποία θα γίνουν οι συζητήσεις έχουν την εξής θεματολογία: Παιδεία και Μεταρρυθμίσεις, Κοινωνικό Δίχτυ Προστασίας, Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αναβάθμιση του ΕΣΥ, Βιώσιμη Ανάπτυξη και Καινοτομία στη Δημόσια Διοίκηση/ Συμμετοχή στην Αλλαγή. Σύμφωνα πάντως με συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ο κ. Παπανδρέου σκοπεύει να παραστεί και να συμμετάσχει στα εργαστήρια αυτά, τα οποία πρωτολειτούργησαν με παρεμφερή μορφή στο Συνέδριο του 2005.


«Αντίο» είπε ο κ. Μητρόπουλος


Την απόφασή του να μη συμμετάσχει στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ υπέβαλε χθες ο εργατολόγος κ. Αλ. Μητρόπουλος . Με την απόφασή του αυτή ανοίγει ο δρόμος για την επίσημη ανακοίνωση του ονόματός του ως υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής με τον ΣΥΡΙΖΑ, θέμα που αναμένεται να ξεκαθαρίσει κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.


Την απόφασή του να απέχει από το Εθνικό Συμβούλιο γνωστοποίησε ο κ. Μητρόπουλος με επιστολή του στον Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου κ. Σωκ. Ξυνίδη και ενώ πληροφορίες ανέφεραν ότι ανάλογες κινήσεις αναμένονταν εντός της τριήμερης συνεδρίασης και από άλλα στελέχη του ΠαΣοΚ που αντιτίθενται στην πολιτική του μνημονίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: