Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Τουλάχιστον 20 συμφωνίες θα υπογράψουν Ελλάδα-Τουρκία

Στην Αθήνα ο Ερντογάν

.protothema.gr
Αν και τυπικώς η μετάβαση του πρωθυπουργού της Τουρκίας στην Αθήνα χαρακτηρίζεται ως επίσκεψη εργασίας, το απόγευμα της Παρασκευής θα υπογραφούν τουλάχιστον 20 συμφωνίες για την ενίσχυση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας σε τομείς όπως η οικονομία, το περιβάλλον, η ενέργεια, η εκπαίδευση, η έρευνα και τεχνολογία, η προστασία του πολίτη, οι μεταφορές, ο πολιτισμός, ο τουρισμός και οι εξωτερικές σχέσεις.

Η λίστα με τις συμφωνίες που θα συνυπογράψουν το απόγευμα της Παρασκευής οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας οριστικοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής, έπειτα από σχεδόν ολοήμερες συζητήσεις ανάμεσα σε υπηρεσιακούς παράγοντες από τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών.

Η λογική που ακολουθήθηκε ήταν να επιλεγούν τομείς όπου τα αποτελέσματα θα μπορέσουν να φανούν άμεσα, με αιχμή τη συνεργασία στο οικονομικό επίπεδο.

Αφού κατέληξαν στη σύνταξη του καταλόγου που όπως πληροφορείται το protothema.gr περιλαμβάνονται τουλάχιστον 20 συμφωνίες, οι διπλωμάτες των δύο χωρών δείπνησαν στο εστιατόριο «Μύλος» του ξενοδοχείου Χιλτον που έχει καταλύσει η τουρκική αντιπροσωπεία. Στο δείπνο που παρέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας συμμετείχαν και οι 10 Τούρκοι υπουργοί που έφτασαν στην Αθήνα περίπου στις 22.00 το βράδυ της Παρασκευής: ο αναπληρωτής πρωθυπουργός κ. Αλί Μπαμπατσάν, ο υπουργός Επικρατείας κ. Ζαφέρ Τσαγλαϊάν, ο επίσης υπουργός Επικρατείας κ. Εγκεμέν Μπαγίς, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μπεσίρ Αταλάι, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, η υπουργός Παιδείας κ. Νιμέτ Τσουμπουκτσού, ο υπουργός Μεταφορών κ. Μπιανλί Γιλντιρίμ, ο υπουργός Ενέργειας κ. Τανέρ Γιλντίζ, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Ερτουγρούλ Γκιουνάι και ο Τούρκος υπουργός Περιβάλλοντος κ. Βεϊσέλ Ερογλου. Δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν το μενού περιελάμβανε πιάτα από την πολίτικη κουζίνα.

Στο δείπνο συμμετείχαν και οι υπηρεσιακοί παράγοντες που συνδιαμόρφωσαν τη λίστα των συμφωνιών, δηλαδή ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Φεριντούν Σινιρλίογλου και ακόμη δύο υψηλόβαθμοι Τούρκοι διπλωμάτες και από εληνικής πλευράς ο γενικός γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Ιωάννης Αλέξιος Ζέπος, ο διευθυντής στο διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού κ. Δημήτρης Παρασκευόπουλος και ο πρέσβης κ. Ελευθέριος Αγγελόπουλος, διευθυντής της Β’ γενικής διεύθυνσης οικονομικών σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών.
Πριν την πανηγυρική σύγκληση του Ανωτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας που προγραμματίζεται για τις τέσσερις το μεσημέρι της Παρασκευής, οι συναρμόδιοι υπουργοί θα συζητήσουν τις λεπτομέρειες των συμφωνιών που θα επικυρωθούν αργότερα. Από ελληνικής πλευράς θα λάβουν μέρος οκτώ υπουργοί : ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, η κυρία Λούκα Κατσέλη, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο κ. Παύλος Γερουλάνος, ο κ. Δημήτρης Ρέππας, η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, ο κ. Γιάννης Ραγκούσης και η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου.

Αυτή θα είναι και η αναλογία στο κοινό υπουργικό συμβούλιο Ελλάδας και Τουρκίας. Οκτώ Έλληνες υπουργοί και δέκα Τούρκοι, υπό την κοινή προεδρία των κυρίων Παπανδρέου και Ερντογάν.
Ελληνοτουρκικός διάλογος στον καιρό της… χρεοκοπίας
Στο ερώτημα κατά πόσο η κυβέρνηση έχει την ισχύ να συζητά και να διαβουλεύεται με την Τουρκία υπό το καθεστώς της οικονομικής κατάρρευσης, η αντιπολίτευση έχει ζητήσει από τον κ. Παπανδρέου να μην διαπραγματευθεί τα εθνικά θέματα.

Το ότι είμαστε αδύνατοι οικονομικά ίσως είναι ένας παραπάνω λόγος για να συζητήσεις και να εμβαθύνεις την οικονομική συνεργασία, απαντά ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ελληνοτουρκική προσέγγιση και η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας προσφέρει εγγυήσεις ότι δεν θα υπάρξουν ανεπιθύμητες παρενέργειες ως αποτέλεσμα πιθανών τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο.
Ο ίδιος αξιωματούχος επισημαίνει ότι μιλάμε για έναρξη διαδικασίας συνεργασίας και όχι συνολικής διαπραγμάτευσης με την Τουρκία και προσθέτει ότι ουδείς πρέπει να έχει προσδοκίες ότι όλα τα θέματα θα τεθούν προς συζήτηση ή πολύ περισσότερο ότι θα λυθούν. Για την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, η συζήτηση των θεμάτων που θα επιλεγούν από τους δύο πρωθυπουργούς δεν θα γίνει με τρόπο δεσμευτικό…

Ο κ. Παπανδρέου δεν έχει κρύψει την στρατηγική του απόφαση να συνεχίσει την πολιτική που ακολουθήθηκε το διάστημα 1999-2004 στα ελληνοτουρκικά, όταν ο σημερινός πρωθυπουργός κατείχε τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

Από την πλευρά του, ο κ. Ερντογάν επιχειρεί να αξιοποιήσει την επίσκεψή του και σε επικοινωνιακό επίπεδο. Θέλει να εμφανίσει την Τουρκία σαν μία ανερχόμενη οικονομική δύναμη και μια περιφερειακή υπερδύναμη που λαμβάνει πρωτοβουλίες για την μείωση των εξοπλισμών.
Η ελληνική κυβέρνηση απαντά ότι η αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών είναι ο στόχος και ότι προκειμένου να επιτευχθεί, η Τουρκία θα πρέπει να αλλάξει την σημερινή συμπεριφορά της η οποία οδηγεί σε εντάσεις.
Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναμένουν πρακτικά δείγματα που θα αποδεικνύουν τη βούληση της Άγκυρας να εφαρμόσει πολιτική μηδενικών προβλημάτων με τις γειτονικές της χώρες. Για όποια σημασία έχει ωστόσο, στις επίσημες συζητήσεις δεν θα λάβουν μέρος οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας των δύο χωρών. Οπότε και η φιλολογία περί μείωσης αμοιβαίας των εξοπλισμών καθίσταται μάλλον ένα πυροτέχνημα και μια έκφραση καλών προθέσεων από την πλευρά του κ. Ερντογάν.

Κυβερνητικός αξιωματούχος τονίζει ότι η επίσκεψη του κ. Ερντογάν είναι και ένα τεστ για να διαπιστωθεί η ειλικρίνεια των μηνυμάτων και των προθέσεων της Άγκυρας, αναλόγως εάν θα εγκαταλειφθούν οι επιθετικές πρακτικές στο Αιγαίο.

Και επί του παρόντος δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι παραλλήλως με την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις διεξάγουν αεροναυτικές ασκήσεις στο κεντρικό Αιγαίο. Με την ευκαιρία των παιγνίων αυτών, οι τουρκικές φρεγάτες αποπειράθηκαν τέσσερις φορές να ελέγξουν την ταυτότητα ελληνικών μαχητικών που πετούσαν στο FIR Αθηνών. Η ενέργεια αυτή ήταν απολύτως προσχηματική, αφού από τον κωδικό IFF οι Τούρκοι πριν αποκτήσουν οπτική επαφή με τα μαχητικά γνώριζαν ότι πρόκειται για ελληνικά αεροσκάφη.

Εμμέσως προσπάθησαν να ελέγξουν την εναέρια κυκλοφορία στο FIR Αθηνών και ουσιαστικά το ελληνικό υπουργείο Άμυνας αθώωσε την τουρκική πλευρά ανακοινώνοντας ότι «το περιστατικό δεν αξιολογείται, από στρατιωτικής πλευράς, ως ιδιαίτερης βαρύτητας, επειδή η κλήση πραγματοποιήθηκε λόγω της ταυτόχρονης παρουσίας στην περιοχή, αφενός μεν, ελληνικών αεροσκαφών και αφετέρου δε, τουρκικών πολεμικών πλοίων που μετείχαν στην άσκηση».
Από τις διερευνητικές επαφές που η Αθήνα και η Άγκυρα επιχειρούν να αναθερμάνουν, μέχρι την παράνομη μετανάστευση, την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, το Κυπριακό, ενδεχομένως και το θέμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται να αποσαφηνιστεί αν ο κ. Ερντογάν θα θέσει θέμα μειονότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: