Σε «θολό» τοπίο η χώρα
Οι δύο άνδρες συζήτησαν τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, σε συνδυασμό με την κρίση χρέους της ευρωζώνης, που διαμορφώνει θολό τοπίο για την κυβέρνηση και τη χώρα. Στην γωνία του τραπεζιού πάντως υπήρχε και το ημερολόγιο του 2012, προκειμένου να προσδιοριστεί πιθανή ημερομηνία εκλογών.
Καθώς το σύνολο των εκκρεμοτήτων συζητήθηκε στη συνάντηση, η ΝΔ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και το ενδεχόμενο αυτό απομακρύνεται.
Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση είναι το PSI, καθώς έχει να αντιμετωπίσει πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους συμφέροντα κατά τη διαπραγμάτευση που κάνει με κυβερνήσεις, τράπεζες, επενδυτικά κεφάλαια και ιδιώτες, που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα. Βέβαια, όσο καθυστερεί τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος αποτυχίας.
Φυσικά, ο πρωθυπουργός δεν θα ήθελε τη χρεοκοπία και γι' αυτό και εκείνος επείγεται να κλείσει το PSI και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.
Στο θετικό σενάριο -που αποτελεί και τον ευσεβή πόθο της ΝΔ- τα πράγματα θα έχουν ξεκαθαρίσει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου και θα είναι πλέον δυνατό να προκηρυχθούν εκλογές μέσα στον Μάρτιο. Γι' αυτό και η επίσημη θέση της ΝΔ παραμένει ότι οι εκλογές θα γίνουν στην προκαθορισμένη συμφωνία, λίγο πριν ή λίγο μετά. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα εξαρτηθεί και από τις πραγματικές συνθήκες που θα προκύψουν.
Παρότι οι αρμόδιοι στις δημόσιες δηλώσεις τους εμφανίζονται αισιόδοξοι και δηλώνουν για ευνόητους λόγους ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά, οι δυσκολίες είναι μεγάλες. Το PSI εξελίσσεται σε ένα αρνητικό διεθνές περιβάλλον, λόγω των προβλημάτων στην ευρωζώνη και των διαφορετικών προσεγγίσεων μεταξύ των μεγάλων κρατών.
Από την εξέλιξη όμως του PSI εξαρτάται το επόμενο δάνειο για τη χώρα και, βεβαίως, το νέο μνημόνιο που θα το συνοδεύει. Τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, συμφωνούν ότι δεν υπάρχει περιθώριο για τη χώρα να αποτύχει η αντάλλαγή ομολόγων και να μην δοθεί η επόμενη δόση του δανείου, αφού αυτό θα σήμαινε πια χρεοκοπία.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΝΔ συμφωνεί ότι η παρούσα κυβέρνηση θα πρέπει να τρέξει με ταχείς ρυθμούς το PSI και παράλληλα να διαμορφώσει τους βασικούς όρους της δανειακής συμφωνίας που θα το συνοδεύει. Μέχρι τότε όμως, θα πρέπει να εγκρίνει τις διαρθρωτικές αλλαγές και τα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα που φέρνει η κυβέρνηση και που, σύμφωνα με τη ρητορική της, είναι απαραίτητες προυποθέσεις για τη θετική έκβαση του PSI και του νέου δανείου.
Ενώ αυτό εμφανίζεται σαν αναγκαιότητα, προσκρούει στη θέση του κ. Σαμαρά ότι η ΝΔ δεν θα συμφωνήσει σε νέα μέτρα και θα δείξει ανοχή μόνο σε όσα έχουν ήδη αποφασιστεί με το μεσοπρόθεσμο και το πολυνομοσχέδιο. Ενδεικτικό από αυτή την άποψη είναι το θέμα της περικοπής των επικουρικών συντάξεων, που ήλθε την περασμένη εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο.
Η κυβέρνηση λέει ότι η ρύθμιση των επικουρικών συντάξεων απορρέει από την πέμπτη επικαιροποίηση του μνημονίου, κάτι που η ΝΔ αρνείται και υποστηρίζει ότι στον προυπολογισμό που ψήφισε περιλαμβάνονται οι περικοπές που έχουν ήδη γίνει. Η συμβιβαστική λύση που διαφαίνεται είναι ότι μέχρι τις 15 Ιανουαρίου ο υπουργός Εργασίας θα φέρει νέο σχέδιο, που θα περιλαμβάνει την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων.
Είναι ερώτημα όμως αν θα διασωθούν συνολικά οι επικουρικές ή θα γίνουν λελογισμένες περικοπές και θα διασφαλιστούν απλώς κάποια κατώτατα όρια.
Προβλήματα όμως προκύπτουν και από την ασυνενοησία μεταξύ των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και τις πρωτοβουλίες που παίρνουν χωρίς προηγούμενη συζήτηση οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ.
Χαρακτηριστική είναι η κόντρα του κ. Παπαϊωάννου με τον κ. Βορίδη του ΛΑΟΣ, με αφορμή τη μείωση των ποινών για τους διακινητές λαθρομεταναστών. Μπορεί αυτή την αντιπαράθεση να την σήκωσε ο ΛΑΟΣ, είναι όμως εμφανές ότι και η ΝΔ δεν συμφωνεί με τη μεταναστευτική πολιτική του ΠΑΣΟΚ ούτε με τη γενικότερη μείωση του αξιόποινου σε σειρά αδικημάτων, που προωθεί υπό το πρόσχημα της αποσυμφόρησης των φυλακών.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΝΔ ζητά από τον πρωθυπουργό να βάλει φρένο στους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ που, υπό την επίκληση των εκτάκτων συνθηκών, δείχνουν ζήλο να προωθήσουν τις κομματικές πολιτικές που απέτυχαν να υλοποιήσουν τα δύο προηγούμενα χρόνια. Ή, σε κάθε περίπτωση, να περνούν μόνο τα μέτρα στα οποία υπάρχει συμφωνία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου