Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Φουντώνουν τα σενάρια για πρόωρες κάλπες, μετά την κόντρα της κυβέρνησης με την τρόικα

Αναζωπυρώθηκε η εκλογολογία

Η παρέµβαση της τρόικας θα μπορούσε να δώσει στον πρωθυπουργό το επιχείρηµα για να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές
Η παρέµβαση της τρόικας θα μπορούσε να δώσει στον πρωθυπουργό το επιχείρηµα για να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Επανέρχεται το σενάριο πρόωρων, με αφορμή την κόντρα που ξέσπασε μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων της τρόικας, μετά την απροκάλυπτη παρέµβαση της δεύτερης στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας και την απαίτησή της να επιχειρηθούν αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με Τα Νέα, κυβερνητικές πηγές, παρ' ότι διαψεύδουν κατηγορηµατικά την πιθανότητα να στηθούν πρόωρες κάλπες, αφήνουν να εννοηθεί ότι η παρέµβαση της τρόικας και η προσπάθεια υποκατάστασης της κυβέρνησης θα µπορούσαν να δώσουν στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου το αναγκαίο επιχείρηµα για να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, ίσως και τον Μάρτιο.

Πολλά, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, θα εξαρτηθούν από την έκβαση της διαπραγµάτευσης για την παροχή στην Ελλάδα της επιµήκυνσης στην αποπληρωµή του δανείου των 110 δισ. ευρώ, όπως και τη θεσµοθέτηση του µόνιµου ευρωπαϊκού µηχανισµού στήριξης, ο οποίος θα σηµάνει το τέλος της αβεβαιότητας για τη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, αν παρασχεθούν εγγυήσεις ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις 24 Μαρτίου, η οποία αναµένεται να λάβει τις σχετικές αποφάσεις, ο Γιώργος Παπανδρέου θα είχε στα χέρια του το ισχυρό χαρτί που χρειάζεται για να ζητήσει ανανέωση της λαϊκής εντολής.

Σε κάθε περίπτωση η πόρτα για πρόωρες εκλογές παραµένει ανοιχτή µετά και τις διαστάσεις που έχει λάβει η πολιτική διαµάχη που ακολούθησε την παρέµβαση της τρόικας, µε οµαδικά πυρά κατά της κυβέρνησης από το σύνολο της αντιπολίτευσης.

Εν τω µεταξύ, τα ξηµερώµατα του Σαββάτου, όταν εκδόθηκε η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή κατά της τρόικας, κυκλοφόρησε η «πληροφορία» ότι υπήρχε οργή του Γιώργου Παπανδρέου κατά του υπουργού Οικονοµικών Γ.Παπακωνσταντίνου επειδή δεν τον ενηµέρωσε για τις απαιτήσεις της τρόικας.

Η «πληροφορία» αυτή διαψεύδεται κατηγορηµατικά, µε την προσθήκη ότι ο πρωθυπουργός είχε ήδη ενηµερωθεί από τον κ. Παπακωνσταντίνου από το πρωί της Τετάρτης, καθώς ο υπουργός Οικονοµικών είχε λάβει ήδη µια πρόγευση των απαιτήσεων της τρόικας για επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: