Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

"Αφετηρία αναβάθμισης των ελληνοτουρκικών σχέσεων"

nooz.gr
Σε εξέλιξη αυτή την ώρα η συνάντηση του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, με τον τούρκο ομόλογο του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Ο τούρκος ηγέτης συνοδεύεται από 10 υπουργούς του και 100 επιχειρηματίες.

Κατά τη συνομιλία τους, ο Γ. Παπανδρέου έκανε αναφορά στον ιστορικό χαρακτήρα της επίσκεψης, με τον ο κ. Ερντογάν να συμφωνεί, σημειώνοντας ότι αμφότερες οι πλευρές εργάστηκαν πολύ.

Καλωσορίζοντας τον τούρκο πρωθυπουργό ο κ. Παπανδρέου τον ρώτησε για τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον κ. Ερντογάν να απαντά ότι "ο πρόεδρός σας είναι ακμαίος".

Συνάντηση Παπούλια- Ερντογάν


Ο κ. Ερντογάν μετέβη αρχικά στο προεδρικό Μέγαρο, όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στη συνομιλία του με τον Κ. Παπούλια, ο τούρκος ηγέτης είπε ότι η επίσκεψη αυτή αποτελεί "αφετηρία για την αναβάθμιση των ελληνοτουρκικών σχέσεων", ενώ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε η επίσκεψη να έχει καλά αποτελέσματα και να "ενισχυθεί το κλίμα συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες". "Παραμένουμε γείτονες, είμαστε γείτονες και πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες", τόνισε.

Από την μεριά του ο κ. Ερντογάν ευχαρίστησε τον κ. Παπούλια, επισήμανε ότι είναι η τρίτη επίσκεψη που πραγματοποιεί στο Μέγαρο. Ο κ. Ερντογάν περιέγραψε την επίσκεψη ως άκρως σημαντική και ιστορική, σημειώνοντας ότι ήρθε με 10 υπουργούς: "συνολικά είμαστε 320 άτομα" είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθεί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, Φ. Πετσάλνικο και με τον Πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά.

Ιδρυτική διακήρυξη

Το απόγευμα Παπανδρέου και Ερντογάν θα υπογράψουν την ιδρυτική διακήρυξη του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας, στο οποίο συμμετέχουν δέκα υπουργοί από κάθε πλευρά. Απουσιάζουν όμως τα υπουργεία Άμυνας των δύο χωρών. Οι επαφές μεταξύ των υπουργών έχουν ξεκινήσει με πυρετώδεις ρυθμούς από το πρωϊ της Παρασκευής προκειμένου να προετοιμαστούν οι 21 συμφωνίες που προβλέπεται να υπογραφούν μεταξύ των δύο χωρών.

Στις 18:00 έχει προγραμματισθεί συνέντευξη Τύπου στο Hilton και αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, πάλι υπό την προεδρία των δύο πρωθυπουργών, το οποίο συνδιοργανώνει ο ΣΕΒ. Στο Φόρουμ θα συμμετάσχουν οι 100 επιχειρηματίες που συνοδεύουν τον τούρκο πρωθυπουργό. Στις 9:00 μ.μ. θα παρατεθεί επίσημο δείπνο από τον Γ. Παπανδρέου προς τιμήν του κ. Ερντογάν και της συζύγου του Εμινέ.

Τον κ. Ερντογάν υποδέχθηκε- στις 12:00- στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος", ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος

Στις 10.00 π.μ. του Σαββάτου ο έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τούρκους δημοσιογράφους στο Μουσείο Μπενάκη. Στις 12.20 μ.μ. θα υπάρξει γεύμα του πρωθυπουργού και της συζύγου του με τον κ. Ερντογάν και τη σύζυγό του στο εστιατόριο Ιθάκη.

Με τις συμφωνίες που αναμένεται να υπογραφούν
, οι δύο πλευρές επιθυμούν να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, με αύξηση των τουρκικών επενδύσεων στην Ελλάδα, όσο και στους τομείς του περιβάλλοντος και του τουρισμού.

Στο τραπέζι της συζήτησης αναμένεται να τεθεί, επίσης, το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο, το ζήτημα της αμοιβαίας μείωσης των εξοπλισμών, το Κυπριακό αλλά και το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας το οποίο θέτει επίμονα η τουρκική πλευρά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ερντογάν, σε αντίθεση με την επίσκεψη του 2004, δεν θα επισκεφτεί τη Θράκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: