Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Οι σχέσεις Βενιζέλου και Παπανδρέου οπως δεν ειπώθηκαν ποτέ

Οι σχέσεις Βενιζέλου και Παπανδρέου οπως δεν ειπώθηκαν ποτέ
Γραφει ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος
Το έντονο επεισόδιο μεταξύ Βενιζέλου και Παπανδρέου την προηγούμενη Κυριακή στη Βουλή μετά την αρνητική ψήφο του πρώην πρωθυπουργού στο επίμαχο άρθρο για τις τράπεζες έφερε στην επιφάνεια το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει σήμερα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.
Το χάσμα μεταξύ Βενιζέλου και Παπανδρέου δεν πρόκειται ποτέ να γεφυρωθεί γιατί η αιτία της σύγκρουσης είναι τα οικονομικά του κόμματος.
Ο κ. Βενιζέλος καταχώνιασε σε ένα συρτάρι το πόρισμα των ελεγκτών για την μαύρη τρύπα στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ θέλοντας να παγώσει το θέμα των ευθυνών που υπάρχουν για την έλλειψη παραστατικών.
Ο κ. Παπανδρέου θεωρεί ότι ο σημερινός πρόεδρος χρησιμοποιεί τα οικονομικά του κόμματος για να τον εκβιάζει για να τον έχει σε ομηρία γι' αυτό και αποφάσισε να περάσει στην αντεπίθεση με όποιο κόστος.
Ο κ. Βενιζέλος είναι πεπεισμένος ότι ο προκάτοχός του ετοιμάζει την επάνοδό του στο ΠΑΣΟΚ και την πολιτική σκηνή και γι' αυτό σε κάθε ευκαιρία προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από τις κομματικές επιλογές και να δείξει το αντιμνημονιακό και σοσιαλιστικό του προφίλ.
Με μια φράση ο κ. Βενιζέλος θεωρεί ότι ο κ. Παπανδρέου είναι "τσάμπα μάγκας",-όπως λένε στελέχη του κόμματος, εκ του ασφαλούς και στις πλάτες των βουλευτών που στηρίζουν την κυβερνητική πλειοψηφία, καταψηφίζει όποιο άρθρο θεωρεί ότι δεν του αρέσει. Όπως έγινε και στο πολυνομοσχέδιο με το άρθρο των τραπεζών.
Μετά το πολυνομοσχέδιο ο κ. Παπανδρέου διαφοροποιήθηκε και στο θέμα Μπαλτάκου με μια συβιλική δήλωση που χωρούσε πολλές ερμηνείες. Τόνισε ότι η κυβερνητική συνεργασία δεν μπορεί με αυτές τις προϋποθέσεις να συνεχιστεί ενώ επιχειρηματολογούσε ότι η χώρα αυτό που έχει ανάγκη είναι η σταθερότητα. Κανείς δεν κατάλαβε με ποιο τρόπο θα μπορέσει και η κυβερνητική συνεργασία να μην συνεχιστεί αλλά και σταθερότητα να υπάρξει. Άρα το συμπέρασμα -όπως έλεγαν στη Χαριλάου Τρικούπη- είναι ότι ο Γ. Παπανδρέου συμφωνεί με τον Γ. Ραγκούση. Όχι εκλογές αλλά σχηματισμός άλλης κυβέρνησης με άλλον πρωθυπουργό.
Για μια ακόμη φορά δηλαδή ο κ. Παπανδρέου είναι εκτός γραμμής του ΠΑΣΟΚ και διαφοροποιείται για να δείξει ότι αποτελεί πόλο μέσα στο πράσινο στρατόπεδο.
Πάντως ανεξάρτητα από τη στάση του κ. Παπανδρέου και τη διαμάχη του με τον κ. Βενιζέλο η υπόθεση Μπαλτάκου λόγω της σοβαρότητας της φαίνεται ότι βγάζει από τη δύσκολη θέση τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που νοιάζονται για την παράταξη της επόμενη ημέρα των εκλογών. Ενώ δηλαδή όλα έδειχναν ότι μέσα στην προεκλογική περίοδο θα υπήρχε μια σκληρή αντιπαράθεση των δυο στρατοπέδων (Παπανδρεϊκών-Βενιζελικών) μέσα στο κόμμα, η υπόθεση της Χρυσής Αυγής -Μπαλτάκου έδωσε την ευκαιρία και τα επιχειρήματα στα "πράσινα" στελέχη να προτάξουν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα της σταθερότητας και να κατέβουν με περισσότερη αυτοπεποίθηση στην εκλογική μάχη.
"Είναι μια ευκαιρία να ξεφύγουμε από την εσωστρέφεια" -έλεγε προχθές κορυφαίο στέλεχος απευθυνόμενο προς τους συνεργάτες του κ. Παπανδρέου τους οποίους, στην Χαριλάου Τρικούπη, θεωρούν υπεύθυνους για το κλίμα πόλωσης που έχει καλλιεργηθεί και τις δημόσιες διαφοροποιήσεις του πρώην πρωθυπουργού
Εάν αυτό δεν γίνει κατανοητό από την πλευρά των συνεργατών του κ. Παπανδρέου- έλεγε το ίδιο στέλεχος – τότε θα υπάρξει δημόσια αποδοκιμασία του πρώην πρωθυπουργού ότι προσπαθεί να υπονομεύσει την πορεία του ΠΑΣΟΚ.
"Ο Παπανδρέου θέλει χαμηλά ποσοστά στις εκλογές για να ζητήσει να φύγει ο Βενιζέλος" έλεγαν ανοιχτά βουλευτές σε πηγαδάκι στην Βουλή μετά τη ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο.
«Εκλογές με τον Παπανδρέου απέναντι από το ΠΑΣΟΚ δεν γίνεται" έλεγε έμπειρος κοινοβουλευτικός και πρόσθεσε : "Πρέπει από τώρα να τον καταστήσουν υπεύθυνο για το αποτέλεσμα το βράδυ των ευρωεκλογών. Τα πράγματα είναι οριακά".
Πηγή : newsmail.gr
http://egiakoumis.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: