Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Ναι, τυπώνουμε χρήμα, αλλά αυτό είναι ευρώ!

Επίσημη δήλωση του διευθυντή του Νομισματοκοπείου

Απάντηση στη φημολογία πως στο Χολαργό «βγαίνει καπνός» και «τυπώνονται δραχμές», ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύκτας, δίνει ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος για τη λειτουργία του Εθνικού Νομισματοκοπείου και διευθυντής του, κ. Τίμος Καρακούσης.

Τις προηγούμενες μέρες, διαστάσεις "επιδημίας" πήρε η μαζική ψύχωση των νεοελλήνων οι οποίοι κατά χιλιάδες έγιναν δέκτες πληροφοριών "από πρώτο χέρι", "μέσα από το Χολαργό" όπου εδρεύει και λειτουργεί το Εθνικό Νομισματοκοπείο, ότι "τυπώνονται δραχμές" και έτσι προετοιμάζεται η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη.
Οι φήμες επέμεναν, σαν να μην έφταναν όσα χαρτονομίσματα "τυπώθηκαν" –με βάση ανάλογες φημολογίες- στις αρχές του 2010 και το δίμηνο Μαρτίου- Απριλίου.

Ωστόσο η μαρτυρία του διευθυντή του Ιδρύματος Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών στο Χολαργό, είναι κάτι παραπάνω από καταλυτική: «κατηγορηματικά σας διαβεβαιώνουμε ότι στο Ίδρυμα τυπώνονται κέρματα και εκτυπώνονται χαρτονομίσματα, αλλά αποκλειστικά και μόνο ευρώ… Πρέπει να μπει τέλος σε αυτήν την ανυπόστατη φημολογία ότι στο Ίδρυμά μας τυπώνεται άλλο νόμισμα» λέει ο ίδιος, αποφεύγοντας να αναφερθεί ευθέως σε … δραχμές, φοίνικα ή μνα.

Οι μήτρες για τη δραχμή βρίσκονται στο …Μουσείο!

«Τα στοιχεία παραγωγής της δραχμής, δηλαδή οι μήτρες για τα κέρματα και οι πλάκες εκτύπωσης για τα χαρτονομίσματα βρίσκονται μόνο στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος. Από το 2001 μέχρι σήμερα τυπώνονται μόνο ευρώ τονίζει.

Η δουλειά στο «Θόλο» του Νομισματοκοπείου συνεχίζεται. Με τις ίδιες μηχανές που κάποτε τυπώνονταν οι δραχμές και με την προσθήκη ορισμένων νέων που αγοράστηκαν το 2004…

Κέρματα και χαρτονομίσματα μικρής αξίας (10-20 ευρώ) που βγαίνουν "ζεστά- ζεστά" από την ειδική έξοδο των μηχανών, είναι η "χειροπιαστή" απόδειξη ότι στο Νομισματοκοπείο Αθηνών συνεχίζεται καθημερινά από το νωρίς το πρωί –και μέχρι τις 2 το μεσημέρι- να κόβονται αποκλειστικά ευρώ.

Τι γίνεται όμως τις άλλες ώρες, όταν στο "εργοστάσιο" εξακολουθεί να εργάζεται κόσμος; Σε μια έκταση 19 στρεμμάτων το νομισματοκοπείο δεν τυπώνει μόνο ευρώ… Εκεί τυπώνονται και τα διαβατήρια, ενώ από καιρό εις καιρό τυπώνονταν γραμματόσημα και τα έντυπα ασφαλείας των τραπεζών!

Το ελληνικό νομισματοκοπείο κέρδισε πέρυσι έπαινο ανάμεσα στους ευρωπαίους "ανταγωνιστές" του, για την καλύτερη κατασκευή χαρτονομίσματος.
Μέσα στην οικονομική κρίση όμως -και στις φήμες- το επίτευγμα δεν γιορτάστηκε ανάλογα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: