Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Γαϊτανάκι των Ευρωπαίων δύο 24ωρα πριν την κρίσιμη σύνοδο για την Ελλάδα

Μπαράζ δηλώσεων, συνεντεύξεων και συσκέψεων


http://img.protothema.gr/8794D9B94B0EC046F636F2655565E013.jpg

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθεται το ελληνικό οικονομικό επιτελείο καθώς οι εξελίξεις για την οικονομία της χώρας μας τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς ενόψει της πλέον κρίσιμης συνεδρίασης του Ecofin που θα λάβει χώρα στις 16 Μαΐου στις Βρυξέλλες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το πρωτοφανές μπαράζ δημοσιευμάτων, δηλώσεων, εκτιμήσεων και συσκέψεων που έλαβε χώρα τις τελευταίες ώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Από την συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού στην ιταλική «Corriere della Sera», όπου ανακοίνωνε την προτεραιότητα της κυβέρνησής του για τις ταχύτατες ιδιωτικοποιήσεις, μέχρι την ανακοίνωση του προφανούς από τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ πως η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές το 2012, σύσσωμος ο ευρωπαϊκός Τύπος ασχολείται με την ιδιάζουσα περίπτωση της Ελλάδας, καθώς τα νούμερα απλώς δεν βγαίνουν.

Το επικρατέστερο σενάριο που προωθείται τις τελευταίες ώρες για την ελληνική οικονομία, αφορά σε μια ήπια αναδιάρθρωση του χρέους η οποία θα συζητηθεί την Κυριακή 15 Μαΐου ανάμεσα στην Άνγκελα Μέρκελ και τον Ντομινίκ Στρος Καν στο Βερολίνο, για να ανακοινωθεί και επίσημα την Δευτέρα στη σύνοδο κορυφής του Eurogroup. Μόνο συμπτωματικό άλλωστε δεν μπορεί να είναι το δημοσίευμα της γερμανικής «Die Welt», σύμφωνα με το οποίο η Γερμανία είναι έτοιμη να συναινέσει σε μια ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, λίγες μόνο ώρες πριν τη συνάντηση της Σιδηράς Καγκελαρίου και του «πουλέν» στην κούρσα διαδοχής του Νικολά Σαρκοζί.

Όλες οι υπόλοιπες εναλλακτικές για την Ελλάδα, όπως ένα σημαντικό κούρεμα των χρεών ή ακόμα και το απίθανο σενάριο της εξόδου μας από το κοινό νόμισμα έχουν ήδη αποκλεισθεί με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Ο Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ χαρακτήρισε καταστροφική την αποχώρησή μας από την ευρωζώνη, ενώ κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως ο Γιούργκεν Στρας και ο Εβαλντ Νοβότνι καλούν τις χώρες – μέλη να φανούν υπομονετικές με την Ελλάδα, καθώς μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα επιφέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: