Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Έξι νόμοι σε 3 εβδομάδες στα... πόδια του ΔΝΤ

Αγώνας για την αξιολόγηση του Ιουλίου

protothema.gr
Με διαδικασίες-εξπρές η κυβέρνηση προωθεί έξι νομοσχέδια μέσα στον Ιούνιο, ξεπερνώντας ακόμα και το αυστηρό χρονοδιάγραμμα για το οποίο έχει δεσμευτεί η χώρα απέναντι στους δανειστές της.

Αρχή θα γίνει σε λίγες εβδομάδες με το Ασφαλιστικό. Παρότι το Μνημόνιο προβλέπει κατάθεση νομοσχεδίου έως το Σεπτέμβριο, τα υπουργεία Οικονομικών (Παπακωνσταντίνου), Εργασίας (Λοβέρδος) και Άμυνας (Βενιζέλος) θα καταθέσουν ταυτόχρονα στη Βουλή δύο νομοσχέδια για το νέο συνταξιοδοτικό σύστημα που θα αφορά αδιακρίτως όλους τους εργαζόμενους: ανταποδοτικό σύστημα για πλήρη σύνταξη με 40 χρόνια δουλειάς και "ψαλίδι" στις "υψηλές" συντάξεις (1.200 ευρώ και άνω) στον ιδιωτικό τομέα, εξομοίωση των ορίων ηλικίας των γυναικών με εκείνα των ανδρών στο δημόσιο, "φρένο" στις συντάξεις στα 40 για τους ένστολους.

Με βάση τις ρυθμίσεις αυτές πάντως για το δημόσιο τομέα, τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας, στην κυβέρνηση φοβούνται μαζικό κύμα φυγής από την υπηρεσία χιλιάδων υπαλλήλων –που θα απειλούσε τα «καχεκτικά» οικονομικά της χώρας.

Σειρά παίρνουν επίσης τα νομοσχέδια για:

* αναδιάρθρωση του ΟΣΕ από τον Δημήτρη Ρέππα και το υπουργείο Μεταφορών
* απελευθέρωση των τυχερών και τεχνικών παιχνιδιών
* "μεταφορά" της ΕΠΙΕΑ (Εποπτική Αρχή Εταιρειών Ιδιωτικής Ασφάλισης) από το υπουργείο Οικονομικών στην Τράπεζα της Ελλάδος.
* καθιέρωση κανόνων "δημοσιονομικής ευθύνης" για όσους με την υπογραφή τους διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα.
* ίδρυση Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για ενίσχυση των Τραπεζών, με "προίκα" τα 10 (από τα 110) δισ. ευρώ που προσφέρει στη χώρα μας η Τρόικα.

Επιπλέον, με άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις που κατατίθενται μέσα στο μήνα:

* προχωρά με Προεδρικό Διάταγμα η αναδιάρθρωση της λειτουργίας και του προσωπικού των φορολογικών και τελωνειακών υπηρεσιών.
* προωθείται η υπογραφή διακρατικών συμβάσεων με στόχο τον έλεγχο κεφαλαίων που φεύγουν στο εξωτερικό.

Ως το τέλος του μήνα, ο υπουργός Οικονομικών θα διαλέξει και θα υποδείξει προς έγκριση στη Βουλή τα τέσσερα πρόσωπα υποψηφίων Προέδρων της νεοσυσταθείσας Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) που παραμένει ακέφαλη, από μια λίστα δεκάδων υποψηφίων που υπεβλήθησαν από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: