Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Στη Σύνοδο του Μαρτίου η συζήτηση για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας

«Καμία συζήτηση σε Eurogroup-Ecofin»

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Δεν θα απασχολήσουν τα Συμβούλια Eurogroup-Ecofin οι γερμανο-γαλλικές προτάσεις για υιοθέτηση Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας, ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι με αυτό θα ασχοληθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 11 Μαρτίου.

«Τότε θα πρέπει να καθοριστεί ποια είναι η προστιθέμενη αξία αυτού του συμφώνου» τονίζει ο Γιούνκερ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι προς το παρόν έχουμε πλήρη άγνοια για τα στοιχεία αυτού του συμφώνου, αλλά και ότι δεν είναι σίγουρος για την αναγκαιότητα ενός νέου εργαλείου για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας στην ευρωζώνη.

Με τα λεγόμενα του ο πρόεδρος του Eurogroup εμμέσως επιβεβαιώνει τις φήμες που θέλουν την ένταση και τη διάσταση απόψεων περί του Συμφώνου να εντείνονται στους κόλπους της ΕΕ.

Ειδικότερα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ο Ζαν Κλον Γιούνκερ δήλωσε: «εχουμε πλήρη άγνοια για τα στοιχεία αυτού του συμφώνου (του γαλλογερμανικού συμφώνου ανταγωνιστικότητας). Δεν θα απασχολήσει την σημερινή συνάντηση, αλλά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 11 Μαρτίου»

«Τότε θα πρέπει να καθοριστεί ποια είναι η προστιθέμενη αξία αυτού του συμφώνου. Κανείς, τουλάχιστον εγώ, δεν αντιτίθεται στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην ευρωζώνη. Αλλά χρειάζεται να προσδιορίσουμε αν χρειαζόμαστε νέα εργαλεία για αυτό ή αν τα υπάρχοντα επαρκούν» πρόσθεσε με νόημα ο πρόεδρος του Eurogroup.

Αμφιβολίες για το εάν το εν λόγω Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη λύση για την επίτευξη των στόχων της ευρωζώνης σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της συνεργασίας στην οικονομική διακυβέρνηση, εξέφρασε και ο Φιλανδός υπουργός Οικονομικών, Γιούρκι Κατάινεν.

«Όλοι σχεδόν τάσσονται υπέρ της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Αλλά ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για αυτό; Δεν είμαι σίγουρος ότι η γαλλογερμανική πρόταση είναι ο καλύτερος τρόπος» είπε ο κ. Γ.Κατάινεν.

Επιμένει το Βερολίνο

Από την πλευρά τους Βερολίνο και Παρίσι επιμένουν στην υιοθέτηση του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας και μάλιστα ως μέρος της λύσης-πακέτο που θα αποφασιστεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Β.Σόιμπλε: «Δεν θα υπάρξουν αποφάσεις σήμερα, αλλά έχουμε πει ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα συνολικό πακέτο και με τα τρία στοιχεία (σύμφωνο ανταγωνιστικότητας, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και EFSF) μέχρι τα τέλη Μαρτίου».

Επίσης ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε προσερχόμενος στο Eurogroup τη θέση του ότι η συνεχής συζήτηση για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στέλνει «λάθος μηνύματα» στις αγορές, καθώς ενισχύει την κερδοσκοπική κινδυνολογία.

Όπως δήλωσε πριν το Eurogroup, απαντώντας στο έαν υπάρχει ανάγκη να συζητηθούν επιπλέον βραχυπρόθεσμα μέτρα για το EFSF, «αυτή τη στιγμή, οι αγορές είναι αρκετά σταθερές, που φαίνεται ότι είναι καλύτερο να μην προκαλέσουμε αναταραχή με περιττές συζητήσεις».

«Βαρύ» το κλίμα στο Ecofin

Σε αυτό το τεταμένο κλίμα και των σκληρών μαχών μεταξύ των διαφόρων στρατηγικών, προθέσεων, επιδιώξεων και επιδείξεων δύναμης επιχειρείται να προετοιμαστεί το έδαφος για λύση-πακέτο στην κρίση χρέους στην ευρωζώνη στα τέλη Μαρτίου.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την ελπίδα ότι στις αποψινές συζητήσεις θα σημειωθεί πρόοδος, ώστε να υπάρξει ένα συνολικό πακέτο που θα επιφέρει σταθερότητα στην ευρωζώνη και θα επιλύσει τα προβλήματα σχετικά με την κρίση χρέους.

«Σήμερα με το Eurogroup θα προχωρήσουμε την συζήτησή μας, ώστε να καταλήξουμε σε ένα συνολικό πακέτο, που θα βοηθά την ευρωζώνη να είναι πιο σταθερή και να λύνει τα προβλήματα» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις επίτροπος Όλι Ρεν τόνισε ότι οι προτάσεις που υιοθέτησε πρόσφατα η Επιτροπή για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και οι οποίες θα συζητηθούν σήμερα, αποτελούν μία «ισχυρή βάση» για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

«Στόχος είναι τα 440 δισ. (ευρώ) να χρησιμοποιηθούν επαρκώς και αυτό είναι το σημαντικό και μπορούμε να το πετύχουμε αυξάνοντας τις εγγυήσεις. Η αύξηση των εγγυήσεων είναι ο πιο εύκολος τρόπος και θα υποστηρίξουμε αυτό τον δρόμο» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν.

«Το πιο σημαντικό είναι να διασφαλίσουμε ότι και τα 440 δισ. μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ώστε να υπάρχει λίγη περισσότερη ευελιξία για να λειτουργήσει πρακτικά και νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρξει πολιτική συναίνεση πάνω σε αυτό» πρόσθεσε.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: