Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Διήμερη επίσημη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

nooz.gr
Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, αρχίζει το μεσημέρι την επίσημη διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν συνοδευόμενος από 10 υπουργούς του και 100 επιχειρηματίες.

Το απόγευμα οι Πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας θα υπογράψουν την ιδρυτική διακήρυξη του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας στο οποίο συμμετέχουν δέκα υπουργοί από κάθε πλευρά. Απουσιάζουν όμως τα υπουργεία άμυνας των δύο χωρών.

Νωρίτερα στις 12:00 ο κ. Ερντογάν θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, στις 12:30 θα παρακαθίσει σε γεύμα με τον Πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου, στις 13:30 θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο και στις 15:00 με τον Πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

Στις 18:00 έχει προγραμματισθεί συνέντευξη τύπου στο Hilton και αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, πάλι υπό την προεδρία των δύο πρωθυπουργών, το οποίο συνδιοργανώνει ο ΣΕΒ. Στο Φόρουμ θα συμμετάσχουν οι 100 επιχειρηματίες που συνοδεύουν τον τούρκο πρωθυπουργό.

Στις 9:00 μ.μ. θα παρατεθεί επίσημο δείπνο από τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου προς τιμήν του κ. Ερντογάν και της συζύγου του Εμινέ.

Στις 10.00 π.μ. του Σαββάτου ο έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τούρκους δημοσιογράφους στο Μουσείο Μπενάκη

Στις 12.20 μ.μ. θα υπάρξει γεύμα του πρωθυπουργού και της συζύγου του με τον κ. Ερντογάν και τη σύζυγό του στο εστιατόριο Ιθάκη.

Με τις συμφωνίες που αναμένεται να υπογραφούν, οι δύο πλευρές επιθυμούν να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, με αύξηση των τουρκικών επενδύσεων στην Ελλάδα, όσο και στους τομείς του περιβάλλοντος και του τουρισμού.

Στο τραπέζι της συζήτησης αναμένεται να τεθεί, επίσης, το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο, το ζήτημα της αμοιβαίας μείωσης των εξοπλισμών, το Κυπριακό αλλά και το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας το οποίο θέτει επίμονα η τουρκική πλευρά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ερντογάν, σε αντίθεση με την επίσκεψη του 2004, δεν θα επισκεφτεί τη Θράκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: