(από ΤΑ ΝΕΑ)
fimotro
Λιμνάζουν επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια ύψους τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ, όπως παραδέχθηκε η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη κατά την...
ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). «Είναι ακατανόητο», τόνισε... χαρακτηριστικά η κ. Μπιρμπίλη, «επενδύσεις ισχύος 1.615 ΜW που αντιστοιχούν σε συνολική αξία που υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ να λιμνάζουν και η πολιτεία να μην αντιδρά. Υπάρχουν επιπρόσθετα αιτήσεις από τη διετία 2004-2005 για άλλα 2.700 ΜW αξίας άλλων τόσων ευρώ, που και αυτά είναι εγκλωβισμένα σε διάφορα στάδια της αδειοδοτικής διαδικασίας». Το κείμενο του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στην Ολομέλεια χωρίς πολλές αλλαγές από εκείνο που είχε δοθεί στη δημοσιότητα στα τέλη Απριλίου επιταχύνει τη διαδικασία αδειοδότησης για επενδύσεις ΑΠΕ, που από τα 5 και πλέον χρόνια μειώνεται περίπου στο μισό (2-2 1/2 χρόνια), σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς. Δίνεται επίσης μπόνους 20% στις σημερινές τιμές της πωλούμενης πράσινης κιλοβατώρας για όσα έργα ΑΠΕ γίνουν από εδώ και πέρα χωρίς επιδοτήσεις για το σκέλος της κατασκευής (δεν θα το προβλέπει ο υπό κατάρτιση αναπτυξιακός νόμος), όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος. Το ποσοστό 20% ισχύει για αιολικά πάρκα άνω των 50 kW, υδροηλεκτρικά και γεωθερμικά έργα, αλλά δεν θα ισχύει, όπως προέβλεπε το αρχικό κείμενο, για τις μικρές ανεμογεννήτριες (κάτω των 50 kW), εφόσον δεν επιδοτείται το σκέλος κατασκευής τους.
Δίνεται ακόμη η δυνατότητα κατασκευής ιδιωτικών δικτύων. Δηλαδή, ιδιώτες θα μπορούν να υλοποιήσουν έργα διασύνδεσης των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα, εισπράττοντας κατά 25% υψηλότερη τιμή για την παραγόμενη από ΑΠΕ ενέργεια, εφόσον όμως αναλαμβάνουν εκείνοι το κόστος. Επιπλέον, συστήνεται υπηρεσία “οne stop shop” για την έκδοση αδειών σε χρόνο- εξπρές, ο επικεφαλής της οποίας ωστόσο θα είναι μετακλητός υπάλληλος, γεγονός που σημαίνει ότι όταν θα αλλάζει η κυβέρνηση ή ακόμη και ο υπουργός, θα παύει η θητεία του. Ετσι όμως δεν διασφαλίζεται η συνέχεια της διοίκησης και το πρόσωπο αυτό αποκτά πολιτικά χαρακτηριστικά.
Οι αλλαγές στο τελικό κείμενο
Ενέργεια από σκουπίδια: Κατόπιν αντιδράσεων από περιβαλλοντικές οργανώσεις για την ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων, καθορίζεται ότι η βιομάζα που προέρχεται από αυτά δεν θα απολαμβάνει τις αυξημένες επιδοτούμενες τιμές που απολαμβάνουν οι εγκαταστάσεις βιομάζας που προέρχονται από άλλη πρώτη ύλη (δασικά, αγροτικά απόβλητα). Ενώ η ενέργεια από τις τελευταίες θα πληρώνεται σε τιμές 150-200 ευρώ/ ΜWh, η βιομάζα από σκουπίδια θα ορίζεται σε 87,85 ευρώ/ ΜWh.
Αποσύρθηκε το άρθρο για την επιδότηση μονάδων αιχμής (μικρές ευέλικτες μονάδες, ικανές να “ανάβουν” γρήγορα και να καλύπτουν τις ανάγκες του συστήματος, όταν τα αιολικά πάρκα σταματούν ξαφνικά να παράγουν ενέργεια λόγω άπνοιας): Αποσύρθηκε αιφνιδίως από το τελικό κείμενο η διάταξη για τις μονάδες αιχμής, που είχε ανάψει φωτιές στην ενεργειακή αγορά. Το υπουργείο θορυβήθηκε από την επιστολή που του απέστειλε το συλλογικό όργανο των ιδιωτών επενδυτών οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην αγορά με δικές τους μονάδες και έκανε λόγο για φωτογραφική διάταξη υπέρ συγκεκριμένου επιχειρηματικού ομίλου. Η επίμαχη ρύθμιση επιδοτούσε με ισχυρά οικονομικά κίνητρα της τάξης των 100.000 ευρώ/ ΜW ετησίως (έναντι 70.000 ευρώ/ΜW με το προηγούμενο καθεστώς) μονάδες αιχμής ισχύος έως 150 ΜW και για περίοδο έως 5 έτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου