Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Χαράτσι από το πουθενά για το ΙΚΑ!


protothema.gr
“΄Εσπασαν” τα τηλέφωνα και …γέμισαν τα e-mail στο protothema gr. αυτές τις ημέρες από αγανακτισμένους πολίτες, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν από το …πουθενά ένα χαράτσι για το ΙΚΑ!

Ο λόγος για την αλλαγή των ημερομηνιών υποβολής των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων (Α.Π.Δ.) για τις εισφορές που έχουν καταβληθεί σε σχέση με την απασχόληση εργαζομένων οι οποίοι, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι οικιακό προσωπικό.

Το ΙΚΑ είχε εκδώσει στις 3 Μαρτίου μία σχετική εγκύκλιο για τις αλλαγές στις ημερομηνίες υποβολής των Α.Π.Δ., διευκρινίζοντας ότι αυτές ισχύουν από τον Απρίλιο και μετά, δηλαδή από το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς.

Η υποβολή των Α.Π.Δ. του δευτέρου τριμήνου ξεκινά, όπως είναι γνωστό, μετά την λήξη του, δηλαδή τον Ιούλιο, 4 μήνες μετά την εγκύκλιο του ΙΚΑ! Προφανώς, όσοι πολίτες απασχολούν οικιακό προσωπικό και καταβάλλουν εισφορές στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας, δεν έχουν και …λογιστές για να τηρούν αρχεία με εγκυκλίους!

Έτσι, και καθώς το ΙΚΑ, δεν επανέλαβε κάποια ανακοίνωση προς το τέλος Ιουνίου, ώστε να γίνει αντιληπτό από τον κόσμο ότι οι ημερομηνίες αλλάζουν, αρκετοί πολίτες – αν κρίνουμε από τις διαμαρτυρίες στο protothema gr., πρέπει να είναι …χιλιάδες –επιχείρησαν είτε να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις Α.Π.Δ. είτε να τις καταθέσουν στα κατά τόπους καταστήματα του ΙΚΑ με βάση τις ημερομηνίες που γνώριζαν εδώ και κάποια χρόνια.

Προς δυσάρεστη έκπληξή τους πληροφορήθηκαν ότι είναι εκπρόθεσμοι και όταν απευθύνθηκαν στους αρμοδίους υπαλλήλους, τους έγινε γνωστό ότι θα πρέπει να πληρώσουν και πρόστιμο!

“Υποβάλω την ΑΠΔ για τις εισφορές της οικιακής μου βοηθού ηλεκτρονικά εδώ και χρόνια συνήθως στις 25 με 26 του μήνα”, μας λέει χαρακτηριστικά συμπολίτης μας. “Το ίδιο έπραξα και φέτος, το σύστημα με έβγαλε εκπρόθεσμο και πήγα στο ΙΚΑ όπου υπάγομαι και μου έβαλαν πρόστιμο 51 ευρώ για εισφορές 146 ευρώ!”, καταγγέλλει ο ίδιος! Ο οποίος, μάλιστα, αποχώρησε έξαλλος χωρίς να πληρώσει, λέγοντας ότι θα περιμένει την επόμενη ρύθμιση για τις οφειλές!

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το πρόστιμο φτάνει το 34% των εισφορών, είναι δηλαδή εξοντωτικό!

Προβλήματα και στους φοροτεχνικούς

Το ωραίο είναι ότι ακόμη και οι φοροτεχνικοί, οι οποίοι καλύπτουν λογιστήρια για οργανωμένες επιχειρήσεις, έχουν ζητήσει από το ΙΚΑ να μην ισχύσει η αλλαγή στις ημερομηνίες και, μάλιστα, πρόσφατα.

Συγκεκριμένα, η ΠΟΦΕΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών) είχε ζητήσει προ ημερών να μην εφαρμοστούν οι αλλαγές λόγω:

α) ιδιαίτερου φόρτου εργασίας την περίοδο αυτή για τα Λογιστικά Γραφεία ,
β) αδειών προσωπικού των Λογιστικών γραφείων και των επιχειρήσεων,

γ) του ότι αρκετοί συνάδελφοί μας για τις ημερομηνίες 24/7/2010 ημέρα Σάββατο και 25/7/2010 ημέρα Κυριακή που έπρεπε να υποβάλουν τις ΑΠΔ των επιχειρήσεων πελατών τους που το ΑΜΕ/ΙΚΑ έληγε στο Νο 4 και 5 και θεώρησαν ότι λόγω των αργιών μετατίθεται η ημερομηνία υποβολής την Δευτέρα 26/7/2010 (όπως γίνεται με το TAXIS NET) το σύστημα κλείδωσε και δεν μπόρεσαν να τις υποβάλουν,

δ) του ότι τα πρόστιμα είναι υπέρογκα και δεν δύνανται οι περισσότεροι να τα υποβάλουν λόγω και της οικονομικής κρίσης,

ε) του ότι το νέο σύστημα υποβολής των ΑΠΔ δεν έχει ακόμα εμπεδωθεί στους συναδέλφους μας και στις επιχειρήσεις και επιπλέον της άνευ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ για το Ι.Κ.Α. και τα έσοδά του νέων καταληκτικών ημερομηνιών ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΜΕΡΙΜΝΑ για ημέρες συνήθους αργίας (ΣΑΒΒΑΤΟ,ΚΥΡΙΑΚΗ) ή επισήμων ΑΡΓΙΩΝ.

Αρμόδια πηγή του ΙΚΑ, με την οποία επικοινώνησε το protothema gr., δεν προέβη σε οποιοδήποτε σχολιασμό και παρέπεμψε στην εγκύκλιο της 3ης Μαρτίου. Και στο Ταμείο, πάντως, παραδέχονται ότι, τελικά, η εξέλιξη μπορεί να απωθήσει όσους απασχολούν προσωπικό να υποβάλλουν τις ΑΠΔ, καθώς όντως τα πρόστιμα για εκπρόθεσμες δηλώσεις είναι μεγάλα…

Τον λόγο φαίνεται ότι έχει πλέον το υπουργείο Εργασίας, εκτός εάν ο υπουργός κ. Ανδρέας Λοβέρδος θεωρεί σωστό να πληρώνει κάποιος πρόστιμο 34% επειδή δεν γνώριζε μια εγκύκλιο που είχε εκδοθεί 4 μήνες πριν και απλώς πήγε να πράξει ότι πράττει εδώ και χρόνια, συνεπής προς το νόμο και αιμοδοτώντας το μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: