Παρασκευή, 14 Μαΐου 2010

Συνάντηση Ερντογάν και Φ. Πετσάλνικου στη Βουλή

nooz.gr
Μέσα σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα και με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να χαρακτηρίζει δύο φορές ιστορικής σημασίας την επίσκεψη του στην Ελλάδα και τον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, να εύχεται η επίσκεψη αυτή να είναι η απαρχή για την περαιτέρω βελτίωση και εμβάθυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού της γείτονος στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Ο Ρ. Τ. Ερντογάν, έδωσε έμφαση όχι μόνο στις 21 συμφωνίες και μνημόνια που θα υπογραφούν και αφορούν πολιτικά, στρατιωτικά, οικονομικά, πολιτιστικά ή τουριστικά θέματα, αλλά και στις επαφές που θα έχουν Έλληνες κα Τούρκοι επιχειρηματίες, αναζητώντας τρόπους συνεργασίας. Δεν παρέλειψε δε να τονίσει ότι στην επίσκεψη του αυτή συνοδεύεται από πολυάριθμη αντιπροσωπεία, η οποία αποτελείται από 320 άτομα.

«Η επίσκεψη μας στην Ελλάδα θεωρείται από εμάς ιστορική και έχει ιδιαίτερη σημασία. Είναι ευκαιρία να συζητήσουμε πολιτικά, στρατιωτικά, οικονομικά, τουριστικά και πολιτιστικά θέματα που ενδιαφέρουν τις δύο χώρες», τόνισε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Ήρθα συνοδευόμενος από μια αντιπροσωπεία 320 ατόμων και με την ολοκλήρωση των επαφών μας θα υπογραφούν 21 συμφωνίες. Αυτό, αυξάνει την σύσφιξη των σχέσεων μας και είναι ιστορικής σημασίας. Την ίδια ώρα που εμείς θα συζητάμε τα πολιτικά, στρατιωτικά, οικονομικά θέματα και θα αναζητούμε τρόπους συνεργασίας, από την άλλη οι επιχειρηματίες των δύο χωρών θα συζητούν τους τομείς όπου θα μπορούσαν να έχουν συνεργασία».

«Σαν δύο φιλικές γειτονικές χώρες,οικοδομούμε ένα μέλλον ειρηνικό ακόμα καλύτερο», κατέληξε ο κ. Ερντογάν.

«Εύχομαι εκ μέρους όλων των βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου η επίσκεψη, οι συνομιλίες και οι επαφές που θα έχετε στην Ελλάδα, να είναι ιδιαίτερα παραγωγικές, επ' ωφελεία και των δυο λαών»,υπογράμμισε, καλοσωρίζοντας τον τούρκο πρωθυπουργό στη Βουλή,ο κ. Φ. Πετσάλνικος και συμπλήρωσε: «Είμαστε γείτονες. Και στην Ελλάδα λέμε ότι τον πρώτο που βλέπουμε είναι ο γείτονας μας».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Φ. Πετσάλνικος στη συγκρότηση του Ανώτατου Συμβουλίου των δυο χωρών λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εύχομαι, το Ανώτατο Συμβούλιο που έχει συγκροτηθεί για πρώτη φορά, να αποτελέσει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την περαιτέρω βελτίωση και σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας -Τουρκίας».

«Εύχομαι η επίσκεψη σας εδώ να είναι μια νέα αρχή για την βελτίωση και εμβάθυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, στο πλαίσιο πάντα της εμπέδωσης της ειρήνης και ασφάλειας στη περιοχή»,κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: