Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΕΛ ΜΠΑΡΑΝΤΕΙ


Ο παλαίμαχος διπλωμάτης, που έχει τιμηθεί με βραβείο Νόμπελ για την Ειρήνη, πρώην επικεφαλής της επιτροπής για τον έλεγχο της διάδοσης των πυρηνικών του ΟΗΕ και τώρα από τους αναμορφωτές της πολιτικής κατάστασης στην Αίγυπτο, Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέϊ, με δηλώσεις του στο Αλ Τζαζίρα, σκιαγράφησε το πρότυπο, που κατά την άποψή του θα πρέπει να πληροί, ο επόμενος πρόεδρος της χώρας...

Σύμφωνα με όσα είπε στην συνέντευξή του, ο Αιγύπτιος πρώην διπλωμάτης, ο πολιτικός που θα διαδεχθεί στην ηγεσία της χώρας, τον εκδιωχθέντα από την λαϊκή εξέγερση 82χρονο πρώην πρόεδρο Μουμπάρακ, θα πρέπει να είναι από 40 έως 50 ετών.
Όπως δε εξομολογήθηκε, ο ίδιος είχε σαν μοναδικό στόχο της προσπάθειάς του, να δει την χώρα του να αλλάζει, από ένα καθεστώς καταπιεστικής δικτατορίας σε μία πολιτισμένη και δημοκρατική πολιτεία.Οι υποστηριχτές του τον βλέπουν σαν μία πιθανή επιλογή για τη διαδοχή στην προεδρία, αλλά οι επικριτές του, του καταλογίζουν ότι έχει περάσει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στο εξωτερικό.
Ο ίδιος με τις δηλώσεις του στο Αλ Τζαζίρα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ασχοληθεί με την διεκδίκηση του προεδρικού θώκου, εφόσον του ζητηθεί κάτι τέτοιο.
Εν τω μεταξύ, η νέα Αιγυπτιακή στρατιωτική ηγεσία, προσέγγισε έναν συνταξιούχο δικαστή, με πολύ καλό όνομα στους νομικούς κύκλους της χώρας για την αντικειμενικότητά του, για να τεθεί επικεφαλής της υπό σύσταση επιτροπής, που θα προτείνει τις αλλαγές στο Σύνταγμα.
Ο δικαστής Τάρεκ αλ-Μπίσρυ, που έχει αποσυρθεί από το δικαστικό σώμα, υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, αν και οι νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν, ότι η Αιγυπτιακή δικαιοσύνη, εξαναγκάστηκε πολλές φορές να επιχειρήσει πολιτική ανάμιξη, κατά τη διάρκεια της 30χρονης ηγεμονίας του Μουμπάρακ, που διακόπηκε την Παρασκευή.
Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, που ανέλαβε την εξουσία μετά την απομάκρυνση του πρώην προέδρου Μουμπάρακ, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι συγκροτεί μία επιτροπή, η οποία θα προτείνει τις συνταγματικές αλλαγές και θα καθορίσει τους όρους διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την επικύρωση των μεταρρυθμίσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: